Time-out
Dino Rađa automehaničar: 'Zamislite mene na mistu vozača 'fiće' kako minjan brzine'

Dino Rađa automehaničar: 'Zamislite mene na mistu vozača 'fiće' kako minjan brzine'

Autor: Basketball.hr Photo: Dino Rađa Official

Nova sjećanje na djetinjstvo i mladost...

Dino Rađa se u najnovijem statusu na službenom Facebook profilu prisjeća svojih srednjoškolskih dana, automehaničarske prakse, druženja s ocem u autobusu Prerade, vožnje u 'fići', svoga meštra i njegovih riječi...

Autoelektričar:

Vjerovatno malo ko zna da san prije završenog fakulteta bija po struci autoelektričar. U ono doba išlo se u srednju školu dvi plus dvi godine. Prve dvi opće, a onda usmjeravanje dvi godine u neki zanat. Meni je stara rekla: Zanat u ruke, stari ima garažu pa uvik Mozes u njoj otvoriti servis i raditi. Tako san ja završija za autoelektričara. Prvu godinu san jednom tjedno radija praksu u Prerade di mi je stari vozija autobus. Iša bi s njin na posal ujutro oko 4 ure i vraća se doma oko 4 popodne. Stari je inače vozija radnike na posal pa bi triba sve pokupit i odvest doma iza posla. Ja san mora s njime sve obavit. Kad bi doša dali bi mi da peren djelove i rastavljan alnasere i alternatore. Oni bi popravili, a ja sastavlja i montira nazad. Inače mi je zadatak bija donosit marendu meštrima. Ić u pekaru uzest vrućeg kruva sa trake i u menzu po salamu i sir. Drugu godinu san iša kod privatnika Brace Jere u Labuda 2-3 puta tjedno. Tu san zarađiva vise nego u košarci. Svaki dan bi mi Braco uvalija neku kintu. Radilo se dosta a on je bija ludi navijač Jugoplastike i Hajduka pa me zavolija odma.

Možete zamislit mene ispod zadnjeg sica od Fiće vadit alnaser. Jedan dan me posla da provan Fiću nakon popravka. Provaću ričima nacrtat situaciju. Dakle, zamislite mene na mistu vozača. Glava sagnuta jer tuče u krov. Za ubacit u prvu moran gurnit mjenjač ispod desnog kolina između nogu. Druga isto tako, a za treću pribacit mjenjač ispod kolina vanka. Tako ja vozin do Instituta i nazad, a u povratku me zaustavi Policija. Kad me vidija u drugoj brzini sa mjenjačen između nogu lik je zavarija od smija i pustija me da iden ća. U ono doba su auta dolazila bez radija pa san ja svojin suigračima postavlja radija u auto. Danas sa puston elektronikon ne bi se usudija taknit ništa osin osigurača. Kad smo osvojili Minhen meštar Jera je zidić zapadne obale sve do Rive prolija petrolejen i čeka nas da zapali. Nažalost, nije nan dalo tuda proć.

Prvi je počeja donosit bengalke na stadion. Poslušajte zadnjih 30 sekundi stšta kaže.
Ostali smo dobri i nakon šegrtovanja. Meštre počivaj u miru.