Hrvatska
Druga liga sjever: Koprivnica šokirala vodeći Podravac

Druga liga sjever: Koprivnica šokirala vodeći Podravac

Autor: Teo Cilar

Igor Drk donio pobjedu Međimurju u posljednjim sekundama protiv Ivančice.

Na sjeveru je 10. kolo donijelo puno uzbuđenja, neizvjesnosti i jedno veliko iznenađenje. Osmoplasirana Koprivnica dočekala je vodeći Podravac i nanijela im drugi poraz u sezoni te ih skinula s vodeće pozicije koju sada drži Grafičar iz Ludbrega. 

Grad Vegete bio je poprište lokalnog derbija u kojem je Koprivnica ugostila Podravac i pokazala se kao pretvrd orah za vodeći sastav lige do tada. U prvom poluvremenu bolje je krenula Koprivnica i dobila prvi period s tri poena razlike. Druga četvrtina otišla je na stranu gostiju koji su na poluvremenu vodili s minimalnih 42:43. 

Ključni period utakmice dogodio se u trećoj četvrtini koju domaćini dobivaju s uvjerljivih 23:12 za plus deset uoči posljednje dionice. Podravac se pokušavao vratiti u utakmicu, ali domaćini su imali izuzetno raspoloženog Jurja Balaška pa je pobjeda ostala u Koprivnici za veliko slavlje. Balaško je briljirao i bio prvo ime utakmice, zabio je 30 poena. Odličnu pomoć je imao u Domagoju Kuzmiću koji je ubacio 21. Kod Podravca je prvi strijelac bio Stefan Zadravec s 17 poena dok je Mateo Balatinec ubacio 13. 

Pravu dramu i veliki preokret gledali smo u Ivancu gdje je domaća Ivančica bila na milimetar do pobjede protiv jednog od glavnih favorita za naslov prvaka, Međimurja. Obje momčadi bile su oslabljene u ovom susretu, posebno se to odnosi na domaću momčad Zlatka Manjerovića koji na raspolaganju nije imao dva ponajbolja strijelca, Filipa Rožmana i Juricu Bigeca, a nedostajali su i Romario Taučer, Karlo Smontara i Martin Mlinarić. Kod Međimurja je susret propustio najbolji igrač Danijel Krajačić zbog problema s koljenom, a nije bilo niti trenera Marija Novaka zbog bolesti. 

Ivančica je pružala vjerojatno svoju najbolju partiju ove sezone, a u utakmicu protiv Međimurja su krenuli odlično dobivši prvi period s 22:14. Gosti su se malo pribrali u drugoj četvrtini i dobili je s dva poena razlike što je značilo da Ivančica na poluvremenu ima vodstvo 42:36. Treća četvrtina je opet otišla na stranu domaćina koji su u posljednju dionicu ušli s deset poena prednosti. Domaći su košarkaši bili poprilično raspoloženi u šutu za tri poena (10 trica na utakmici) i kada su u Međimurju shvatili da bez agresivne obrane na vanjskoj liniji neće moći ništa napraviti, počeli su igrati-obranu i dozvolili Ivančici svega četiri postignuta u posljednjih deset minuta!

Malo po malo i uspjeli su se vratiti u egal, a kod vodstva domaćina 70:68, Mislav Kranjčec krade jednu loptu pogađa za izjednačenje 70:70. nakon nekoliko neuspješnih napada, domaćini pogađaju jedno od dva slobodna bacanja za 71:70. Međimurje je krenulo u posljednji napad, obrana Ivančice bila je dobra i natjerala je goste da šutiraju na samom isteku napada, to je učinio Igor Drk koji na 20-ak sekundi do kraja pogađa tešku tricu za vodstvo Međimurja 71:73. Ivančica ima za čime žaliti jer su u posljednjih 20 sekundi propustili svašta. Prvo su promašili dva slobodna bacanja za poravnanje, ali su došli do skoka u napadu te su u samoj završnici imali još dva puta priliku doći do pobjede, ali za razliku od prve tri četvrtine kada su bili precizni, na samom kraju nisu mogli pogoditi pa je pobjeda otišla Međimurju rezultatom 71:73 (22:14, 20:22, 25:21, 24:16). Drk je predvodio Međimurje s 24 poena i 6 pogođenih trica, a dobru pomoć je imao u braći Kranjčec, Mislav je ubacio 12, Stjepan 10 poena. Posebno je važna bila njihova odlična obrana u posljednjoj dionici. Kod domaćina najbolji Stjepan Herceg s 25 poena dok je Dejan Herceg ubacio 21.

Grafičar je gostovao u Virovitici gdje je bio vrlo uvjerljiv u prvom poluvremenu nakon kojeg su imali vodstvo 56:38. Činilo se kako će doći do lagane pobjede, ali očito su se malo previše opustili u drugom poluvremenu što su domaćini iskoristili i treću četvrtinu dobili s 25:17 i spustili razliku na minus deset uoči posljednje dionice. Domaćini su nastavili u dobrom ritmu i u posljednjoj dionici te su se potpuno vratili u susret, ali Grafičar nije dozvolio preokret pa je na kraju upisao pobjedu 84:90 (24:30, 14:26, 25:17, 21:17). Luka Prprović je predvodio pobjednički sastav s 19 poena dok su Nakić i Svaty ubacili po 18. Kod domaćina najbolji Petrović s 24 i Ferenčević s 21. 

Pravu dramu vidjeli smo u susretu Labrade i Radnika. Gosti iz Križevaca opet su prosuli dvoznamenkasto vodstvo u drugom poluvremenu. Oni su u treći period ušli s 11 poena prednosti, a Labrada ih je u toj dionici potpuno nadigrala i preokrenula rezultat te u posljednju četvrtinu ušla s dva poena prednosti. Nisu košarkaši trenera Ante Tomasa potonuli još dublje nakon toga pa je susret otišao u produžetak, a tamo su domaćini bili bolji s 12:6 za pobjedu 84:78 (14:19, 21:27, 24:11, 13:15, 12:6) na kraju. Kod Labrade je najbolji bio Katić s 26 dok je Vujatović ubacio 17 poena. Tomislav Matoić s 26 te Bojan Hrandek s 22 najbolji kod Radnika. 

Utakmica s najmanje neizvjesnosti odigrana je u Vrbovcu gdje je Petar Zrinski ugostio Vindiju iz Varaždina. Domaćini su u prve tri četvrtine bili vrlo uvjerljivi i dolaze do 28 poena prednosti. Vindija je u posljednjoj dionici malo ublažila poraz za konačnih 70:49 (20:11, 13:8, 29:15, 8:15). Najbolji kod pobjednika Kravos s 20 poena dok je kod Vindije Putar ubacio 10. 

Košarkašima na sjeveru preostaje za odigrati još posljednje 11. kolo prvog dijela natjecanja. Podravac koji je i dalje vodeći na ljestvici, ali samo zbog utakmice više od Grafičara i Međimujra je u posljednjem kolu slobodan, a ostvare li sastavi iz Ludbrega i Čakovca očekivane pobjede, do sada vodeći sastav iz Virja pada na treće mjesto. 

Parovi 11. kola (21. prosinca): Vindija-Koprivnica, Radnik-Petar Zrinski, Grafičar-Labrada, Međimurje-Virka, Bjelovar-Ivančica, Podravac slobodan.