Time-out
DOKUMENTI VREMENA: Znate li koji su sve Hrvati nastupili za selekciju Europe? Predvodi ih Krešo!

DOKUMENTI VREMENA: Znate li koji su sve Hrvati nastupili za selekciju Europe? Predvodi ih Krešo!

Autor: Vedran Frakin

Objavljujemo originalni poziva FIBA-e upućen KK Zadar 1968. godine.

FIBA je od 1964. do 1995. diljem Evrope organizirala FIBA All-Star Games ili FIBA Festivals. Cilj je bio prezentacija talenata europske košarke i predstavljanje raznolikosti europskih škola košarke.

Najviše nastupa od igrača u povijesti FIBA festivala košarke ima poznati španjolski košarkaš član Real Madrida i Valladolida Juan Antonio Corbalan sa sedam nastupa. Slijedi naš Krešimir Ćosić sa šest nastupa (1968.godine te od 1970. do 1974. godine).

Službeni FIBA-in poziv KK Zadar iz 1968. - pozvani su Giuseppe Pino Giergia i Krešimir Ćosić

Posljednji FIBA Festival je bio u Tel Avivu u prosincu 1995. godine. Ujedno je to bila i oproštajna utakmica Mikija Berkovicha. Selekcija Europe je pobjedila Maccabi Elite rezultatom 120-89. Trener Europe bio je Mirko Novosel, a kao igrač je nastupio je sadašnji izbornik naše reprezentacije Veljko Mršić.

 Također su u povjesti košarke za selekciju Europe igrali Giusepe Pino Gjergja, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Vinko Jelovac, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Željko Jerkov, Dražen Petrović, Stojko Vranković, Andro Knego, Toni Kukoč i Dino Rađa.

 U travnju 1968.g. FIBA je pozvala Krešu i Pina da nastupaju za selekciju Europe. Igralo se u Beogradu, a protiv selekcije Europe igrali su Crvena Zvezda i Real Madrid.