Intervjui
Dražen Anzulović: Hrvatska na putu u amaterizam

Dražen Anzulović: Hrvatska na putu u amaterizam

Večernjakov izbor košarkaša godine.

Večernji list bira najboljeg hrvatskog košarkaša za 2019. godinu. U izboru sudjeluju košarkaški treneri, menadžeri, stručnjaci... Tim povodom kolega Dražen Brajdić intervjuira svoje goste. 

Jedan od njih je bivši izbornik Dražen Anzulović. 

Nakon što nije uspio odvesti Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo, a reprezentacija mu je u kvalifikacijama bila prepuštena kod skora 1-3, bivši muški izbornik Dražen Anzulović ponovo se posvetio klupskoj košarci, onoj u kojoj je i izgradio svoje trenersko ime. Nekadašnji trener Zagreba, Cibone, Ural Greata, Charleroija, Donjecka, Rytasa, Cedevite i Dabrowe Gornicze, ovaj put preuzeo je Jenisej iz dalekog Krasnojarska. A taj sibirski grad udaljen je od Zagreba više od 5200 kilometara. A problem su i vremenske zone. 

– Mi smo od Zagreba udaljeni šest vremenskih zona. Kad god bismo igrali u Europi, mijenjali bismo pet ili šest vremenskih zona. Ovo je najteži košarkaški program u Europi. Mi smo usred Sibira i nikome od igrača ovdje nije lako. Zapravo, ja im se divim jer oni se unatoč svemu ponašaju vrhunski.

Najteži program u Europi

Je li u okolnostima takvih udaljenosti uopće bilo pametno igrati Europu? A putovalo se u Rumunjsku, Švedsku, Bugarsku te u Nizozemsku i dvaput u Tursku.

– Kada sam potpisao ugovor, a to je bilo prije ljeta, oni su mene pitali što o tome mislim. Ja sam rekao da ne bismo trebali igrati, no kako smo klub krasnojarskog kraja, državni klub te regije, oni su rekli da moramo igrati. Bio sam svjestan da ćemo se time ubiti, no što je – tu je.

Zbog dalekih putovanja njegova momčad nerijetko gubi noći.

– U jednom tjednu nam se dogodilo da smo izgubili tri noći. Ima dana kada dođemo u Krasnojarsk tek ujutro, nakon cjelonoćnog leta, a ponekad moramo ustati u tri sata da bismo stigli na neki ranojutarnji let.

Koliko nam je poznato, Zula baš nije ljubitelj avionskih letova i onda se sudbina poigra s njim i dospije u zemlju s najduljim internim letovima.

– Ja se ne bojim letova, nego sam klaustrofobičan. No život te ne pita što i gdje moraš raditi. Išli smo nedavno iz Moskve za Novgorod i nismo mogli sletjeti pa smo se morali vratiti u Moskvu gdje su nas dva i pol sata držali na pisti, a na tom letu nije bilo nijedno slobodno mjesto. I recite mi kako da se ja u Krasnojarsk vratim normalan. 

Kako je uopće došlo do tog angažmana?

– Dobio sam ponudu vrlo rano i nju sam i prihvatio jer nisam htio riskirati da ostanem bez posla. U takvim situacijama prije sam činio pogreške, no ovaj put sam se odmah odlučio. S obzirom na trenersku situaciju u Europi, nisam smio riskirati. Danas je svatko trener, nema više kriterija tko vrijedi, a tko ne.

Zajedno s njim u klubu su i kondicijski trener Mate Psarić te povremeni hrvatski reprezentativac Tomislav Zubčić.

– Zubčić igra odlično, iznenađenje je za sve pa i za mene, naš je najbolji strijelac. Nadam se da će ga to držati što dulje. Igra odlično, čak je i počeo prodirati što je novost za njega jer ima visoko težište pa se teško spušta u dribling. No, da bi dobio minutažu, i on se mora “tući”.

Kako se “gastarbajteri” iz Hrvatske nose sa sibirskom zimom?

