Hrvatska
Duje Brala sa 17 godina i 9 mjeseci preuzeo kapetansku traku od Dominika Mavre

Duje Brala sa 17 godina i 9 mjeseci preuzeo kapetansku traku od Dominika Mavre

Autor: Branko Tabak

Povijesni trenutak.

NOVO:

Stigla nam je potvrda: Duje Brala je najmlađi kapetan Zadra u povijesti. Krešimir Butić je potvrdio kako je Giuseppe Giergia postao kapetan 1958. godine, dakle kada je imao 21 goidnu. 

RANIJE OBJAVLJENO:

Na današnjoj utakmici 13. kola ABA lige kapetan momčadi Zadra bit će Duje Brala (rođen 2. travnja 2003. godine). Kako će utakmicu iz zdravstvenih razloga propustiti Dominik Mavra velika čast pripala je mladom Brali koji se vraća nakon stanka na koju ga je primorala operacije slijepog crijeva.

Teško je sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je Duje najmlađi kapetan Zadra u povijesti, no na prvu dva vrlo relevantna izvora prilična su sigurna da je tomu tako.

- Nitko iz generacije Krešimira Ćosića i Pina Giergie zasigurno nije bilo kapetan u tim godinama jer je kapetanska vrpca u tim vremenima bila rezervirana za veterane, kazuje nam umirovljeni novinar, publicist i kroničar zadarskog sporta Drago Marić

Idejni začetnik i realizator Muzeja zadarske košarke, vrijedni sakupljač građe o KK Zadar Krešimir Butić se primio posla i istražuje je li u pitanju povijesni trenutak, no na prvu je prilično siguran:

- Arijan Komazec je možda ranije debitirao, ali u tim godinama nije bio kapetan. 

I tako dolazimo do Lovre Bašića i Jure Ružića koji su s 20 godina postali kapetani Zadra.

Je li netko na nekoj utakmici mlađi od Duje Brale bio kapetanom za jednu utakmicu nitko ne zna na prvu ni ti se itko sjeća da je imao u rukama pisani dokument o tomu. 

No, bez obzira na to je li Brala najmlađi igrač Zadra u ulozi kapetana ovaj 2. siječnja 2021. godine valja zabilježiti. Duje se na ovaj način priključio Roku Prkačinu koji je kapetanom Cibone postao sa 17 godina i 10 mjeseci, a Duje Zadra točno sa 17 godina i 9 mjeseci. 

Zlatna generacija hrvatskih kadeta polako i sigurno zauzima svoje mjesto u seniorskoj košarci. Neka im je sa srećom. 

Utakmica Crvena zvezda - Zadar igra se danas s početkom u 17 sati, a osim Mavre izostat će i Justine Carter kao i trener Veljko Mršić kojeg mijenja njegov pomoćnik Ivan Perinčić

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore