Intervjui
Doček je bio spontan, a naše prijateljice Srpkinje su ga zaslužile

Doček je bio spontan, a naše prijateljice Srpkinje su ga zaslužile

Autor: Paulo Sarić

Mogle smo i bolje, no same smo krive.

Prošlog je vikenda završeno Europsko prvenstvo za juniorke koje se održavalo u mađarskom Šopronu. Naslov je odnijela Belgija koja je u finalu svladala Srbiju rezultatom 55-53, a Hrvatice su na koncu zauzele deveto mjesto te su nakon dosta slabog uvoda zaključile turnir s tri uzastopne pobjede. Najbolja igračica naše reprezentacije bila je mlada Karla Erjavec, inače kćer nekadašnjeg igrača Zadra i bivšeg trenera KK Zagreb Mladena Erjavca s kojom smo popričali o dojmovima iz Mađarske.

- Mislim da je prvenstvo ove godine zaista bilo jako kvalitetno. To se vidjelo i po rezultatima jer je svaka ekipa mogla svakoga dobiti. Kvaliteta je bila na vrlo visokoj razini. Sve su reprezentacije imale jednu ili dvije igračice koje su bile vrhunske. To je svakoj utakmici davalo posebni žar – smatra mlada košarkašica Trešnjevke 2009.

Hrvatska je završila turnir na devetom mjestu. Naše su juniorke posljednjeg dana pobijedile Italiju rezultatom 71-63 i u dobrom se raspoloženju vratile kući. Ipak, porazi u prva četiri susreta usmjerili su izabranice Željka Ciglara u borbu za plasman od 9. do 16. mjesta.

- Mislim da smo mogle bolje. Ali same smo krive. Kiksale smo na početku. No, trebamo biti zadovoljne s rezultatom jer je moglo i gore završiti. Ipak, dojma sam da imamo kvalitetu za više. U prvoj utakmici protiv Srbije koštalo nas je veliko htijenje i prevelika želja za pobjedom. Tu smo kiksale. Na kraju smo, u zadnje tri utakmice, pokazale koliko možemo i koliko smo kvalitetne. Italija je, po mom mišljenju, mogla biti u borbi za medalju. Jednako kao i mi. Jednostavno je svaka reprezentacija mogla biti gore. Ali i dolje – govori Karla Erjavec.

Foto: FIBA.com

Mlada je košarkašica predvodila hrvatsku reprezentaciju s 15.1 poena po utakmici, a primjetno je dizala svoju igru kako se prvenstvo bližilo kraju. Jedino je na otvaranju protiv Srbije ostala na jednoznamenkastom broju koševa, da bi iz utakmice u utakmicu dizala broj poena i postotke šuta.

- Kako je prvenstvo odmicao dobivala sam sve više samopouzdanja. Pokušavala sam iskoristiti sve što mi se otvorilo. Kako se prvenstvo bližilo kraju, tako sam i ja pružala bolje partije. Zadovoljna sam svojim igrama, pogotovo s obzirom da prošlo Europsko prvenstvo nisam dobro odigrala. Ovo je prvo prvenstvo na kojem sam pokazala koliko zapravo mogu – mišljenja je mlada Zagrepčanka.

Prošle su nedjelje naše košarkašice postale pravi regionalni hit. Ne zbog svojih igara na terenu, već zbog dočeka mladih Srpkinja ispred hotela nakon polufinalnog dvoboja protiv Francuske. Podsjetimo, Hrvatice su dočekale naše istočne susjede uz stari Colonijin hit „Svijet voli pobjednike“ pripremivši im pravu feštu.

- Pošto smo sve s Balkana mi se sve znamo od prije i s prijašnjih Europskih prvenstava. Znamo se već godinama. Sigurno tri-četiri godine. Možda se to nije vidjelo na vani, no mi smo se oduvijek družile i uvijek smo bile podrška jedne drugoj. Jednostavno, kada već mi nismo napravile takav uspjeh kakav su one napravile, za koji su stvarno imale kvalitetu, zašto ih ne bismo podržale kada smo prijateljice? Svi znamo da nam takva podrška puno znači. Smatrale smo da to tako treba napraviti, podržale smo ih i svima nam je drago da je to sve skupa tako ispalo – otkriva ponajbolja igračica hrvatske juniorske reprezentacije.

Za kraj, odmak od reprezentativne košarke i prelazak na klupske teme. Karla nam je otkrila kakvi su joj planovi za budućnost.

- Igram u Trešnjevci. Sada ću upisati četvrti razred srednje škole u Zagrebu. Ostat ću još ovu godinu u Zagrebu, u Trešnjevci, i nakon toga planiram otići u Ameriku i završiti fakultet. To mi je primarni cilj, a nakon toga se planiram profesionalno baviti košarkom – zaključila je tatina nasljednica na košarkaškim parketima.