Europa i Svijet
Hrvatska
Drugi poraz hrvatskih košarkašica

Drugi poraz hrvatskih košarkašica

Autor: Paulo Sarić

Nakon Slovenije Hrvatska poražena i od Mađarske

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija poražena je i drugi dan zaredom u prijateljskom susretu protiv sudionica Europskog prvenstva koje za nešto više od dva tjedna počinje u Češkoj. Nakon jučerašnjeg uvjerljivog poraza od Slovenije, od izabranica Anđe Jelavić danas su bolje bile i Mađarice rezultatom 68-57. Iako konačni rezultat sugerira utakmicu kao i svaku drugu, realnost je da je u 32. minuti bilo ogromnih 30 razlike za domaću ekipu. No, gledano s pozitivne strane, Hrvatska je do kraja susreta napravila seriju 5-24.

U prvom pripremnom susretu Hrvatice su se dobro držale protiv Slovenije, te su do 22. minute bile na samo dva koša zaostatka. No, do kraja meča ubacuju tek 20 poena i domaća ekipa upisuje uvjerljiv trijumf. Konačnih 77-50, bila je ujedno i najveća prednost Slovenki u utakmici.

- Prvim poluvremenom mogu biti zaista zadovoljna. Imali smo koncentracije i u napadu i u obrani. U drugom poluvremenu, zbog nedostatka snage brzali smo u napadu, pokušavali smo sve riješiti na brzinu što je nemoguće protiv ekipe kao što je Slovenija. Vidi se ogromno iskustvo igranja njihovih igračica u jakim europskim klubovima, pogotovo u fazi kada je trebalo prelomiti utakmicu. Nakon devet dana priprema, mislim da mogu biti zadovoljna bez obzira na poraz. Najgore što se dogodilo u ovoj utakmici je vjerojatno slomljen nos Patricije Bure na koju nećemo moći računati u utakmicama protiv Mađarske, a također moramo vidjeti koliko će moći Nina Premasunac koja ima problema s kvadricepsom. To su nam ujedno dvije igračice iz prve petorke – nakon prve utakmice rekla je izbornica hrvatske košarkaške reprezentacije, Anđa Jelavić, kako prenosi službena stranica HKS-a.


Kao i u jučerašnjem susretu, i protiv Mađarica je problem bio šut koji je kretao na oko 30 posto. Treba imati na umu da je ovo sastav koji do sada nije igrao zajedno, a predvodi ga neiskusna izbornica te im treba dati vremena. Ipak se igralo protiv dvije reprezentacije koje su u sredini trenažnog procesa te se pripremaju za elitnu europsku košarkašku smotru.

U Stolnom Biogradu najefikasnija je bila Ana Marija Begić sa 21 košem i sedam skokova, dok su po deset poena ubacile Carmen Biloglav te Klaudia Periša. Za razliku od jučerašnjeg susreta u kojemu je ubacila 14 koševa i bila jedina dvocifrena, Tea Buzov je današnju utakmicu završila sa tek dva poena.

Novi susret sa Mađarskom na rasporedu je već u subotu s početkom u 17 sati.

Podsjetimo, Hrvatska je u studenom prošle godine sve do zadnjeg kola kvalifikacijske skupine bila u igri za plasman na Europsko prvenstvo, no u odlučujućem susretu bolje su bile Francuskinje rezultatom 84-65.