Hrvatska
Dubrovnik ne posustaje, Opus Puntamika nadomak prve pobjede

Dubrovnik ne posustaje, Opus Puntamika nadomak prve pobjede

Prva muška liga

RIBOLA KAŠTELA – STOJA PULA 92:77 (24:28, 24:16, 23:13, 21:20)

U devetom kolu Prve lige u Kaštel Sućurcu su utakmicu odigrali Ribola Kaštela i Stoja iz Pule, a nakon 40 minuta lijepe košarke i zanimljivog nadmetanja zasluženo je slavila domaća momčad s uvjerljivih 92-77.

Bolje otvaranje ovog dvoboja donijelo je gostujućim igračima pred kraj prve četvrtine zalihu od 9 poena viška (19-28). Međutim, pokazalo se kasnije, bila je to i kulminacija njihove predstave čija se prednost do kraja uvodne dionice smanjila na 24-28, da bi u drugoj četvrtini igrači Damira Rančića zaigrali puno bolju obranu i time usmjerili utakmicu na svoju stranu.

Gotovo jednak odnos snaga viđen je i u trećem razdoblju igre, pa se u završnih 10 minuta ušlo s vodstvom ‘Ribole’ 71-57, da bi pred kraj susreta domaći stigli i do najvećih +21 (87-66).

U redovima pobjedničkog sastava bilo je više istaknutih pojedinaca. Neumorni kapetan Josip Vidović na parketu je proveo nešto manje od 36 minuta, a iskoristio ih je za 12 koševa i 9 uspješnih dodavanja, uz dvije osvojene i tri uhvaćene lopte, dok su prvi strijelci, sa po 18 postignutih poena, bili Antonio Klepo i Ante Perkušić, obojica sa realizacijom iz igre 7/12. Perkušić je sa 7 uhvaćenih lopti bio i prvi skakač ‘Ribole’ čiji je kvartet dvocifrenih strijelaca kompletirao Mario Krešić (12p-6s).

Što se tiče gostiju, već po običaju predvodio ih je Marin Đugum (21p-9s), a odličan je bio i ‘dvostruko-dvostruki’ Niko Travica (16p-11s, šut 7/9).

Oba današnja protivnika svoj novi prvenstveni susret igrati će protiv Zadrana. Ribolu će ugostiti Jazine Arbanasi, dok će Stoja na svom terenu dočekati Opus Puntamiku.

MARKO KOVAČEVIĆ, trener Stoje:

‘Bila je to interesantna utakmica, pogotovo u prvom poluvremenu u kojemu je viđeno puno kvalitetne košarke. U nastavku je do izražaja došlo iskustvo domaće momčadi koja je na kraju zasluženo pobijedila. Mi smo ekipa koja je stigla iz nižeg ranga i bez dovoljno iskustva, prilično mlada i treba nam još ovakvih utakmica. Sve u svemu, čestitke pobjedničkoj ekipi i okrećemo se sljedećem prvenstvenom ispitu.’

DAMIR RANČIĆ, trener Ribole Kaštela:

‘Zaslužena pobjeda. Utakmica je počela u obostrano jako dobrom ritmu, napadi su bili raspoloženi i nakon 10 minuta bilo je 24-28. Napadački je to s naše strane bilo OK, ali u obrani smo bili previše mekani i nije bilo agresivnosti. Kasnili smo s reakcijama i gostima smo praktički dozvoljavali da naprave sve što zamisle. Međutim, druga i treća četvrtina bio je nekakav obrazac kako treba igrati, podigli smo agresivnost, počeli smo čvršće ulaziti u kontakte i stalnim trčanjem u leđa podigli smo ritam igre. Takvim pristupom smo u drugoj i trećoj četvrtini zajedno primili poena koliko u prvoj, dok je zadnja praktički donijela odrađivanje posla. Stoja je nezgodna ekipa koja zna igrati i ako se opustiš, sigurno će te kazniti. Srećom, na vrijeme smo to shvatili i sad mirni idemo dalje u pripremu za sljedeće kolo u kojemu ćemo nastojati produljiti pobjednički niz.’

Tekst: KK Ribola Kaštela

OMIŠ – KVARNER 2010  61:57 (8:12, 16:7, 13:15, 24:23)

U 9.kolu prve muške lige na Ribnjaku u Omišu sastali su se KK Omiš Čagalj Tours i KK Kvarner 2010. Domaćin je pobijedio s 61:57.  U rezultatski napetoj utakmici s malo poena posebno u prvoj četvrtini domaćini uspijevaju završiti utakmicu u svoju korist.

