Hrvatska
Dvije utakmice u Splitu

Dvije utakmice u Splitu

Autor: Paulo Sarić

Petnaest minuta pravog pristupa dovoljno za novi trijumf Žutih.

Splićani su teže od očekivanog svladali KK Zagreb. Iako konačnih 111-86 zvuči, i jest, uvjerljivo, Mravi koji su u Dalmaciju došli bez svog najboljeg igrača Martina Junakovića gotovo su 23. minute držali priključak s favoriziranom momčadi hrvatskog izbornika Ivice Skelina.

Poveli su domaćini sa 7-0 i malo je tko očekivao išta više od časnog otpora Zagrepčana. No, momčad Nikole Garme je po tko-zna-koji-put ove sezone pokazala da na terenu izgleda neusporedivo bolje nego „na papiru“. Krapić je dvjema tricama učas vratio svoju momčad na samo minus jedan, Šango je dobrom napadačkom rolom u idućih par minuta držao priključak da bi Proleta polaganjem doveo svoju momčad u vodstvo nakon pet minuta susreta (14-15).

Nakon ulaska kapetana Kedže u igru domaćini u uhvatili zalet i u nekoliko navrata otišli na tri posjeda prednosti, ali nikako nisu uspijevali probiti granicu od deset razlike. Zagrepčane je  predvodio zadarski dvojac Šango-Krapić, a upravo je potonji još jednom ogolio sve probleme domaćina pod obručima. Na odmor se otišlo s plus pet za Splićane (48-43), a onda se ukazao Matej Buovac. Mladi je Riječanin koji je proteklih šest godina proveo u SAD-u povezao sedam poena i odveo svoju momčad do novoga vodstva (52-53) koje je primoralo domaćeg trenera da nakon manje od dvije i pol minute igre u nastavku pozove minutu odmora.

FOTO: KK Split/ Ivica Čavka

Jezikova juha je upalila. Na teren su izišli drugačiji Splićani, onakvi kakve smo očekivali od prve minute, i u nekoliko napada pokazali zašto ih se uoči dvoboja smatralo velikim favoritima. Amerikanac Michaelyn Scott je započeo i zatvorio seriju 12-0 kojom su domaćini po prvi put u susretu otišli na dvoznamenkastu prednost (64-53). No, ako ste mislili da su se mladi Mravi predali – prevarili ste se. Držao se Zagreb na opasnom zaostatku, onakvome kakvoga dvije-tri lopte brzo pretvore u otvorenu utakmicu, sve do desetak minuta prije kraja kada je šira rotacija i viša kvaliteta domaćina ipak došla do izražaja.

Split je otvorio posljednju četvrtinu serijom 13-2 i riješio pitanje pobjednika. Kada su krenuli, momci Ivice Skelina nisu stali. Čvrstom su obranom nastavili lomiti goste koji nisu znali što ih je snašlo. Stotku je probio Filipović tricom četiri minute prije kraja, da bi isti igrač nekoliko trenutaka kasnije odveo Žute i na velikih, i s obzirom na prikazano nerealnih, plus 32 (103-71).

Među šestoricom dvoznamenkastih u redovima pobjednika najviše je zabio Henrik Širko koji je ubacio 19 koševa uz sedam skokova i četiri asistencije, dok je isto toliko kod gostiju zabio Domagoj Proleta, pritom uhvativši pet lopti.