Time-out
DERBI DANA Nema emocije bez daška prošlosti, ove su himne Splita i Cibone pobijedile vrijeme

DERBI DANA Nema emocije bez daška prošlosti, ove su himne Splita i Cibone pobijedile vrijeme

Autor: Branko Tabak

Mišo Kovač pjeva Jugoplastici, Branko Blaće Ciboni!

Nema dobre atmosfere na sportskim utakmicama bez publike i emocija, a emocije su uvijek snažnije uz daŠak prošlosti. Ususret današnjem derbiju HT Premijer lige između Splita i Cibone koji se igra na Gripama s početkom u 18 sati podsjetimo se navijačkih ovih himni klubova nastalih u zlatnim vremenima splitskih žutih i zagrebačkih plavih.

Himna Jugoplastike nastala je 1970. godine. Stihove je napisao Tomislav Zuppa, a uglazbio ih je veliki Zdenko Runjić. Izvođači su Mišo Kovač i Kvartet Studio. KK Split i danas na svojoj internetskoj stranici na naslovnici ovu himnu drži kao službenu himnu kluba, a od prvog emitiranja prošlo je 48 godina.  Izdavač singlice je Jugoton. Na B strani nalazi se pjesma 'Mornaru za sretan put', 





Cibona je kroz povijest, baš kao i svi klubovi, imala nekoliko pjesama koje su se pokušale nametnuti kao himne kluba. Ipak, najprepoznatljivija i ona koja je pobijedila vrijeme je pjesma 'Heja, Heja Cibosi'. Pjesma je objavljena 1982. godine i živi i 36 godina kasnije.

Izvođači su Branko Blaće, Zlatko Vitez i Combo 5, a izdavač Jugoton. Na B strani singlice je pjesma 'Moj Zagreb'. Tekst i glazbu potpisuje Ivica Bobinec. 


 
Navijači igračima Cibone skandiraju 'heja-heja Cibosi' što je modifikacija originalnog navijanja 'heja-heja-lokosi' iz vremena dok se klub zvao Lokomotiva.