Hrvatska
Dečko s Kajzerice potpisao višegodišnji ugovor s Cedevitom Junior: Ja sam vanjski šuter koji može braniti sve pozicije

Dečko s Kajzerice potpisao višegodišnji ugovor s Cedevitom Junior: Ja sam vanjski šuter koji može braniti sve pozicije

Autor: Cedevita Junior Cedevita junior Photo: KK Cedevita junior

Vice Zanki

Osamnaestogodišnji Vice Zanki (Zagreb, 28.04.2004.), 200 cm visoki krilni igrač potpisao je višegodišnji ugovor s matičnom Cedevitom Junior. 

Zanki je, podsjetimo, imao briljantnu sezonu u kojoj je s juniorima Cedevite Junior osvojio naslov prvaka Hrvatske a on osobno, uz status najboljeg strijelca turnira bio proglašen najboljim igračem završnice. Sa seniorima Mladosti izborio je prolaz u viši rang natjecanja, Prvu hrvatsku ligu, sjajnim nastupima u kvalifikacijama u Đakovu uz naslov pobjednika Druge lige - Centar. Vice je uz sve to igrao za juniore Cedevita Olimpije na polufinalnom turniru ABA lige kao i na Adidas Next Generation turniru Eurolige u Ljubljani. Rođen u Zagrebu, odrastao tik uz Dom košarke Cedevita u novozagrebačkom naselju Kajzerica. U Cedeviti junior već četiri godine, još od pretkadetskog uzrasta.

"Kako sam s Kajzerice ovdje mi je bilo blizu kuće, stigao sam u pretkadetima, a onda smo već slijedeće godine s kadetima osvojili naslov prvaka Hrvatske s trenerom Nenadom Kukićem. Nakon toga trener mi je postao Anđelko Matov", uoči novog treninga nam je rekao Vice Zanki koji se osvrnuo i na dugu sezonu. 

"Krenuo sam s Hermes Analiticom na posudbi, ali nisam bio baš nešto jako dobar, ha ha, puno je bolje bilo kada sam se pridružio Mladosti jer mi je trener Matov dosta vjerovao. Momčad je odigrala baš odlično. Onda je došla i ta završnica s juniorima, nisam očekivao da ćemo biti tako dobri. Ta povezanost nas je baš krasila. Nije tako izgledalo tijekom sezone ali na kraju smo bili odlični. Zanimljivo je da uoči finala nisam mogao dići desnu ruku, ispružiti ju, jako me je boljela. Onda me je začarobirao naš fizioterapeut Marko Bosak, malo nešto namazao, dao mi neki Brufen, zalijepio traku... prvu sam tricu promašio, ali slijedeće su išle u koš, znao sam da će ići. Hvala Bosak!" 

Ugovor je u džepu. "Stvarno mi je drago što me je klub prepoznao i hvala Cedeviti Junior. I dalje su voljni ulagati u mene, dali su mi šansu za dalje. Očekujem da ću se dalje razvijati, pokazati se treneru Mulaomeroviću u seniorskoj postavi. On je vrhunski trener i jedva čekam raditi uz njega. Uvjeti u Domu košarke Cedevita su zbilja fantastični, svi o tome uvijek govore. Ja uvijek mogu doći ovdje vježbati, uvijek imam slobodnu dvoranu, trenera koji će mi pomoći, dodavati lopte i slično." Pitali smo Vicu i o stvarima u kojima može napredovati. 

"Ja sam vanjski šuter koji može braniti sve pozicije, hajdemo tako reći. Mogu čuvati jedinice, a igrati trojku. Sada tijekom ljeta najviše ću raditi na prodoru, šut i dalje poboljšavati, s obranom sam donekle zadovoljan. Bit će i mjesta za reprezentaciju, dobio sam poziv za U-18 reprezentaciju Hrvatske koju čeka Europsko prvenstvo u Turskoj. Imamo dobru momčad i nadam se dobrom rezultatu." 

Riječ, dvije i sa direktorom kluba Tomislavom Zebićem, ponosnim na učinak omladinskog pogona koji je ponovno bio u završnici prvenstva Hrvatske u sve četiri uzrasne kategorije. 

"Da, lijepo je biti direktor kada su takvi rezultati, to je nagrada svima nama, zato i radimo u sportu. Ciljevi su tu a kada ih ostvariš onda je i zadovoljstvo veće. Čestitam cijelom omladinskom pogonu, trenerima koji su uz sve probleme koji su nas sve zadesili radili s djecom i ostvarili ovakve rezultate. Veselje je i veće kada se osvajaju medalje, kada u toj najstarijoj generaciji omladinskog pogona osvojiš zlato. Vice Zanki je lider te generacije, osvojili su naslov prvaka Hrvatske, to je velika nagrada za trud i odricanja i smijer kojim treba ići i dalje. Vice će slijedeće sezone biti član seniorskog sastava i ovo mu treba biti motiv da se pokaže treneru Mulaomeroviću i da se nametne u seniorskoj konkurenciji. Vice je dio vizije i ideje kluba, da mladi igrači dobivaju priliku, posljednji u nizu igrača koji su prošli sve naše selekcije, od Bošnjaka do Kučića, Serdarušića, i da će se i Zanki nametnuti, dokazati, stasati i postati ravnopravni član naše seniorske postave, to mu od srca želim."