Europa i Svijet
Dvoboj "titana" otišao na stranu Australije

Dvoboj "titana" otišao na stranu Australije

Autor: Teo Cilar

Litvi je sljedeća utakmica protiv Francuske Shakespearevska, "biti ili ne biti".

Utakmica koju smo svi željno isčekivali, dvoboj za prvo mjesto H skupine nije razočarala. Na kraju je Australija slavila protiv Litve s 87:82 (27:19, 25:22, 16:19, 22:19).

Australija je na krilima odličnog Aarona Baynesa i Pattyja Millsa krenula odlično u utakmicu i kontrolirala rezultat tokom cijelog prvog poluvremena na koje su otišli s 11 poena prednosti. Litva je u trećem periodu u nekoliko navrata spuštala razliku na -5 i -6, ali Australija je stalno imala odgovor i vraćala razliku na dvocifrenu prednost. U posljednje su dvije minute ušli s 12 poena prednosti, a Litva nikako nije mogla pronaći ritam. Uspjelo im je to u posljednjoj minuti trećeg perioda kada Jonas Valanciunas pogađa dva slobodna bacanja, a Mindaugas Kuzminskas tricu za minus sedam. Do kraja je Baynes pogodio jedno od dva bacanja za plus osam Australije uoči odlučujućih deset minuta.

A onda je krenula Litva. Najbolji period igre za njih bilo je prvih pet minuta posljednje četvrtine. Serijom 11:0 koju rade Lukas Lekavicius i Marius Grigonis u nešto više od tri i pola minute igre u posljednjoj dionici, stižu do vodstva 71:68. U idućih minutu i pola nije bilo koševa s niti jedne strane, a nakon 5 minute i sedam sekundi igre, Australija konačno postiže prve poene u četvrtini. Mills je zabio dva bacanja. Renaldas Seibutis je još jednom donio Litvi plus tri, a s dva bacanja smanjuje Mitch Creek. Kod Litve je tada oba bacanja promašio Mindaugas Kuzminskas da bi Baynes vratio vodstvo "klokanima". Edgaras Ulanovas je nakon skoka u napadu pospremio loptu u koš i još jednom vratio vodstvo Litvi, a Mills pogađa oba bacanja i vraća plus jedan Australiji. Valanciunas je pogodio jedno od dva bacanja te izjednačio rezultat na dvije minute do kraja.  Utakmica je riješena u posljednjoj minuti, točnije kada je Lekavicius pogodio za minus dva, ključnu tricu na 32 sekunde do kraja pogađa Mills za plus pet i odlučuje pitanje pobjednika. Do kraja smo vidjeli da Litva u dva navrata smanjuje na minus tri, a Australija je dva puta precizna s linije slobodnih bacanja za zasluženu pobjedu. 

Baynes je kod Australije ubacio 21 uz 13 skokova dok je Mills postigao 23 poena. Kod Litve koju je loš šut za tri koštao pobjede (4/15 pogođenih naspram 11/26 Australije) najbolji Grigonis s 19 poena i 3 skoka dok je Lekavicius zabio 15 uz 3 asistencije. 

Australija će u subotu biti veliki favorit protiv Portorika dok će Litva imati utakmicu odluke protiv snažne Francuske.