– Kad smo Mate i ja 1. srpnja došli ovamo kupili smo sve od krzna. Dosad je najniža temperatura bila minus 35, a kada je minus 15, da se našalim, mi smo u kratkim rukavima. Kada sam vodio Donjeck, igrali smo europsko natjecanje protiv Jeniseja i, kada smo sletjeli, dočekalo nas je minus 43,6.

Tada nije ni sanjao da će jednog dana živjeti u tom gradu.

– Tada bih rekao nema šanse za takvo što, no nikad ne reci nikad. Zula je imao sjajan start u VTB ligi. Njegov Jenisej pobijedio je CSKA i u prvih sedam utakmica ostvario pet pobjeda, no onda su uslijedile ozljede, a s njima i porazi koji su zadržali ovu momčad u donjem domu, tamo gdje po proračunu momčadi i spada.

– Meni naš predsjednik govori da mi s tri milijuna eura imamo najmanji proračun u VTB ligi od ruskih klubova. Po dostupnim podacima CSKA ima 40,7 milijuna eura, Himki 33, Zenit 26,5, Lokomotiv 18,5, Unics 14,2, Nižnji Novgorod 6,5... No i unatoč tome moramo biti zadovoljni jer nas plaćaju redovito, jer je interes regije da imaju klub u najvišem rangu. Ma sve bi bilo u redu da nisu takva putovanja, a Rusija je po površini najveća zemlja na svijetu. CSKA i Himki svugdje putuju čarterom, što je velika pogodnost, dok mi putujemo redovnim linijama. A kada putuješ čarterom, ti i ne osjetiš probleme koje imamo mi, spavaš kao kralj.

Nisam bio za Drapera

Anzulovića smo pitali o problemu razigravača za reprezentaciju, koji je veći nego ikad dosad.

– Rekao sam da nam je potreban razigravač, čak nam se preko Šarića nudio njegov tadašnji suigrač iz Sixersa Tim McConnell, no to nije bilo realno jer nije mogao igrati u europskim kvalifikacijama. Pa pogledajte vi koliko je Rusa pa su oni imali stranca u J.R. Holdenu i on im je donio naslov prvaka Europe. Priznajem, kada se pojavila opcija za Drapera, a tada sam ja bio član Stručnog savjeta, ja sam bio protiv jer smo tada imali Popovića i Ukića, no sada nemamo taj rang igrača.

U Večernjakovu izboru za košarkaša godine Zula se odlučio za četvoricu aktualnih i jednog bivšeg reprezentativca.

– Bojan igra najbolju sezonu u karijeri pa je u više utakmica otišao i preko 30. U tom paklenom NBA ritmu ne oscilira više kao prijašnjih sezona i on je moj broj jedan. Zubac ne igra puno, ali je po broju odigranih minuta vrlo koristan igrač. Simon igra dobro u vodećoj momčadi Eurolige. Bez obzira na to što nije na razini svojih i naših očekivanja, Šarić je ipak solidan NBA igrač. Tomić je pak dugogodišnji kapetan u jednom od najvećih europskih klubova i još igra dobro.

Zar nije poražavajuće da Hrvatska nema kluba u Europi?

– Jedini ambiciozni klub u Hrvatskoj otišao je iz Hrvatske. Mi možemo pričati o tome koliko je Cedevita imala propusta, no to je bio klub koji je imao ambicija. Osim Tedeschija, našoj košarci fali i Jolly Stojanović koji je također odustao od hrvatske klupske košarke, a sve to put je u amaterizam.

DRAŽEN ANZULOVIĆ - POREDAK:
1. Bojan Bogdanović (Utah Jazz) 10
2. Ivica Zubac (Lakers/Clippers)7
3. Krunoslav Simon (Efes) 5
4. Dario Šarić (Minnesota/Phoenix)3
5. Ante Tomić (Barcelona) 1

 Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/bivsi-hrvatski-izbornik-bojan-vise-ne-oscilira-u-paklenom-nba-ritmu-1377067 - www.vecernji.hr