Hrvatska
Drugi poraz hrvatskih kadeta

Drugi poraz hrvatskih kadeta

Autor: Paulo Sarić

Sa samo 42 koša nije se moglo do pobjede…

Jedina hrvatska mlada reprezentacija koja se natječe u elitnoj diviziji europske košarke, ona do 16 godina, uvjerljivo je poražena u drugom susretu skupine A Europskog prvenstva koje se održava u Podgorici. Bolji od naših mladića bili su mladi Litavci rezultatom 42-63.

Iz samoga rezultata je očito da su mladići s Baltika utakmicu dobili zahvaljujući izvrsnoj obrani. Zanimljivo, slika je na početku bila dijametralno suprotna. Hrvatska je povela 7-0, a Litavci su promašili prvih 13 šuteva. Punih šest minuta nisu postigli koš, no kada su krenuli nisu stali. Već do isteka desete minute ne samo da su se vratili u susret, već su i preokrenuli rezultat. Viktor Šarić je u prvom napadu druge četvrtine poravnao rezultat, a od tada je na parketu postojala samo jedna momčad. Litva.

U samo tri minute Hrvatska je upala u dvoznamenkasti minus koji je do kraja susreta dodatno narastao. Serija 0-13 prelomila je susret i pomoći više nije bilo. Pokušavao je izbornik Damir Miljković i sa zonskom obranom, no tek je ona bila voda na mlin Litavaca. Na poluvrijeme se otišlo s 24-37, a posljednju je nadu našim dečkima dao Ivan Gulin tricom u 22. minuti kojom je smanjio na minus osam. No, do kraja dionice Hrvatska nije zabila niti jedan koš iz igre, što je Litva iskoristila da ode na plus 17. Posebno je dominantan bio centar suparnika Marek Blažević koji je s osam vezanih koševa nosio svoju momčad na snažnim ramenima. Naši su momci podigli intenzitet obrane u posljednjoj četvrtini, no veća potrošnja u obrani je dovela do dodatne neefikasnosti u napadu pa pobjednik nikad nije dolazio u pitanje. Granicu od 20 poena probio je Modestas Kancleris tri minute prije kraja, dok je konačni rezultat postavio Tomas Zubrys.


Najefikasniji u redovima pobjedničkog sastava bio je Kancleris koji je zabio 16 koševa i uhvatio devet skokova, no imao je jako loš šut od samo 33 posto. Nazaustavljiv je bio Marek Blažević s deset koševa i 13 skokova, od čega je čak sedam bilo napadačkih. U redovima Hrvatske nitko se nije pretjerano istaknuo.

Sutra naši momci igra protiv Srbije, s početkom u 18.15h.