Kolumne
Druga liga istok

Druga liga istok

Liga Ibarske magistrale. Mogla bi se ta dva ABA 2 i tako nazvati.

Onoga trenutka kad je rotirajuće predsjedništvo ABA liga palo u ruke Nebojše Čovića, Zvezdina (i FMP-ova) šefa, do realizacija je stigla ideja koju je patentirao prije nešto više od godinu dana menadžer Miško Ražnatović, kao frontmen inicijative, a Čović ju je, naravno, prihvatio. I rodila se, ili će se uskoro roditi - ABA 2.

Brak u koji su ušli klubovi, sada formalni vlasnici ABA lige, od starta je prepun problema. Ne bi li se brak spasio, odlučeno je tu bračnu zajednicu proširiti, sve pod krinkom "razvoja košarke u regiji", iako da bilo koga danas pitate koje su točno smjernice toga razvoja i što imaju za cilj, malo tko bi znao suvislo odgovoriti.

Kako bilo, od jeseni će se, a sve će to ovih dana biti i potvrđeno, igrati ABA 2. Zamišljena je na način da iz svake države sastavnice ABA lige nacionalni savezi predlože po dva sudionika te druge lige, no ta je ideja odmah naišla na nekoliko problema. Recimo, takva liga u Hrvatskoj zanima jedino Split. Šibenik se zahvalio, a Vrijednosnice Osijek su izabrale igrati Alpe-Adria ligu, štogod to bilo. I u neku ruku je to razumljivo. Lakše je u zimskim mjesecima doći iz Osijeka autoputom do Klagenfurta, nego do Čačka. Ili Tivta. Liga Ibarske magistrale. Mogla bi se ta dva ABA 2 i tako nazvati, a tko je god ikada vozio Ibraskom magistralom, zna da je to jedna od rijetkih cesta koju još nisu obradili u Top Gearu. Iako su trebali.

Split ima svoju računicu. Oni su shvatili da im treba još jedno natjecanje, da je sportski pogon sa samo jednom utakmicom tjedno premalo i odlučili su se za ABA 2. Kad se vrate s nekog uzbudljivog gostovanja usred zime, dojmove ćemo svakako doznati.

Nije samo problem broj klubova iz Hrvatske, jer i Makedonci nisu presretni s ovom ligom. Na kormilu pobune je lanjski ABA ligaš Karpoš Sokoli, čiji je čelni čovjek Ognjen Dedić ovoga tjedna u više medijskih nastupa pomeo pod s čelnicima ABA lige, napose s Nebojšom Čovićem. Za Dedića su sve to "banditi", "gangsteri" ili "pederi", ukupno ljudi koji su od njegovog kluba uzeli 150.000 eura za nastup prošle sezone, a onda im cijele godine objašnjavali kako ne smiju biti posljednji da bi ostali u ABA ligi. I, nadalje da će ABA ligu igrati prvak Makedonije. Pa su na dan majstorice makedonskog finala dobili informaciju da će u ABA ligi, prvoj ABA ligi, igrati MZT, "bez obzira tko bude prvak". Pa Dedić smatra uvredom kad mu sada nude ABA 2.

Društvo iz ABA lige pokušalo je odmah reagirati priopćenjem te su izrekli kaznu Karpoš Sokolima u visini od 12.000 eura zbog neprimjerenih riječi koji narušavaju imidž lige, time i sponzore te zaprijetili da isti taj klub neće godinama moći zaigrati ABA ligu. ABA liga je reagirala jer se osjećala ubodena, ožarena. I kako netko drugi ne bi krenuo Dedićevim putem, a tada bi ovaj kamen smutnje mogao postati odron cijele regionalne ideje.

Barem dvije stvari stvari u tom priopćenju ABA lige nisu jasne. Kako će naplatiti kaznu od nekoga tko nije njihov član i tko su to sponzori lige čiji se imidž dovodi u pitanje, jer liga nema generalnog sponzora već godinama.

Dedić nije zašutio, pozvao je Čovića da osobno dođe u Makedoniju po 12.000 eura - a taj se mačistički ispad može tumačiti i poput svojevrsne prijetnje - te pri tome dodao da ABA ligi valjda treba njegovih 12.000 "da plati popa i svijeće za svoj sprovod".  

Karpoš Sokoli su i izvijestili kako će tužiti ABA ligu zbog toga jer im je uzela 150.000 eura lani. Ili da okrenemo priču; jesu li Karpoš Sokoli lani bili glavni sponzor lige, zapravo, pa slijedom toga jesu li sebe uvrijedili u Dedićevim riječima...

ABA liga, da se razumijemo, nije loša ideja. Ili ne bi trebala biti loša ideja. Pa čak i njezina druga divizija u situaciji kad s ovih prostora jedino Zvezda i Cedevita, možda i Budućnost mogu igrati neku ulogu u europskim natjecanjima. Međutim, način na koji je regionalna liga postavljena, e to je već problem. Koji će godinama samo jačati.

Nemoguće je da trenutačni predsjednik ABA lige ima u svojoj ligi dva kluba (Zvezda i FMP), nemoguće je da menadžer u istoj ligi ima svoj klub (Mega), nemoguće je da se u toj ligi mijenjaju pravila kako u određenom trenutku nekome odgovora (sjetite se samo kako se spašavala Olimpija dvije godine uzastopno), puno je toga nemoguće.

A nekako mogu pretpostaviti i kad bi sve moglo otići kvragu. Kad bilo tko, a najbolje šanse ima Cedevita, izbaci Zvezdu iz Eurolige. Možda već nastupajuće sezone. Tada bi sve moglo puknuti. Ionako bi puklo već i do sada da je Zvezda, a na sreću nije, dobila A licencu za Euroligu.

Jer, odmaknemo li se od primitivizma i uvreda u riječima Ognjena Dedića, ono što je ostalo od tih izjava, u principu je točno.