Hrvatska
FOTO: Derbi koji to nije bio

FOTO: Derbi koji to nije bio

Autor: Paulo Sarić

Cedevita je šef u gradu.


Cedevita je nastavila pobjednički niz u Jadranskoj ligi. Momčad Jurja Zdovca već sedam utakmica ne zna za poraz u regionalnom natjecanju, a večeras je bez većih problema slavila i u zagrebačkom derbiju svladavši Cibonu rezultatom 91-68. Susret je bio otvoren prvih deset minuta, no onda je domaća momčad ubacila u brzinu više i u samo se nekoliko napada odvojila na dvoznamenkastu razliku koju je mirno održavala do kraja dvoboja.

Sam početak utakmice nije nagoviještao takav rasplet. Iako su se Vitamini nakon četiri i pol minute vodili s 11-5 i primorali gostujućeg trenera Antu Nazora na minutu odmora, Cibosi su se u kratkom roku vratili te je otvaranje proteklo u izjednačenoj košarci. Nadu je momčadi iz Savske nakon prve četvrtine ulijevala činjenica da su se držali u egalu premda ni Marko Tomas ni Luka Žorić nisu zabili niti poena, time ostavljajući ogromne rezerve najtrofejnijoj hrvatskoj momčadi.

No, već je početak druge dionice usmjerio utakmicu u potpuno drugom smjeru.

Cedevita je furiozno krenula nakon malog odmora te je serijom 12-0 otišla na dvoznamenkastu prednost (34-22). Izlaskom Ratkovice raspao se napadački vez Vukova koji su se mučili za svaki koš, pa je njihov najbolji strijelac Luka Žorić do svog prvog ubačaja iz igre došao tek nakon 15 minuta susreta. Isti je igrač košem i dodatnim slobodnim bacanjem vratio svoju momčad na „samo“ minus osam dvije i pol minute prije poluvremena (43-35), no bliže od toga Nazorovi momci nisu stigli. Cedevita je četvrtinu zatvorila serijom 7-0, pa se na odmor otišlo s velikih plus 15 za Zdovčev sastav.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Protegla se ta serija nakon povratka iz svlačionica i na 20-0 nakon što je, večeras rezervirani, Džanan Musa ubacio oba slobodna bacanja. Na semaforu je svijetlilo 58-35, velikih 23 razlike za Cedevitu. Iako se Cibona nije predavala, te je u 29. minuti nakon koša Ivana Novačića smanjila na 69-56, nije imala snage da utakmicu vrati u neizvjesne vode. Razigrao se Will Cherry koji je vezao osam vezanih poena i vratio hrvatskog prvaka na plus 21 čime je pitanje pobjednika postalo izvjesno. Do kraja smo gledali odrađivanje posla u kojemu su oba trenera na pameti imali sutrašnje susrete u Kupu „Krešimir Ćosić“ pa priliku dobili igrači s klupe.

Kao zanimljivost vrijedi istaknuti podatak da su Cibosi imali tek jedan napadački skok na čitavoj utakmici.

Cedevitu su do nove pobjede predvodili Roko Leni Ukić s 15 koševa i četiri asistencije dok su po 14 dodali Kevin Murphy i Demetris Nichols. Najefikasniji u redovima poraženog sastava bili je zadarski dvojac Novačić i Žorić koju su ubacili po 15 poena.

Cedevita će nakon ove pobjede dvaput prenoćiti na čelu regionalne lige, a od ponedjeljka će, nakon međusobnog dvoboja Budućnosti i Crvene zvezde, uhvatiti priključak s jednom od momčadi s vrha tablice.