Hrvatska
Dobar posao u Italiji

Dobar posao u Italiji

Autor: Paulo Sarić

Riječani i Zadrani ostvarili su dobar rezultat na snažnom uskršnjem turniru u Lissoneu.

Juniori riječkog Kvarnera i Zadra proteklih su dana boravili u talijanskom Lissoneu gdje su sudjelovali na tradicionalnom omladinskom turniru. Među brojnim igračima koji su u prošlosti sudjelovali na kupu koji se već 26. godinu održava na sjeveru Italije ističu se imena Gordana Giričeka, Vladimira Radmanovića, Mantasa Kalneitisa, Danila Gallinarija, Luigija Datomea, Pere Antića, Nihada Đedovića, Deaquana Cooka i brojnih drugih, a vrijedi istaknuti da je prvo izdanje davne 1993. osvojila zagrebačka Cibona ispred KK Zadar.

Natjecanje je započelo na Veliki petak kada su na teren istrčali mladi Riječani koji su zahvaljujući izvrsnoj četvrtoj četvrtini na krilima Matije Gustovarca svladali juniore lanjskog finalista talijanskog prvenstva Dolomiti Energiju iz Tridenta 61-69. Da pobjeda na otvaranju nije bila slučajnost momci Hrvoja Radanovića pokazali su već u jutarnjim satima na Veliku subotu kada su sa 65-59 nadvisili njemački Brose Bamberg. Ovaj se put ključnom pokazala treća četvrtina koju su Hrvati dobili s 19-8 i izgradili prednost koju su zadržali do samoga kraja. U dosta neefikasnom susretu presudnim se pokazao skok u napadu Kvarnera iz kojeg su mladi Riječani dolazili do mnoštva drugih napada koje su pretočili u svoju drugu pobjedu i prvo mjesto u skupini D.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani su na teren prvi put istrčali u subotu točno u podne te su bez većih problema nadvisili litavski Atletas 92-55 uz 22 koša i 14 skokova Jure Planinića. Dalmatinci su svoj drugi susret igrali navečer istoga dana protiv Pallacanestro Reggiane. Igrači Rajka Vidakovića vodili su gotovo čitavu utakmicu, no Talijani su košem Russela Tchewa Tchamadeua izjednačili i izborili produžetak tri sekunde prije kraja. Lišeni pomoći svog ponajboljeg igrača Jure Planinića koji je morao napustiti igru zbog pet osobnih pogrešaka Zadrani su u produžetku izgubili 77-86, no porazu unatoč kao drugoplasirana momčad grupe B nastavili su natjecanje u polufinalnoj skupini.

SKUPINA A:
 1. Team Ohio
 2. Team Urspring
 3. Galvi Lissone

SKUPINA B:
 1. Pallacanestro Reggiana
 2. KK Zadar
 3. Atletas Kaunas

SKUPINA C:
 1. Toronto BC
 2. Virtus Bologna
 3. Armani Junior Milano

SKUPINA D:
 1. KK Kvarner Rijeka
 2. Dolomiti Energia Trento
 3. Brose Bamberg

Turnir se nastavio na Uskrs ujutro. Hrvatske su momčadi na parket istrčale u 10:30 ujutro i to sa slabim učinkom. Riječani su tijesno poraženi od Virtusa 59-63 unatoč 23 koša kapetana Doriana Benkovića, dok su Zadrani uvjerljivo izgubili od selekcije Ohioa 64-121. Utakmica je bila riješena već u prvoj četvrtini koju su Amerikanci dobili s uvjerljivih 26 razlike (43-17), a u hrvatskim je redovima najefikasniji ponovno bio Jure Planinić sa 16 poena i sedam uhvaćenih lopti.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani su do svoje druge pobjede došli u dvoboju protiv njemačkog Team Urspringa kojeg su svladali 85-82 uz 28 koševa i 13 skokova Planinića te 27 poena i čak sedam trica Vita Barbaroše, dok je Kvarner unatoč 30 koševa i 12 skokova Dominika Bana poražen od Toronta 70-78.

Nakon trećeg dana i završnice natjecanja po skupinama Zadrani su bili bodovno izjednačeni s vršnjacima iz Njemačke i Italije, no zbog lošije koš-razlike završili su u razigravanju za sedmo mjesto, dok su se Riječani zahvaljujući pobjedi nad Trentom prvoga dana borili za petu poziciju.

POLUFINALNA SKUPINA AB:
 1. Toronto BC
 2. Pallacanestro Reggiana
 3. Team Urspring
 4. KK Zadar

POLUFINALNA SKUPINA CD:
 1. Virtus Bologna
 2. Toronto BC
 3. KK Kvarner Rijeka
 4. Dolomiti Energia Trento

Turnir je završio jučer polovičnim učinkom hrvatskih momčadi. Prvi su svoj posao odradili igrači Rajka Vidakovića koji su svladali vršnjake iz Tridenta 66-50 uz 14 koševa i osam skokova Barbaroše i 12 poena Planinića, a vrijedi istaknuti i dobar učinak mladoga Duje Brale koji je, premda nekoliko godina mlađi od suparnika, utakmicu završio s 10 koševa i 11 skokova. Riječani su natjecanje završili porazom od Team Urspringa 53-59. Kobna je bila posljednja četvrtina koju su Nijemci dobili 21-9 čime su došli do petog mjesta, dok su momci Hrvoja Radanovića završili na šestom mjestu.

Broncu su osvojili mladići iz Reggiane koji su u susretu za treće mjesto svladali Toronto 80-71, dok su Amerikanci iz savezne države Ohio uvjerljivim trijumfom nad Virtusom 85-55 potvrdili neprikosnovenost i okitili se zlatom.