Europa i Svijet
Regija
Dominantni stranci u ABA ligi

Dominantni stranci u ABA ligi

Zvučna svjetska košarkaška imena obilježila su prethodnih 17 godina najkvalitetnijeg klupskog natjecanja na ovim prostorima.

ABA liga je uvijek privlačila pozornost odličnim stranim košarkaškim imenima. Najbolji pokazatelj su njihove karijere, koje su bile vrlo uspješne, a mnogi od njih igrali su i za NBA klubove. Kolege iz ABA lige u ovom su se tekstu prisjetili nekog od njih. 

To su Danny Green, Aron John Baynes, Dāvis Bertāns, Joffrey Lauvergne, Dorell Lawrence Wright, Mickaël Gelabale, Charles T. Jenkins, Marcus Darrell Williams i Jan Veselý koji su ostavili veliki trag u ABA ligi prethodnih sezona.

Jedan od najboljih košarkaša koji je nastupao u regionalnom natjecanju jest Danny Green. Činjenica je kako se nije dugo zadržao u ljubljanskoj Olimpiji, za koju je igrao dok je u NBA ligi trajao svojevrsni štrajk i blokada sezone 2011. godine, ali i za to kratko vrijeme pokazao je kako je svjetska klasa. Odigrao je svega devet utakmica, s prosjekom od osam poena po utakmici. Ipak, njegova uzlazna karijera kreće igrajući u NBA-u - prvo za Cleveland Cavalierse, zatim za San Antonio Spurse, a trenutno je član kanadskih Toronto Raptorsa. Ostat će upamćen po tome što je u velikom NBA finalu 2013. godine između San Antonio Spursa i Miami Heata postao rekorder po broju zabijenih trica u finalu, pogodivši ih 27 u sedam utakmica!

Veliko ime koje je nastupalo u ABA ligi je i Aron John Baynes, koji je u sezoni 2012/13 igrao za ljubljansku Olimpiju. U regionalnom natjecanju ostvario je prosjek od 13 poena, a karijeru je nastavio u San Antoniju, gdje je odmah osvojio NBA prsten. Nakon toga igrao je za Detroit, a ove sezone je prešao u Boston i jedan je od najboljih u Celticsima.

Dubok trag ostavio je i Davis Bertans, koji je u regionalnoj ABA ligi igrao za ljubljansku Olimpiju i beogradski Partizan. S crno-bijelima je čak stigao do final foura Eurolige. Nakon toga pojačao je Baskoniju, da bi potom otišao u San Antonio Spurse. Njegova karijera bi sigurno bila i uspješnija da ga dva puta ozbiljna ozljeda koljena nije spriječila da bude jedan od najboljih Europljana koji je igrao u NBA.

Naravno, tu je i Joffrey Lauvergne koji je igrao za Partizan i postao ljubimac navijača crno-bijelih. Toliko je bio posvećen crno-bijelom dresu da je postao prvi stranac u povijesti ovog beogradskog kluba koji je dobio kapetansku vrpcu. Nakon karijere u ABA ligi seli u ruski Khimki, a zatim je igrao u NBA-u za Denver Nuggets, Chicago Bullse i San Antonio Spurse.

Joffrey Lauvergne-Foto: Fiba

Kao grom iz vedra neba u listopadu 2017. je odjeknula vijest da je Dorell Lawrence Wright  potpisao za Igokeu. Riječ je o igraču s bogatim NBA iskustvom, čak je osvojio titulu s Miami Heatsima. Ipak, najbolje utakmice je odigrao s Golden State Warriorsima od 2010. do 2012. godine, kada je u prosijeku postizao 16,4 poena po utakmici. Nevjerojatnih 11 sezona igrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu!

Dorell Wright - Foto: Nenad Vuruna (Igokea)

Veliko košarkaško ime je i Francuz Mickaël Gelabale, koji je bio član Cedevite. U Zagrebu se zadržao svega šest mjeseci, nakon čega je potpisao za Valenciju, a potom ga je karijera odvela u Ameriku gdje je igrao za Minnesota Timberwolvese. Nema sumnje kako je Gelabale znatno veći trag ostavio u reprezentaciji "galskih pijetlova" s kojima je osvojio pet medalja na europskim i svjetskim prvenstvima, a 2010. na EP-u proglašen je za najboljeg igrača prvenstva.

Charles T. Jenkins je u dva navrata igrao za Crvenu zvezdu, a toliko je postao popularan i omiljen kod navijača da su ga prozvali "Đenka" po liku iz kultnog filma "Maratonci trče počasni krug". Zasigurno je jedan od igrača koji je pomogao Zvezdi da dominira ABA ligom. U prosjeku je postizao 10 poena po utakmici. U NBA-u je nastupao za Golden State Warriorse i Philadelphia 76ers-e, a igrao je i za talijanski Emporio Armani Milano te ruski Khimki.

