Time-out
Derbi koji to više nije

Derbi koji to više nije

Autor: Branko Tabak

Znate li da su u petak igrali Cibona i Zadar?

Utakmica Cibone i Zadra u sklopu 8. Kola ABA lige privukla je u Draženov Dom 1150 gledatelja. 

Uoči utakmice odigrane u petak navečer obje momčadi su imale manje od 50 posto pobjeda u regionalnom natjecanju. U nacionalnom Zadar je muku mučio s Jazinama, a Cibona je poražena od Hermes Analitice.

Nije bilo ni pet ni šest, nego jedan, možda dopola napunjen autobus zadarskih navijača, a i zadarskih studenata i zagrebačkih Zadrana je bilo znatno manje nego u vremenima kada je sudar ovih ekipa bio glavna tema razgovora i dogovora na predavanjima, u domovima i menzama.

Nije bilo ni previše Smogovaca, a interes zagrebačke publike i ove je večeri bio usmjeren prema šoping centrima i ljubavnoj sagi stanovitog Kemala i izabranice njegova srca Nihan.

U sastavima obiju momčadi tek je nekolicina igrača koja privlače publiku svojim imenom i prezimenom. Kvaliteta i ambicije klubova su na nikad nižim granama, navijače na tribinama novinari s lakoćom prebroje i baš ništa ne odaje dojam da je u pitanju derbi.

Derbi podrazumijeva pune tribine bez ozbira na mjesto odigravanja i položaj na ljestvici. Zbog derbija se markira s nastave uz prešutno odobravanje profesora i uzima slobodan dan na poslu. Na dan derbija ne planiraju se nikakve druge privatne obveze.   

Kada se igra derbi onda većina stanovnika gradova iz kojeg dolaze klubovi zna za tu činjenicu. Provjerite je li ovo bio derbi, pitajte svog susjeda ili kolegu s posla, poznanika iz škole ili prodavačicu na tržnici: 'Znate li da su u petak igrali Cibona i Zadar'?'. 

U Ćosićevo i Plećaševo, Draženovo i Stojkovo, Giričekovo i Komazecovo vrijeme - znali su, svi su znali! Danas to više nije tako.

Na papiru, u naslovima, u sjećanjima to je možda derbi. U stvarnosti, bila je to tek utakmica 8. Kola ABA lige s uzbudljivom završnicom nakon koje je jedan od dva posrnula hrvatska velikana pobjegao iz opasne zone i čiji su navijači, naviknuti na poraze, nakon šest godina osjetili slast pobjede pod Tornjem.

Zadranima palac gore. Igračima za proslavu na parketu i svlačionici, navijačima (bilo ih je stotinjak), na dočeku ispred Krešinog doma u gluho doba noći. Barem nekome je stalo.