Europa i Svijet
Hrvatska
Dončić i Dragić riješili Hrvatsku u prvoj četvrtini, poraz Švedske ostavio realne izglede za prolaz dalje

Dončić i Dragić riješili Hrvatsku u prvoj četvrtini, poraz Švedske ostavio realne izglede za prolaz dalje

Autor: Branko Tabak Photo: Marin Sušić/HKS

Kvalifikacije za SP

U utakmici 5. kola skupine C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Hrvatska je u Ljubljani poražena od Slovenije 97-69, no unatoč visokom porazu ostala u igri za sljedeći krug kvalifikacija. 

Za to joj je; uz pobjedu u Rijeci nad Finskom, u posljednjem kolu potrebno i slavlje Slovenije na gostovanju u Švedskoj. Obje utakmice na rasporedu su u nedjelju 3. srpnja. Naime, u drugoj utakmici dana Švedska je poražena u Finskoj 85-69. 

Pitanje pobjednika u srazu Slovenije i Hrvatske riješeno je u prvoj četvrtini u kojoj je Slovenija stekla nedostižnu prednost 33-8. U prepunim Stožicama domaćini su predvođeni NBA dvojcem Luka Dončić (11)-Goran Dragić (9) napadačkom superiornošću potpuno neutralizirali sve hrvatske planove za ovu utakmicu.

Goran Filipović bio je igrač koji je pokrenuo Hrvatsku, a kada su sijevnule tri trice Marija Hezonja stanje na semaforu značajno se popravilo (49-35). Slovencima ipak pripada završnica prvog poluvremena pa se na veliki odmor otišlo s velikim zaostatkom od 19 poena (54-35).

Tijekom treće četvrtini Slovenija je rutinski održavala prednost na dvadesetak razlike. Hrvatska se najbliže približila na 67-50, a u posljednju dionicu se ušlo sa zaostatkom od 25 poena (76-51). Bio je to kraj svim nadanjima i vrijeme za okretanje onome što igrače Damira Mulaomerovića očekuje u subotu u Rijeci. Pobjeda protiv Finske je imperativ. Susret je na rasporedu u 20 sati.

Slovence su do pobjede predvodili Luka Dončić (21 poen, 10 asistencija, 8 skokova), Goran Dragić (19 poena, 4 skoka, 3 asistencije) i Mike Tobey (16 poena, 13 skokova). U redovima Hrvatske Mario Hezonja je postigao 22 poena uz 9 skokova i 6 asistencija. Ivica Zubac je uz 14 poena imao i 7 skokova i 4 asistencije, a uz 13 poena po 3 skoka i asista.