Ozbiljna faca koja je igrala u ABA ligi te NBA-u je i Marcus Darrell Williams. U regionalnom ABA prvenstvu igrao je za Crvenu zvezdu i Budućnost, a pamtit će se po tome što je u polufinalu prvenstva 2014. godine postigao 17 poena u nizu, što nikome nije uspjelo u povijesti ABA natjecanja. Williams je bio najzaslužniji što su crveno-bijeli te sezone izborili plasman u Euroligu.

Ljubimac navijača Partizana dugo godina bio je Čeh Jan Veselý, koji je nastupao za crno-bijele u eri dominacije kluba. S crno-bijelima osvojio je čak devet trofeja. Pamtit će ga po tome što je dominirao pod obručima i nema sumnje da je dizao publiku na noge svojim atraktivnim zakucavanjima. Nakon odlaska iz ABA lige igrao je u dresu Washington Wizardsa i Denver Nuggetsa, a danas je u turskom Fenerbacheu.

Aron John Baynes

Datum rođenja: 22. 2.1987

Mjesto rođenje: New York

Pozicija: Krilo

Klubovi u ABA ligi: KK Petrol Olimpija Ljubljana

Prosjek poena u ABA ligi: 8

Klubovi u NBA: Cleveland Cavaliers, San Antonio Spurs, Toronto Raptors

Prosjek poena u NBA ligi: 9,6


Aron John Baynes

Datum rođenja: 9.12.1986.

Mjesto rođenje: Gisborne, Novi Zeland

Pozicija: Centar

Klubovi u ABA ligi: KK Petrol Olimpija Ljubljana

Prosjek poena u ABA ligi: 12,6

Klubovi u NBA: San Antonio Spurs, Detroit Pistons, Boston Celtics

Prosjek poena u NBA ligi: 15


Dāvis Bertāns

Datum rođenja: 12.11. 1992

Mjesto rođenja: Valmiera, Latvia

Klubovi u ABA ligi: Petrol Olimpija Ljubljana, Partizan

Pozicija: Krilo

Prosjek poena u ABA ligi: 11,5

Klubovi u NBA: San Antonio Spurs

Prosjek poena u NBA ligi: 5,5


Joffrey Lauvergne

Datum rođenja: 30. 9. 1992

Mjesto rođenja: Mulhouse, Francuska

Klubovi u ABA ligi: Partizan

Pozicija: krilni centar

Prosjek poena u ABA ligi: 9,3

Klubovi u NBA: Denver Nuggets, Chicago Bulls, San Antonio Spurs

Prosjek poena u NBA ligi: 6,7


Dorell Lawrence Wright

Datum rođenja:  2.12. 1985

Mjesto rođenja: Los Angeles, SAD

Klubovi u ABA ligi: Igokea

Pozicija: Krilo

Prosjek poena u ABA ligi: 26,8

Klubovi u NBA: Miami Heat, Philadelphia 76ers, Golden State Warriors, Portland Trail Blazers

Prosjek poena u NBA ligi: 12,3


Mickaël Gelabale

Datum rođenja: 22. 5. 1983

Mjesto rođenja: Point Noire, Gvadalupa

Klubovi u ABA ligi: Cedevita

Prosjek poena u ABA ligi: 12,3

Klubovi u NBA: Seattle SuperSonics, Minnesota Timberwolves

Prosjek poena u NBA ligi: 7,3


Charles T. Jenkins

Datum rođenja: 12. 2.1989

Mjesto rođenja: Brooklyn, SAD

Pozicija: Point Guard

Klubovi u ABA ligi: Crvene zvezda

Prosjek poena u ABA ligi: 10,9

Klubovi u NBA: Golden State Warriors, Philadelphia 76ers

Prosjek poena u NBA ligi: 5,8


Marcus Darrell Williams

Datum rođenja:  3.12.1985

Mjesto rođenja: Los Angeles, SAD

Pozicija: Point Guard

Klubovi u ABA ligi: Crvena zvezda, Budućnost

Prosjek poena u ABA ligi:

Klubovi u NBA: New Jersey Nets, Golden State Warriors, Memphis Grizzlies

Prosjek poena u NBA ligi: 6,8


Jan Veselý

Datum rođenja: 12.04.1990.

Mjesto rođenja: Ostrava, Češka

Pozicija: Krilni centar

Klubovi u ABA ligi: Slovan, Partizan

Prosjek poena u ABA ligi:  8,6

Klubovi u NBA: Washington Wizards, Denver Nuggets

Prosjek poena u NBA ligi: 4,7