Hrvatska
Dinamu MMA košarka nije pomogla ni u Zagrebu, Zadar u finalu

Dinamu MMA košarka nije pomogla ni u Zagrebu, Zadar u finalu

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: Marin Sušić/HKS

Dinamo - Zadar 0:5

Košarkaši Zadra izborili su finale FAVBET Premijer lige protiv Splita. Protiv Dinama-Zagreb, koji je u drugoj utakmici polufinalne serije parirao u agresivnosti i drskosti, ali manje u kvaliteti. Zadrani su sačuvali smirenost, kontrolirali prednost do koje su došli u drugoj četvrtini i zasluženo slavili protiv domaćina rezultatom 67:78 (18:21, 11:18, 19:17, 19:22). Prva utakmica finala trebala bi se odigrati u četvrtak 23. svibnja, ali to će tek potvrditi HKS.

Zadar je dobro počeo, otvorio je Mazalin polaganjem a Žganec dobio „challenge“ za namjerni prekršaj i pogodio tricu. Od 0:6 Zadar je brzo ušao u zaostatak 12:11, dopuštajući Dinamovim igračima prilično slobodne pokušaje s poludistance. Zadar se okrenuo unutrašnjoj igri, Mazalin i Božić bili su uspješni i Zadru donijeli prednost 18:21 na kraju prve četvrtine.

U drugoj je stao zadarski šut, ali kada je krenuo serija 10:0 dala je Jusupovoj momčadi prednost 23:31. Sesar je pokušao izmjenama promijeniti stanje na terenu, uspio je spriječiti da se već u ovim trenucima prelomi utakmicu. Na 29:33 Zadrani su bili na rubu gubitka lopte, dvaput im je ispadala ali je onda Žganec pogodio novu tricu, pa još jednom za 29:39, što je bio i zaključni rezultat prvog poluvremena. Žganec je bio i daleko najbolji pojedinac prvih 20 minuta s 20 postignutih poena uz čak 5 pretrpljenih prekršaja

Seriju Dinama od 5:0 tricom zaustavlja Božić, a iako su kontrolirali prednost između 5 i 10 poena, razlog za zabrinutost bile je četvrta osobna Žganeca. Dosta je nervoze bilo s jedne i druge strane, Jusup i Sesar istovremeno su dobili tehničku pogrešku zbog prigovora i čarki uz crtu ali razrješenja pobjednika nije bilo – treća četvrtina završava Drežnjakovom tricom i rezultatom 48:56.

Dinamo je u 33. minuti pri rezultatu 55:60 krenuo u napad kako bi nakon dugo vremena došao u jedan posjed zaostatka. Završilo je Brzojinim prekršajem, Davis je probio Vučića, Božić je poentirao a onda i Marko Ramljak zabio tricu od table za +10 (57:67). U utakmici s dosta prekršaja počeli su izlasci onih koji su dobili svoj peti, najprije Žganeca, onda Mikšića, a još osmorica nosila su na svojim leđima po četiri. Trajala je neizvjesnost sve do 3 minute prije kraja kada Lakić pogađa tricu za 60:74.

Nisu to dobro podnijeli Dinamovi igrači, Majić je napravio „prekršaj za zatvor“ na Drežnjaku, „skočile“ su obje klupe i također zaradile po tehničku. Nesportske su dobili Majić i kapetan Zadra Ramljak pa su se strasti smirile, Dinamo je odigrao posljednje dvije minute ove sezone, a Zadru tek slijedi ono najvažnije.

Zadar je do pobjede vodio Luka Božić s 22 poena, 6 skokova, 7 asistencija i čak 10 pretrpljenih prekršaja. Napravljeni prekršaji koštali su Žganeca boljeg učinka, pa je tako ostao na 15 poena postignutih u prvom poluvremenu. Kod domaćina Novačić je bio najbolji s 15 postignutih poena.