Europa i Svijet
Dvojica NBA-ovaca dolaze u Zadar

Dvojica NBA-ovaca dolaze u Zadar

Autor: Paulo Sarić

Trener Bartzokas je prionuo slaganju momčadi koja će posljednju provjeru uoči nove euroligaške sezone imati u Zadru krajem rujna.

Ruski povratnik u Euroligu nastavlja sa slaganjem sastava za nadolazeću sezonu. U samo nekoliko dana Himki je potpisao tri američka igrača koji bi trebali igrati bitnu ulogu u najjačem europskom klupskom natjecanju. Makar se tako nadaju u upravi kluba iz Moskovske oblasti. Prvi je ugovor potpisao mladi krilni centar Anthony Gill koji je prošlu sezone proveo u turskom Yeşilgirensunu. Atraktivni visoki igrač lani je započeo svoju profesionalnu karijeru, pa će mu Rusija biti tek druga destinacija u njoj. Prošle je godine bio jedan od najboljih igrača turskog kluba s 14.4 poena i gotovo sedam skokova u prosjeku, uz izvrstan postotak trice od preko 46 posto.

- Anthony je vrlo talentiran igrač koji radi sve što je potrebno da pomogne svojoj momčadi. Svestran je i može igrati na obje centarske pozicije. Usto je izuzetno motiviran i ima snažnu želju pobjeđivati – kratko je opisao svog novog igrača trener Himkija Georgios Bartzokas u izjavi za službene stranice kluba.


Gill je potpisao dvogodišnji ugovor s ruskim euroligašem.

U klub je, također iz Turske, došao, ili bolje rečeno vratio se i Tyler Honeycutt. Četiri godine stariji Amerikanac nakon dvogodišnje karijere na UCLA-u prijavio se na draft, no ubrzo je uvidio da NBA liga nije za njega pa je sreću potražio u Europi. Prva postaja mu je bila izraelska Nes Ziona u kojoj je pružao izvrsne partije koje su privikle interes brojnih klubova. Najkonkretniji ili najizdašniji od njih bio je Himki koji je vezao američkog centra na dvije godine tijekom kojih je bio biran rotacijski igrač u ruskoj momčadi. Prošlo je ljeto potpisao dvogodišnji ugovor s Anadolu Efesom, no nije uspio uvjeriti Velimira Perasovića da aktivira drugu godinu, pa se vratio u Rusiju. Prošle je sezone u 27 euroligaških utakmica prosječno zabijao 9.2 poena i hvatao 7.3 skoka.

- Tyler je sigurna opcija za nas. Zna gdje dolazi i ima iskustvo igranja Eurolige i VTB lige. Donijet će nam energiju, atleticizam i pomoći u skoku. S obzirom da iz godine u godinu napreduje u napadačkoj igri, smatram da će biti jedan od ključnih igrača naše momčadi – kazao je trener Bartzokas.


Možda i najzvučnije ime iz novopridošlog američkog trija je ono bivšeg NBA igrača Jamesa Andersona. Nakon uspješne sveučilišne karijere izabrali su ga San Antonio Spursi 20. odabirom na draftu 2010. godine. U njega su polagane velike nade te je jedno vrijeme slovio kao moguća krađa drafta, no brzo se ispostavilo da će se vjerojatnijim pokazati ishod u kojemu će Amerikanac biti jedan je rijetkih promašaja Gregga Popovicha na draftu Na koncu je promijenio pet NBA kubova, a najveći je utisak ostavio u dresu Philadelphije u sezoni 2013/14 tijekom koje je prosječno zabijao 10 koševa po susretu. Najbolju je partiju imao pri početku te sezone protiv Houstona kada je zabio 36 poena u pobjedi nad Rocketsima.


Ipak, ubrzo se zaputio ka Europi. Prvo je potpisao za Žalgiris te je bio najbolji igrač litavskog sastava, da bi se nakon jednogodišnjeg povratka u najjaču ligu svijeta zaputio prema Turskoj i Darüşşafaka Doğuşu. Došao je kao veliko pojačanje Blattove momčadi, no na koncu se podredio ekipi i pristao na smanjenu napadačku ulogu. S ruskim je sastavom jučer potpisao dvogodišnji ugovor, a trener Bartzokas ne sumnja da će rasni strijelac dati velik doprinos njegovoj momčadi.

- Željeli smo dodati dozu svestranosti u našu vanjsku liniju s igračem poput Jamesa koji može igrati tri pozicije. Nema sumnje da je vrlo talentiran, stoga smo vrlo sretni što samo ga doveli u naš tim.

Anderson je u prošlosezonskom izdanju Eurolige zabijao 9.2 poena u prosjeku uz 3.6 skoka.

Podsjetimo, svu trojicu ćete imati priliku gledati krajem devetog mjeseca u Zadru na četvrtom izdanju Zadar Basketball Tournamenta koje se od 21. do 24. rujna održava u dvorani Krešimira Ćosića.