Intervjui
Đakovačka košarkaška priča i atmosfera je ono što je potrebno hrvatskoj košarci

Đakovačka košarkaška priča i atmosfera je ono što je potrebno hrvatskoj košarci

Autor: Nenad Ćorić

Lijepa košarkaška priča u Đakovu, nakon dva kola novi prvoligaš stopostotan!

Košarkaši Đakova podigli su na noge sve prisutne na tribininama nakon što su prošlog vikenda pobijedili Jazine u utakmici drugog kola Prve muške lige. I da šut sa sirenom Nevena Ćupića nije završio u mrežici, ne bi bilo puno drugačije. Navijači bi ih sigurno nagradili za prikazano na parketu. Druga je to pobjeda predstavnika Slavonije i Baranje u našoj nominalno drugoj po jačini košarkaškoj ligi. Prija kluba iz Zadra bolji su bili i od još jednog bivšeg premijerligaša, ekipe Kvarnera. Tako su sada uz Dubravu i Agrodalm u samom vrhu poretka, sa stopostotnim učinkom. Učinkom koji su samo najoptimističniji navijači mogli priželjkivati.

Uoči gostovanja kod Rudeša razgovarali smo s Marijanom Petrovićem, trenerom koji je prošle godine uvjerljivo osvojio Drugu ligu Istok što je na kraju bilo presudno za ulazak u viši razred. Petrović je dijete kluba s 22-godišnjim igračkim stažom, nerijetko kada je bilo potrebe i u ulozi igrača/trenera, a posljednjih godina vodio je mlađe selekcije i seniorski tim.

- U ligu smo ušli dosta skromno, sa željom da osiguramo ostanak. Nismo očekivali ovakav start, pogotovo što su nam prvi protivnici bili klubovi s iskustvom igranja u profesionalnim natjecanjima. I sada, nakon dvije pobijede protiv favorita, u Đakovu mi čvrsto stojimo na zemlji s istim ciljem, osigurati ostanak. Igramo utakmicu po utakmicu, skromni i dalje, ali vjerujte s odličnom atmosferom u ekipi, s igračima koji će "ići na glavu" za svakom loptom.Takav se pristup svidio đakovačkoj publici koja je zaista u velikom broju došla na utakmicu. Vjerujemo da s ovim pristupom možemo privući i više navijača s kojima bi dodatno popularizirali košarku u gradu.


Na tribinama je bilo oko 400 košarkaških zaljubljenika koji nisu pasivno promatrali ovaj susret. Domaćinu su sigurno godile riječi trenera Jazina Luke Bujasa koji je nakon utakmice rekao da su najugodnije iznenađenje i da vjeruje da će svima biti neugodan i tvrd orah. Posebno je pohvalio atmosferu u publici, koju nažalost oni nemaju u Jazinama gdje igraju pred praznim tribinama. 

- Da imamo ovakvu atmosferu, ne znam tko bi nas pobijedio. Đakovačka košarkaška priča i atmosfera je ono što je potrebno hrvatskoj košarci. Đakovčanima želim svu sreću u nastavku prvenstva i vjerujte navijat ću za njih jer su večeras pokazali da se košarka igra srcem - izjavio je Bujas za đakovački sportski portal.

Za odluku o prihvaćanju pozivnice HKS-a presudila je želja domaćih igrača da se okušaju u višem rangu. Uz igrače, Petrović je posebno istaknuo ulogu predsjednika kluba Roberta Majstorovića koji je uspio posložiti organizacijske kockice da se planovi realiziraju, grad Đakovo bez čije potpore ne bi bilo ništa od ovog projekta te trenere. U odnosu na prošlu sezonu, Petrović je službeno pomoćni trener Davoru Lončariću koji posjeduje A licencu. 

- I prošle godine je Davor sudjelovao u osvajanju prvog mjesta u Drugoj ligi istok i moram priznati da je osim prijateljstva izvan terena ovo ispala dobitna kombinacija jer zapravo jedan drugog tjeramo da se dosta stvari radi studiozno i ozbiljno. U trenerskom timu s nama je i Nenad Duvnjak, dugogodišnji igrač A1 lige, koji nam zaista puno pomaže u trenažnom procesu. 


Kad smo započeli s pripremama sa isključivo domaćim igračima znali smo da ćemo imati problema s centimetrima. Naime, u Slavoniji je jako malo pravih centara,  a eventualno pojačanje iz drugih regija je  preveliko financijsko opterećenje. Kasnije je taj hendikep i veći jer su nas zbog fakultetskih obaveza napustili Grbeša i Blažević što nam je dodatno otežalo situaciju. Tu nam je bilo jasno da ćemo se morati pojačati, igrati brzu i agresivnu košarku i da ćemo morati rotirati najmanje desetak igraća tijekom utakmice. Roster smo zaključili dolaskom braće Karlović kojima se svidjela cijela priča i vrlo brzo smo se dogovorili.

Doprinos braće u pobjedama je bio ogroman. Protiv Kvarnera su imali kombinirani učinak od 43 poena, 13 asistencija i 15 skokova, a Jazinama su ubacili 35 koša. No, bodova sigurno ne bi bilo bez odličnog učinka domaćih igrača, prije svega Antun Hrkača, Matej Češkića i mladog Kristijana Vladovića koji su u prethodne dvije utakmice imali dvoznamenkasti učinak, ali i ostatka rostera koji je dao svoj veliki doprinos. Đakovčani sutra gostuju kod Rudeša i ako pobjede u četvrtom kolu će protiv Zapruđa, pred svojim navijačima, pokušati zauzeti sam vrh na tablici za prije koji tjedan nestvarni omjer 4-0. Bez obzira na to što na kontu Rudeša nema pobjede, trener Petrović ulogu favorita prepušta prvoligašu iz naše najjače košarkaške regije Centar.

- Iduće kolo u Zagrebu protiv Rudeša biti će naše prvo gostujuće iskustvo i mislimo da je domaća ekipa favorit, bez obzira na njihov lošiji ulaz u ligu. Općenito mislimo da je liga "domaćinska" i da pobjeda u gostima vrijedi duplo. O Zapruđu još nećemo, o njima bi idući tjedan.

Na kraju smo se dotaknuli financija. Pitali smo postoji li bojazan da se dogodi priča kao s Borovom, Podravcem ili Istraunijem. Da se izboreno mjesto na parketu mora ustupiti drugom. Je li klub zatvorio financijsku konstrukciju, odnosno ima li garancije da se ne može ponoviti scenario iz Virja, Pule ili Vukovara.

- Što se budućnosti tiče, ne vjerujemo da možemo doživjeti sudbinu kao ekipe koje su ove godine istupile iz lige. Naime, ako na terenu izborimo ostanak u ligi, što nam je krajnji cilj, i dogodine ćemo se odvažiti na ovo. No, prvo to treba zaslužiti na terenu. A ako i ispadnemo,  nije kraj svijeta, vraćamo se  u Drugu ligu istok i nastavljamo s radom kao i do sada - rekao je za kraj trener Petrović koji želi da mu njegove ekipe igraju brzo i agresivno, baš onako kako, u nedostatku visine pod obručima, su prisiljeni sada igrati.