Hrvatska
Dončićev učitelj gostuje u Zadru na tribini 'Stvaranje pobjednika – uloga kondicijske pripreme’

Dončićev učitelj gostuje u Zadru na tribini 'Stvaranje pobjednika – uloga kondicijske pripreme’

Autor: Z.D.

Dončić se igra košarke.

U zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića u petak 6. kolovoza s početkom u 18 sati održat će se stručna sportska tribina Stvaranje Pobjednika – uloga kondicijske pripreme.

Priznati i poznati kondicijski trener prof. dr. Miljan Grbović, prvak Europe s košarkaškom reprezentacijom Slovenije na tribini će prenijet svoja iskustva rada s najvećim košarkašem današnjice Lukom Dončićem te ukazati na ulogu kondicijskih treninga i trenera u stvaranju pobjedničke priče, vrhunskog sportaša, kluba ili sportske kulture.

Dončić se igra košarke

- Dončić je osvojio Eurobasket s 18 godina. U potpunosti je na natjecanju rasteretio Dragića kao lidera ekipe. Svojom kvalitetom je suigrače činio boljima što je dovelo do velikog zadovoljstva unutar momčadoi koja je u konačnici napravila veliki rezultat. Momak je to koji se igra košarke. Veliki je natjecatelj i u svemu vidi izazov i na taj način ga treba i trenirati jer tada daje svoj maksimum. S njim sam imao poseban odnos tako da bi i na zagrijavanju imali neke "igre" kako bi se opustili, bili pozitivni, a opet koncentrirani na zadatke. To je nekad znalo izgledati i čudno posebno prije neke važne utakmice. Mi se kao tamo nešto zabavljamo, a ustvari je to bio naš način suočavanja s pritiskom, rekao je Grbović o Dončiću.

Nikoga ne treba precijeniti, ali ni sebe podcijeniti

O sportskom uspjehu i slovenskom osvajanju europskog naslova kaže:

- Sportski uspjeh je vrh sante leda. Onaj jedan puno veći dio nitko ne vidi... Taj dio se sastoji od mnogo komponenti ali ponajviše od odricanja i teškog rada. Taj teški rad ima temelj u struci, u znanosti i prožet je ogromnim iskustvom te jedino na taj način dovodi do rezultata. Čak i neuspjeh doprinosi iskustvima koja u konačnici dovode do velikog rezultata. Problem današnjeg društva pa i sporta je da svi žele nešto na brzinu, instant uspjehe i strpljenja je sve manje. Mladi sportaši preskaču ponekad i školovanje da bi ostvarili bolji sportski rezultat. To vuče za sobom veliku nesigurnost u nekim životnim stvarima pa je potrebno da mi treneri s igračima surađujemo te ih vučemo prema boljim rezultatima, ali i prema kvalitetnijem životu. U Sloveniji smo smatrali da nitko nije bolji od nas. Ali ne u smislu snage ili brzine ili slično, ponajviše mislim na želju za uspjehom kao najvažnijim preduvjetom. Nikoga ne trebamo precijeniti, ali ni sebe podcijeniti. Ta premisa je bila najvažnije na našem putu ka vrhu.  Da bi bili bolji od protivnika, morate razmišljati da svakodnevno pobjeđujete samog sebe! Ovaj put dovodi do ogromnog samopouzdanja i sigurnosti.

Poučno je i njegovo razmišljanje o igračima s klupe.

- Svaki momak u ekipi je bitan. I s dvanaestim igračem sam imao odnos kao da je prvi. Igrači sa klupe su davali ogroman, nesebični poticaj igračima na terenu, a to ponekad u ekipama nije jednostavno postići. Sposobnosti i znanja igrača s klupe smo se trudili dignuti na puno viši nivo, a njihov karakter smo izuzeto poštivali i to su oni osjetili i vratili na najbolji mogući način - pobjedničkim mentalitetom, istaknuo je Grbović uoči gostovanja u Zadru.

Grbović je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri radio na tri kontinenta u raznim sportovima i ostvario brojne zapažene rezultate. S kineskom stolnoteniskom reprezentacijom je iskovao zlato na Azijskim igrama 2018. Godinu dana ranije osvojio je zlatno odličje sa slovenskom reprezentacijom u košarci, a kao kondicijski trener radio je i u KK Partizan. Bio je dio nacionalnih reprezentativnih stožera Srbije u rukometu, odbojci i sinkroniziranom plivanju, a svoje je znanje prenosio i na nogometaše Gane.

Organizatori tribine su Udruga kondicijskih trenera Zadarske županije, ŠC Višnjik i kineziološko učilište ARS SPORT. Inicijator događanja je predsjednik UKTZŽ Jure Šango.

- Profesora Grbovića sam prvi put primijetio kad je na prijateljskoj utakmici s Hrvatskom zagrljen u kolo sa ekipom poveo nekakav ples. Činilo mi se to simpatičnim, ali nisam vidio što je profesor s time htio postići. Prišao sam mu na jednom doručku u hotelu da mi pojasni, upoznao se sa njim i od tada traje naše prijateljstvo iz kojeg stalno crpim nove ideje, ali i stavove o sportu i treningu.

Već sam dugo razmišljao o tome da ugostimo prof. Grbovića u Zadru da i drugi treneri i sportaši imaju priliku čuti to golemo iskustvo u radu u velikom broju sportova i sad napokon imam priliku to i učiniti i to me posebno veseli jer Zadar je sportski grad koji treba stalni razvoj sporta. Ovako kvalitetni seminari su kod nas rijetkost a to je potrebno mijenjati. Zahvalio bih se ovim putem ŠC Višnjik na suorganizaciji, Sportskim zajednicama Zadarske županije te Grada Zadra na realizaciji projekta te kineziološkom učilištu ARS SPORT na stručnim savjetima, izjavio je Šango za portal Basketball.hr čiji će urednik Branko Tabak moderirati tribinu. 

Prijave su obvezne i mogu se obaviti na ovom linku, dok je sudjelovanje na tribini besplatno.