U redovima Omiša prednjačili su Morris Donald Joseph sa 17 poena i 4 asistencije, Ivan Mimica s 16 poena, te Željko Jović s 9 poena i 8 skokova, dok su se kod gostiju istaknuli Josip Naletilić i Courtney Fells s po 15 poena te Luka Vucić s 12 poena i 8 skokova. 

Tekst: KK Omiš Čagalj Tours 

MLADOST -DUBROVNIK 71:101 (20:27, 14:22, 9:32, 28:20)

Košarkaši Mladosti poraženi su u 9. kolu Prve muške lige od Dubrovnika 71:101.

Mladi igrači Anđelka Matova su se dobro držali tijekom prve četvrtine, nakon prvih 10 minuta Dubrovnik je držao prednost 20:27. U drugoj četvrtini momčad Ivana Perinčića se uspjela odvojiti od Mladosti, na veliki odmor Dubrovnik je otišao s vodstvom od +15.

U nastavku utakmici Mladost nije imala odgovora za Dubrovnik te su gosti do kraja susreta nastavili graditi svoje vodstvo za konačnih +30.

Luka Mršić je za Mladost upisao 15 poena, 7 skokova i 6 asistencija.

Za Dubrovnik, Petar Dubelj je imao 24 poena.

Anđelko Matov, trener Mladosti: “Ovo što sam do sad vidio Dubrovnik je jedan glavni favoriti za ulazak u HT Premijer ligu. Koliki toliki otpor smo pružili u prvoj četvrtini, nas su puno koštale izgubljene lopte, kasnije mislim da njihovo iskustvo i kvaliteta je presudilo. Čestitke ekipi Dubrovnika na pobjedi i želim im sve najbolje u nastavku.”

Ivan Perinčić, trener Dubrovnika: “Čestitke igračima na pobjedi, stvarno su bili sjajni danas. Na početku utakmice se osjetio put ali kad smo se rastrčali mislim da smo stvarno odigrali dobru utakmicu, prvenstveno u obrambenom dijelu, tu smo uspjeli slomiti ekipu Mladosti. Idemo dalje, čeka nas utakmica protiv Kvarnerom sljedeći vikend.”

Tekst: Josip Begonja/KK Cedevita Junior 

OPUS PUNTAMIKA – SAMOBOR 74:78 (20:18, 14:20, 22:21, 18:19)

Mlada momčad Opus Puntamike bila je nadomak prve pobjede u ovosezonskom izdanju Prve muške lige.

U neizvjesnoj utakmici odigranoj na zadarskom Višnjiku, ekipa KK Samobor slavila je protiv domaćina rezultatom 74:78.

Kod Opus Puntamike najbolji strijelac David Pavin s 24 poena, a kod Samobora Franko Kalpić sa 17 postignutih poena.

Tekst: KK Opus Puntamika

HERMES ANALITICA – JAZINE ARBANASI 78:90 (13:16, 26:18, 22:24, 17:32)

Nedjeljna matineja donijela je slavlje mladih Zadrana i važne bodove na gostovanju pod tornjem. Prvo poluvrijeme je obilježila vrlo neefikasna igra s obje strane u kojoj su domaćini održavali prednost. Sredinom treće četvrtine zmajevi vode 9 poena razlike, ali se borbeni gosti ne predaju. Konce utakmice preuzima iskusni Palčić i pokreće mlade suigrače. Serijom trica dolaze do prednosti i mirno utakmicu privode kraju.

Kod vrlo neraspoloženih domaćina najbolji su bili Smolić s 20 poena i 12 skova te Kordić s 15 poena i 6 asistencija.

Kod gostiju Zagoršak i Badrak po 16 poena, Ružić 15, a Palčić uz 10 poena dodaje 8 skokova i 6 asistencija.

Izjave trenera:

Zvonimir Mravak – trener KK Hermes Analitica: ‘Čestitam gostima na potpuno zasluženoj pobjedi. Vrlo težak poraz nakon serije dobrih igara u prethodnim kolima. Politika kluba je davanje prilike mladima, ali ovo danas je bilo vrlo loše.’

Roko Jurlina – trener KK Jazine Arbanasi:  ‘Čestitam svojim igračima na igri i pobjedi. Dugo nam je trebalo da počnemo igrati kako smo planirali i dogovorili. U trećoj četvrtini smo konačno zaigrali i ostvarili važnu pobjedu. Sada se spremamo za naredne tri utakmice pa ćemo preko pauze vidjeti što i kako dalje.

Tekst: KK Hernes Analitica

Kolo u utorak 29. studenoga (17 sati) zatvaraju Zagreb i Vrijednosnice Osijek.