Intervjui
Dražen Anzulović: Kvalitetnom igrom do željenog rezultata protiv Litve i Poljske

Dražen Anzulović: Kvalitetnom igrom do željenog rezultata protiv Litve i Poljske

Autor: Teo Cilar

Još nas malo dijeli do dvije vrlo važne kvalifikacijske utakmice.

Nakon poraza i pobjede protiv Slovenije u pripremnim utakmicama u Varaždinu i Celju, Hrvatska reprezentacija je otputovala iz Međimurja za Slavoniju. Osijek će u idućim danima biti domaćin našim košarkašima i utakmici protiv Litve. Izbornika Dražena Anzulovića uhvatili smo u LifeClass Termama Sveti Martin dok se reprezentacija još pripremala u miru međimurskih vinograda i brežuljaka. 

Hrvatsku u idućih sedam dana očekuju dvije kvalifikacijske utakmice protiv Litve i Poljske za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska s četiri NBA igrača igra ove dvije utakmice. Želje i očekivanja su dvije pobjede, da kasnije kada neće igrati NBA igrači, bude lakše.

-Ma i da nemamo četiri NBA igrača. Nismo u situaciji da možemo bilo što kalkulirati, borimo se za svaku pobjedu. Pokušavamo se pripremiti što bolje da dočekamo te dvije utakmice u optimalnom stanju i da odigramo na razini koju svi priželjkujemo. Zadovoljan sam s dosadašnjim angažmanom i pristupom radu. Nadam se da ćemo kroz ovaj ostatak vremena dići na jedan nivo koji će nam biti dostatan za kvalitetnu utakmicu, a nadam se i za pobjedu.

Prvi protivnik Hrvatske je vodeća momčad naše kvalifikacijske skupine, Litva. Oni su bez poraza do sada, a u ovom su kvalifikacijskom ciklusu oslabljeni jer im neće biti Jonasa Valančiunasa, Domantasa Sabonisa i Jonasa Maciulisa, ali Litva je uvijek kvalitetna, ipak je to košarkaška nacija.

-Apsolutno. Mi se nećemo baviti u kojem će sastavu Litva doći. Želimo svojom kvalitetnom igrom ostvariti pozitivan rezultat. Litva je uvijek nezgodan protivnik, velika baza kvalitetnih igrača i u bilo kojem sastavu će doći kod nas, to će biti jedna teška utakmica. Međutim, nadam se da uz jednu dobru atmosferu kakvu očekujemo u Osijeku, možemo ostvariti željene ciljeve.

Poslije njih putujemo u Poljsku. Reprezentacija koja je više manje na okupu od samog starta ovih kvalifikacija. Jedna uigrana momčad, mi smo favoriti, ali oprez na gostovanjima uvijek mora postojati.

-Igra se u Poljskoj, to je jedna ekipa koja je fizički dosta moćna. Znači sa svojom kvalitetom, s naturaliziranim Amerikancem na playmakerskoj poziciji. Većina njihovih najboljih igrača igra van Poljske, samim tim to dovoljno pokazuje koju kvalitetu ti igrači posjeduju. Još jednom naglašavam, od početka mog mandata ja prioritete stavljam na kvalitetu igre svoje momčadi i da mi budemo na jednoj gornjoj razini svojih mogućnosti, a onda nadam se da će nam to biti dostatno za dobre rezultate.

Naš je izbornik u prošlim “prozorima“ imao Ivicu Zubca na poziciji centra, sada je tu i Ante Toni Žižić. Dva vrlo kvalitetna mlada centra, različitih stilova igre s kojima izbornik ima mogućnost kombinacije.

-Apsolutno, oni su dečki koji sa svojim potencijalom i kvalitetom mogu dati veliki doprinos igri naše reprezentacije. Nemojmo zaboraviti da je Zubac u šestom mjesecu debitirao za reprezentaciju, da će Žižić sada debitirati za seniorsku reprezentaciju. Reprezentativnog iskustva nedostaje što je vrlo bitno za igranje u reprezentaciji, međutim nadam se da će oni to sa svojom kvalitetom, s dobrom psihološkom pripremom to smanjiti na najmanju moguću mjeru i da ćemo dobiti razinu igre koju svi priželjkujemo.

Dotakli smo se i vrlo uspješnog ljeta mladih reprezentacija. U-16 reprezentacija je prvak Europe, a U-20 selekcija je osvojila srebro.

-Ovo je najuspješnije ljeto Hrvatske košarke mlađih dobnih kategorija s obzirom na to da smo prvi puta u povijesti osvojili dvije medalje. To je jedna baza za budućnost Hrvatske košarke bez koje nema ni kvalitete. Svi smo zadovoljni, ali i sto tako svjesni da za predstepenicu iz igranja u mlađim dobnim kategorijama i seniorskim treba puno, puno i znanja i kvalitete i trenutka da se sve to posloži. Mi svi u savezu radimo na tome da ti prelazi da budu što manje bolni i da dobijemo što više kvalitetnih igrača za seniorsku reprezentaciju. Znači prvo da taj ekstra potencijal pokušamo pretvoriti u ekstrakvalitetu, a isto tako ne zaboraviti onaj drugi dio koji možda ne posjeduje takav potencijal, ali može dati ekipi značajan doprinos u kvaliteti rezultata.

Pokazalo se, posebno za ovu U-20 reprezentaciju da je veliku ulogu u osvajanju srebra bila velika minutaža kako u HT Premijer ligi tako i u novo osnovanoj Prvoj muškoj ligi.

-Takvi projekti su posloženi zbog toga da izbace čim više igrača, da dobiju jedno seniorsko iskustvo čim brže, da se lakše adaptiraju na seniorsku košarku, a rekao sam da je velika razlika između omladinskih i seniorskih kategorija. Na osnovu toga smo radili jedinstvenu kadetsku ligu unutar saveza, imamo nekakve ideje i za juniorsku ligu gdje idemo u sličnom pravcu. Sve su to procesi koje novo vodstvo saveza pokušava napraviti za dizanje ukupne kvalitete hrvatske košarke, rekao je izbornik Anzulović za kraj ovog razgovora.