Europa i Svijet
Deutschland, Deutschland auf wiedersehen!

Deutschland, Deutschland auf wiedersehen!

Autor: Teo Cilar

Dominikanska Republika poslala Njemačku kući i plasirala se u drugi krug!

Neće Njemačka naravno još kući, razigravat će za poredak od 17 do 32 mjesta, ali Dominikanska Republika izvela je prvo veliko iznenađenje ovog Svjetskog prvenstva. Oni su pobjedom 70:68 (16:21, 21:18, 18:13, 15:16) došli do svoje druge pobjede i plasirali se u drugi krug natjecanja jer teško je vjerovati da će slabašni Jordan dobiti Francusku i Njemačku te tako zakomplicirati situaciju.

Njemačka je nakon prve četvrtine potvrdila ulogu favorita i dobila taj period s 21:16, ali bilo je to sve od njih. U nastavku utakmice borbeni Dominikanci prvo su smanjili do kraja prvog poluvremena na minus dva, a onda u trećoj četvrtini i preuzeli vodstvo. U posljednju se dionicu ušlo vodstvom Dominikanske Republike 55:52. Utakmica je ušla u neizvjesnu završnicu. Dominikanska Republika je na 2:13 do kraja imala vodstvo 69:64 da bi njemačka s dva pogođena slobodna bacanja Danila Barthela, a nakon njega i Paula Zipsera prišla na 69:68. Ronald Roberts na drugoj je strani pogodio jedno od dva bacanja za 70:68. Do kraja utakmice samo promašaji, kod Njemačke su promašivali dvice Daniel Theis i Dennis Schroder dok je Eulis Baez promašio tricu kod Dominikanaca. Njemačka je imala posljednji napad i sedam sekundi do kraja, na ulaz je krenuo Schroder, činilo se kako će ići na polaganje, ali se predomislio u posljednji čas i bacio loptu van na tricu koju promašuje Barthel. Veliki šok kod Njemačke na kraju i veliko, veliko slavlje Dominikanske Republike, potpuno zasluženo!

Victor Liz s 17 poena 5 skokova i 4 asistencije te Eloy Vargas s 16 poena i 5 skokova najzaslužniji za veliku pobjedu Dominikanske Republike. Dobro im je pomagao i Roberts s 10 poena i 4 skoka, a valja spomenuti i odličnog razigravača Gelvisa Solana koji je ubacio 8 poena i imao čak 11 asistencija te 3 osvojene lopte! Kod Njemačke Schroder 20 poena, 7 asistencija, 3 skoka, ali  loš šut iz igre 5/18. Theis je zabio 12 uz 8 skokova, a Maodo Lo 10.