Hrvatska
Drama u Gorici pripala domaćinima. Nakon Cibone, Sesarove trupe srušile i Zadar!

Drama u Gorici pripala domaćinima. Nakon Cibone, Sesarove trupe srušile i Zadar!

Autor: Paulo Sarić

Goricu nisu koštala ni promašena slobodna bacanja u samoj završnici.

Nakon što je prošli tjedan „skinula skalp“ Ciboni, Gorica je večeras pobijedila i vodeću momčad HT Premijer lige Zadar. Nakon velike borbe, domaćini su u neizvjesnoj završnici svladali momčad Danijela Jusupa rezultatom 74-73 i stigli do 15. pobjede u domaćem prvenstvu.

Zadrani su dobro krenuli u utakmicu i preko Vukovića i Fundića poveli 0-6 nakon prve dvije minute, a nije trebalo dugo čekati ni da se Jusupovi momci odvoje na dvoznamenkastu razliku. Došla je ona nakon trice Gilberta za 15-25 u osmoj minuti, no pravi junak otvaranja dalmatinskog sastava bio je Stefan Fundić koji je ubacio 15 od prvih 25 poena svoje momčadi.

Uzvratila je Gorica na krilima dalekometnog šuta, pri čemu se posebno istaknuo Ivan Majcunić s tri pogođene trice. I eto domaćina u igri! Serija 7-0 na krilima Ante Mašića i Borne Kapuste dovela je „Bikove“ u prednost (35-32), nakon čega su se košarkaši Zadra vratili prokušanom receptu i preko Domagoja Vukovića i Fundića nakratko držali stvari pod kontrolom.

No, bez doprinosa vanjske linije napadi gostiju bili su previše jednodimenzionalni, pa je semafor pred odlazak na veliki odmor pokazivao plus šest za igrače Josipa Sesara.

Samo tri pogođena šuta iza linije 6,75 metara i izostanak doprinosa s klupe (tek trica Siriščevića) skupo su koštali Zadrane koji su u nastavku tražili figure koje će ih izvući iz situacije u kojoj su se rijetko nalazili u utakmicama hrvatskog prvenstva.

Prve minute nastavka protekle su u obračunu Mavre i Kapuste, pri čemu je potonji pobjedu odnio ne samo zahvaljujući dobroj šuterskoj dionici, već i zbog osam asistencija kojima je suigrače doveo u situacije iz kojih je teže promašiti nego pogoditi, da bi pat-poziciju razbio Milija Miković i odveo Goricu na plus deset (67-57).

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Sve to bez doprinosa momaka s gostujuće klupe.

A kakav bi doprinos i mogli očekivati kada do tada Jure Planinić u igri proveo 41 sekundu, Jan Palokaj njih osam, a Karlo Uljarević ravnih – nula?!

Čim je zadarska mladost okusila slast parketa ubacila je pet vezanih poena i prepolovila zaostatak.

Posljednja dionica je skromno krenula, sa samo dva poena u četiri minute igre, oba djelo visokog Crnogorca u domaćim redovima, no kako je vrijeme odmicalo tako je do izražaja došla širina gostujuće klupe. Prišli su Zadrani na minus dva (69-67) nakon trice Ivana Siriščevića, ali prvi napad su odbili Mašić i Mazalin, da bi isti igrač dvije minute prije kraja primaknuo goste na 73-71.

Uslijedila je penal-završnica.

Kapusta je pogodio jedno slobodno bacanje, Uljarević dva, da bi nakon nesportske pogreške Muhammeda Bashira Ahmeda novu nadu gostima dali Brzoja i Mašić.

No. zadnji šut Zadra nije bio precizan pa su bodovi na koncu ostali u Gorici.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Kapusta i Mazalin s 13, odnosno 12 poena, dok je goste predvodio Stefan Fundić s 26 koševa.