Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Dvije pobjede, a peti

FOTO: Dvije pobjede, a peti

Autor: Paulo Sarić

Domaća je momčad s tri poraza zaključila Zadar Basketball Tournament.

Zadar je u svom posljednjem susretu na četvrtom izdanju Zadar Basketball Tournamenta poražen od ruskog euroligaša Himkija rezultatom 58-72. U prilično jednosmjernoj utakmici gosti su pokazali da su osjetno bolji od Zadra. Posebno ovakvog, kojemu su falila dva startera u vanjskoj liniji.

Domaći je sastav dobro otvorio utakmicu. Serija 7-2 na samom početku ulila je nadu da će današnji dvoboj biti drugačiji od prethodnih. No, Himki je na krilima Stefana Markovića koji je zabio osam koševa u prvih osam minuta brzo uspostavio ravnotežu. Prva je četvrtina protekla u izjednačenoj borbi što i rezultat na semaforu dobro pokazuje (17-18). Na otvaranju nastavka šansu su dobile mlade zadarske nade Toni Jelenković i Luka Tomas kojima će igračko iskustvo protiv bogatog euroligaša svakako dobro doći. Himki je ubrzo povezao tri trice i nakon 12 minuta otišao na prvu dvoznamenkastu prednost. U tom se razdoblju posebno istaknuo bivši igrač San Antonio Spursa i Philadelphia 76sa James Anderson koji je zabio deset poena za 14 minuta na parketu. Nakon povratka najjačih zadarskih snaga, susret je ušao u kolotečinu, pa se na odmor otišlo s 26-35.

FOTO: Basketball.hr

Prvi koš u nastavku postigao je upravo Anderson nakon dvije minute igre. Zadrani su se većinu treće dionice mučili u napadu, pa su prvi koš postigli tek nakon šest i pol minuta igre. Srećom po njih ni Rusi nisu bili najprecizniji te su promašili dosta zicera, makar u prvih šest minuta. No, kada se šut stabilizirao i došao na uobičajenu razinu gosti su otišli na plus 20. Tako je u 28. minuti na semaforu stajalo 30-50. U ozbiljnom se ritmu nastavilo još nekoliko minuta, a potom je utakmica ušla u revijalni ton. Na kraju su priliku ponovno dobili mladi igrači, a Zadar je iskoristio opuštanje Himkija te smanjio zaostatak.

Goste su do pobjede i petog mjesta na turniru predvodili Anderson sa 16 i Marković s 15 koševa, dok je najefikasniji u zadarskom sastavu ponovno bio Luka Božić koji je ubacio 17 poena.

.