Europa i Svijet
Dražen Anzulović: Tek kod -16 smo počeli igrati kako treba

Dražen Anzulović: Tek kod -16 smo počeli igrati kako treba

Autor: Teo Cilar

Izbornik Hrvatske nije bio zadovoljan prikazanom igrom protiv Slovenije.

Nakon poraza od Slovenije u Varaždinu, izbornik Hrvatske, Dražen Anzulović  nije krio nezadovoljstvo lošom igrom, a neke stvari je očekivano skrivao uoči kvalifikacijskih utakmica. 

- Čestitam Sloveniji bili su bolji i zaslužili su ovu pobjedu. Uslijed slabije fizičke pripremljenosti pojedinih igrača nismo imali radni dio kakav je potreban za jednu utakmicu. Kalkulirali smo od početka sa energijom i dozvolili da se razigraju, pogotovo u drugoj četvrtini gdje smo primili 27 koševa, a nismo izašli iz bonusa. Tek kad smo došli na minus 16 počeli smo raditi utakmicu kako bi je trebali raditi od prve sekunde i ako smo dovoljno pametni onda ćemo shvatiti da bez obzira protiv koga igraš da ne igraju na terenu imena nego ono što pokažeš u odnosu na utakmicu, a onda može tvoja kvaliteta doći do izražaja. To je ono što je apsolutno bilo negativno, ono što je pozitivno da smo igrali protiv protivnika koji igra slično kako će igrati Litva. Ova utakmica nam je baš dobro došla kao jedna priprema jer mi se svjesno nismo otvarali na neke stvari koje smo radili na treninzima jer mislim da to treba sačuvati za službene utakmice.

Da li je bilo podcjenjivanja?

- Ne, ne bih rekao da je bilo podcjenjivanja, nego nemoć u intenzitetu obrambenom jer nama se dešavalo da tri igrača dobro stoje u obrani, a dva totalno van koncentracije ili četiri dobro stoje, a padamo na jednom bez svih pet u energiji zajedničkoj i sistemu igre teško možeš igrat protiv bilo kakve ekipe.

Jakov Mustapić?

- Dečko radi, trenira ozbiljno, iskoristio je svoju šansu. Nagovjestio je to već s utakmicom u Rumunjskoj u šestom mjesecu. Na njemu je da radi i s obzirom na njegov odnos prema košarci, sigurno da može ići samo gore.

Osvrnuo se izbornik i na probleme u branjenju picka, tu smo imali velikih problema s visokim igračima Zubcem i Žižićem.

- Litva će igrati na ovakav sličan način. Kalnietis će se vrtiti u toj pick igri i distribuciji lopte. Svjesni smo mi tih svih problema koje imamo. Pokušavamo raditi i pokušavat ćemo to do utakmice s Litvom dovesti na jedan viši nivo. Koliko god je bitna igra na lopti, još je bitnija strana pomoći. Tu mi nismo radili, više smo problema imali na rotaciji i strani pomoći nego na lopti. Ne mogu dva igrača riješiti pick, pick se ne brani s dva igrača, pick se brani sa svih pet igrača i tu dolazi taj radni segment ekipe.

Zadnji napad Hrvatska je odigrala loše, a u prilog nam nije išlo ni to što nismo imali više time-out.  

- Ono što smo igrali većinu zadnje četvrtine, to je bila ideja da se odigra i u posljednjih 16 sekundi. Nismo došli u tu situaciju jer je lopta došla na drugu stranu, ali biti ću pošten, nismo još niti uvježbavali te zadnje akcije koje nam trebaju za utakmicu i koje ćemo pripremiti. Na bacanjima sam rekao Šišiju da uzme loptu, to smo igrali većinu vremena, taj “motion“ i Šiši je trebao uzeti loptu, ali nije uopće došao do nje u onom dijelu u kojem smo trebali imati “spejsing“ na desnoj napadačkoj strani između njega i Babe. Trebala se odigrati izolacija na desnoj strani, pick Babo i Šiši.