Hrvatska
Derbi Prve lige: Ribola u završnici serijom 9-0 okrenula Zagreb

Derbi Prve lige: Ribola u završnici serijom 9-0 okrenula Zagreb

Autor: KK RIbola Kaštela KK Ribola Kaštela Photo: KK Ribola Kaštela

Borba za doigravanje

Posljednje kolo prvog dijela prvoligaškog natjecanja, između ostalih dvoboja ponudilo je i onaj između trenutno trećeplasiranog Zagreba i četvrtoplasirane Ribole Kaštela. Utakmica se odigrala u kaštelanskoj dvorani Sokolana, a nakon očekivano teške i neizvjesne borbe slavila je domaća momčad s rezultatom 71:66.

Ključna je bila kaštelanska serija 9-0 pred sam kraj utakmice kojom su sa 'minus 2' (62:64) igrači Damira Rančića stigli do +7 (71:64) prije nego je odlični Dorian Jelenek pogodio za konačnih 71:66. U toj seriji koja je presudila gostima prvo je Ante Delaš vezao sedam poena, a zaključio je Josip Vidović sa dva pogođena bacanja.

Prvi strijelci utakmice upravo su bili već spomenuti Delaš i Jelenek, obojica sa po 17 ubačenih poena, prvi uz 5, a drugi uz 9 uhvaćenih lopti. Kod Ribole su dvoznamenkasti strijelci bili još i kapetan Vidović (12p-4s-6a), Mario Krešić (11p-6s) i Antonio Klepo (10p-5a), a kod Zagreba Luka Katura (13p-5s).

Iako je trener domaćih prije utakmice posebno upozoravao upravo na taj segment igre, gosti su ipak uspjeli dominirati u napadačkom skoku te su ponovili čak 15 svojih neuspješnih napada, a kada se uzme u obzir još i 17 Ribolinih izgubljenih lopti u odnosu na 11 Zagrebovih, nije teško zaključiti da je domaćinu danas bilo posebno teško doći do važne pobjede u nadmetanju sa direktnim rivalom za ulazak u doigravanje.

Za tjedan dana kreće drugi dio prvenstva. Ribola će ponovno igrati kod kuće, ovaj put protiv zadarskih Jazina, dok će Zagreb na novo gostovanje, kod pulske Stoje.

IZJAVE TRENERA:

BOŽE RADOŠ, trener Zagreba: ''Malo smo lošije otvorili utakmicu, ušli nešto mekanije nego inače i tu su Kaštela odmah došla u laganu prednost. Do kraja četvrtine smo uspjeli smanjiti na par koševa razlike, dok smo se kroz drugu četvrtinu skroz adaptirali i došli do 'minus 1'.  Drugo poluvrijeme smo otvorili puno agresivnije, dominirali smo u skoku i igrali odličnu obranu, međutim ekipa Ribole je dobra, ima taj spoj mladosti i iskustva, Delaša i Kedžu koji donose to iskustvo te niz mladih igrača koji dobro trče i igraju dobru obranu. Na kraju su presudile nekakve male stvari, ali opet velike po konačan rezultat, kao što su poneki skok ili faul više i par promašenih zicera ispod koša. Čestitam ekipi Kaštela na pobjedi i vidimo se na idućoj utakmici u Zagrebu.''

DAMIR RANČIĆ, trener Ribole Kaštela: ''Jako bitna pobjeda za nas! Osjetila su se u našoj igri tri tjedna bez utakmica, nismo bili u nekom sjajnom ritmu. Utakmica je bila čvrsta, muška, fajterska. Oni su dominirali u napadačkom skoku, skupili ih čak 15, a mi smo imali i previše izgubljenih lopti (17). Što se tiče obrane, osim skoka je manje-više sve funkcioniralo, malo smo miksali zonu i 'čovjeka' i time pokušali zbuniti protivnika, ali nam je napad bio nekako jalov, bez pravih rješenja, pogotovo kod njihovog preuzimanja. Nismo materijalizirali ni prednost ispod koša ni kod napadanja bekova na visoke igrače i time smo izgubili ritam. Izuzev našeg dobrog početka, praktički su gosti do zadnjih minuta bili bolji protivnik, ali smo se 'upalili' onda kada je to najviše trebalo. Ante je povezao nekoliko šuteva, uspjeli smo napokon zatvoriti defanzivni skok i pohvatati njihove promašene lopte čime smo na kraju, mislim ipak zasluženo, pobijedili. Ponavljam, jako nam je bila bitna ova pobjeda protiv protivnika koji nam je direktan konkurent za ulazak u play-off. Čestitke mojim momcima, čestitke i Zagrebu na fer i korektnoj borbi. Mi se okrećemo novoj utakmici s Jazinama, još jednom ekipom koja želi u doigravanje.''

KK Ribola Kaštela