Hrvatska
"Dizelaš" Brown predvodio Alkar do pobjede nad Zabokom u utakmici punoj preokreta

"Dizelaš" Brown predvodio Alkar do pobjede nad Zabokom u utakmici punoj preokreta

Autor: Saša Ćirić

Ni dizeli nisu što su nekad bili...

Nedjelja navečer je vrijeme u kojem ljudi već polagano pripremaju planove za nadolazeći radni tjedan. Srećom po nas Hrvate, sutrašnjim Danom neovisnosti, mnogi su te radnje prebacili za ponedjeljak. Priliku da se opuste bez nervoznog gledanja na sat su dobili sinjski navijači, koji su u prvoj utakmici HT Premijer lige na domaćem terenu u sezoni 2018/19 dočekali jedno od najugodnijih iznenađenja prošlog prvenstva, Zabok.

Domaćin je bolje ušao u susret, premda se njihova ovoljetna akvizicija Joshua Jalen Brown nije nikako mogla sastaviti sa šutom. No, stasiti Hrvoje Vučić je u tim trenucima bio lokomotiva koja je vukla ostatak momčadi za sobom. Marko Tomas je bez dužih priprema i uigravanja s momčadi na suho iskustvo usmjeravao svoje mlade suigrače na terenu, istovremeno preuzimajući na sebe najveći dio odgovornosti u napadu. Epilog takvog nadigravanja bilo je +4 (17-13) za domaće nakon prvih deset minuta. 

Nastavili su Sinjani s pritiskom i u prvom dijelu druge četvrtine, pa su nakon trice Bruna Markulina poveli s najviših +10 (31-21). Ipak, dinamiku igri gostiju daje Aljoša Šarac, pa u kombinaciji s mladim Rokom Galićem predvodi povratak u rezultatski egal do poluvremena. S po 20 poena na kontu svake momčadi u drugoj četvrtini na poluvrijeme se odlazi s parolom ista meta, isto odstojanje (37-33).

Ono što je najviše zabrinjavalo trenera Alkara Srđana Helbicha bio je potpuni izostanak napadačkog učinka Browna. Tamnoputi branič je u prvom poluvremenu uputio na koš osam šuteva, a niti jedan nije bio uspješan.

Razgovor u svlačionici je koristio Brownu, ali ne i ostatku momčadi. Momci Ivana Tomasa su u treći dio ušli vrlo raspoloženi, nastavljajući u dobrom ritmu u kojem su zaključili prvo poluvrijeme. Nije dugo trebalo za potpuni preokret gostiju, naravno, u režiji trenerovog mlađeg brata. Tomas je dvaput u početnim minutama natjerao Dina Šipića na situaciju koš uz prekršaj, a kako je vrijeme prolazilo, razlika je sve brže rasla. Polovicom četvrtine Šarac odvodi Zabok na +8 (41-49), a dvije minute kasnije Krešimir Radovčić uz još jedan koš-faul donosi gostima najviših +9 (50-59). Helbich je imao puno povjerenje u svoje momke pa nije zvao minutu odmora, vjerujući kako mogu naći unutarnju snagu i vratiti se iz rezultatskog minusa bez njegove intervencije. Bio je u pravu. Brown polaganjem, pa mladi Gabrijel Marić zakucavanjem promptno bude vatrene Maligane, a nakon Vučićeve trice 30 sekundi prije kraja četvrtine za -3 (58-61), dvorana je proključala. U idućem napadu faulirani Radovčić pogađa jedno slobodno bacanje, pa se u posljednjih deset minuta ulazi s četiri poena prednosti za goste.

Susret pun preokreta je u potpunosti zaslužio epitet utakmice kola. U maniri prethodnih četvrtina, momčad koja je bila u naletu je nastavljala svoj dobar niz. Tradicija se nastavila u četvrtoj četvrtini, pa je Alkar sjajnom momčadskom igrom vrlo brzo došao u prednost. No, Zabok se konsolidira i počinje razdoblje igre koš na koš, koja traje do ulaska u posljednje četiri minute. Sve u svoje ruke tada uzima Brown, pa sa devet poena u nizu drži Alkar iznad vode. Nakon što je trideset sekundi prije kraja postigao koš uz prekršaj Tomasa za 82-79, činilo se da će pogođenim slobodnim bacanjem poprilično trasirati put do pobjede svojoj momčadi. Na veliku žalost cijele dvorane, promašio je. Loptu hvata Antonio Črnjević, koju daje u ruke Tomasu. Bivši hrvatski reprezentativac promašuje šut za tricu, ali hvata vlastiti odbijanac i iz drugog pokušaja donosi izjednačenje (82-82). Kada se činilo da će utakmica u produžetak, lopta je došla do Domagoja Kanaeta koji je polaganjem postavio konačnih 84-82!

U redovima Alkara najistaknutiji je bio već spomenuti Brown (21 poen, 8 skokova, 7 asistencija) koji je sve svoje poene upisao u drugom dijelu (!), a pratili su ga Vučić (17 poena, 5 skokova) i Marić (15 poena). Zabok je predvodio Tomas (25 poena, 6 skokova, 5 asistencija), a 13 poena je pridodao Radovčić.

Statistika utakmice