Intervjui
Dražen Anzulović se vraća u Kinu

Dražen Anzulović se vraća u Kinu

Ponosan na brata.

Dražen Anzulović odlazi u Kinu, točnije vraća se u najmnogoljudniju zemlju svijeta u kojoj je 2015. godine bio pomoćni trener u Xinjiang Flying Tigersima.

- Želja mi je bila pronaći adekvatan angažman u Europi. Istina je, bio sam i u pregovorima sa Zadrom, na kraju je stigla ponuda od Jiangsu Tongxija iz Nanjinga u pokrajini Jiangsu. Potpisao sam ugovor do kraja sezone. U ovom trenutku momčad ima četiri pobjede i pet poraza i nalazi se na 13. mjestu. Ne znam koje su ambicije kluba, ali svakako ćemo težiti prema play.offu. Imamo još 31 utakmicu ispred sebe., rekao je Zula stariji u razgovoru za Basketball.hr.

Zula zna i kakva ga momčad očekuje.

- Kineska košarka je u ekspanziji i vrti se ogroman novac. U mojoj su ekipi dva bivša NBA igrača, Dominique O'Neal Jones, bivši igrač Dallasa koji pokriva pozicije 1 i 2 i negdašnji igrač Clevelanda, Sacramenta, Portlanda, Denvera i Washingtona JJ Hickson. Osim dva stranca u ekipi može igrati i neograničen broj Azijata koji pa tako za nas igra vrsni Iranski strijelac Mohammad Samad Nikkhah Bahrami. S obzirom na kvaliteti i sami kineski igrači su enormno plaćeni, kazao nam je Zula stariji.

Naravno dotaknuli smo se i mlađeg brata, Vladimira, trenera Šibenika i juniorske reprezentacije Hrvatske.

- Pratim ga, gledam i podržavam. Radi sjajan posao. Nema dana kada ne pričamo o košarci. U Šibeniku je ostao bez šestorice nositelja iz prošle sezone i opet bez poraza ide kroz prvenstvu. Ponosan sam, što drugo?


Morali smo se prije Zulinog odlasku u zemlju košarkaškog prosperiteta osvrnuti na stanje u hrvatskoj košarci koje je nakon poraza reprezentacije od Nizozemske i Italije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo deprimirajuće.

- Nerado govorim o ovoj temi. Žao mi je što se nismo ekipirali svi zajedno i izvukli ono najbolje iz hrvatske košarke. Sasvim sigurno ne bismo bili u ovakvoj situaciji u kojoj smo sada. Znam potencijal igrača i s čim bi mogli igrati. Isto tako nitko nema pravo u hrvatskoj košarci seniorsku reprezentaciju dovoditi pod znak pitanja. Reprezentacija mora igrati s najboljim igračima u datom trenutku, s onima koji mogu i žele pomoći i uklapaju se u koncepciju trenera. Vizija i strategija s mlađim selekcijama je nešto drugo, mi ovdje pričamo o rezultatu seniorske vrste, prokomentirao je Dražen Anzulović.

Podsjetimo se malo njegovog košarkaškog puta

- kao igrač osvojilo je s Cibonom Euroligu 1986 godine

- deset godina nosio dres Cibone i Zagreba, karijeru završio u Osijeku

- igrao za mlade reprezentacije Jugoslavije

- trenersku je karijeru započeo u KK Zagreb

- Cibonu je vodio četiri godine (2003-2007)i s njom osvojio tri naslova državnog prvaka, osim 2005. Kada je prvak bio Zadar

- 2007. je preuzeo Ural Great, ali se tamo zadržao tek nekoliko mjeseci

- u sezoni 2008-09 vodio belgijski Charleroi

- dvaput bio asistent u reprezentaciji koja je oba puta izborila plasman na OI (2008 pod Repešom, 2016 pod Acom)

- od stranih klubova uz Ural Great i Charleroi vodio je i Doneck, Lietuvos Rytas i Dabrowu Gorniczu

- 2011-12 bio je trener Cedevite

- četiri puta dobio je nagradu za najboljeg trenera u RH (Udruga hrvatskih košarkaških trenera, 03, 04, 06 i 07)

Trofeji i uspjesi:

- tri naslova PH

- dva naslova belgijskog prvenstva

- belgijski kup i superkup

- hrvatski kup i superkup s Cedevitom

- najbolji rezultat u povijesti Dabrowe Gornicze