Hrvatska
Zadar u Zagrebu dobio Dinamo, ali i Klaricu. Startna jedinica je sve bliža

Zadar u Zagrebu dobio Dinamo, ali i Klaricu. Startna jedinica je sve bliža

Autor: KK Zadar Photo: Luka Batelić/KK Dinamo

Luka Božić je brzo isključen iz igre

Košarkaši Zadra pobjedom kod Dinama Zagreb rezultatom 81:96 (21:28, 29:26, 13:20, 18:22) nastavili su sjajan niz pobjeda u FAVBET Premijer ligi. Utakmicu su obilježili veliki broj trica (15 Dinama, 14 Zadra) te rano isključenje Luke Božića zbog petog prekršaja. Unatoč na kraju uvjerljivoj pobjedi, za nju se opet trebalo boriti do samog kraja.

Nije izgledalo obećavajuće na samom početku, Dinamo je već tradicionalno poveo protiv Zadar, otvorio serijom 7:0, nakon čega počinje serija Žganeca, koji je u prvoj četvrtini pogodio sve četiri upućene trice, što je rijetkost i kod vrhunskih bekova-šutera. Unatoč njegovoj preciznosti Dinamo je uvjerljivo vodio sve do sedme minute, kada kreće serija Zadra 19:0. U tri i pol minute prve i minuti druge momčad Danijela Jusupa tako je stigla do prednosti od 12 poena. Treba spomenuti kako je u prvoj četvrtini kod domaćina bio raspoložen Novačić, koji je ubacio tri trice.

Mikšić i Novačić povukli su domaćine ponovno do zaostatka od jednog posjeda i u 14. minuti ponovno uveli utakmicu u neizvjesnost. Veća nepogoda od Vučićeve trice u 18. minuti za izjednačenje bio je već četvrti prekršaj Luke Božića. Zadar je do poluvremena uspio sačuvati vodstvo (50:54), ali uz veliki upitnik koliko će se moći osloniti na svog najboljeg igrača u nastavku. U izuzetno efikasnom poluvremenu obje momčadi postigle su po 9 trica.

U 34. minuti dogodilo se ono čega su se zadarski navijači pribojavali najviše – Luka Božić napravio je prekršaj u napadu, svoj peti, ostavljajući momčad s osam poena viška (52:60). Zadar je stisnuo u obrani, u sljedeće četiri minute postigao samo 6 poena, svih 6 Ramljaka iz slobodnih bacanja, ali uz zatvorene pristupe svom košu i nekoliko uspješnih akcija u posljednju četvrtinu ušao s prednošću 63:74.

Brzim akcijama Žganeca i Lakića Zadar je došao do najveće prednosti (63:78). Nije to bilo dovoljno, kreće serija trica Dinama, odgovaraju tricama i Zadrani i u zadnje dvije minute uvode utakmicu u mirne vode.

Igrač utakmice bio je Karlo Žganec, koji je 20 poena postigao uz šut za tricu 5-7. Izvrsnu partiju pružio je i Krševan Klarica, ne samo zbog 15 poena, nego i preciznosti u vrlo bitnim trenucima utakmice. Inspirirajuću utakmicu na drugoj strani odigrao je 38-godišnji Ivan Novačić, koji je „svoje“ Zadrane ispratio s 25 poena.

Standings provided by Sofascore