Hrvatska
Dvojica Šibenčana među tri najbolja igrača U-20 Europskog prvenstva!

Dvojica Šibenčana među tri najbolja igrača U-20 Europskog prvenstva!

Autor: Paulo Sarić Photo: Fiba.com

Mladi Hrvati pod vodstvom izbornika Rajkovića zasad bez problema brode prema svome cilju.

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina u Oradeu je otputovala kao jedan od favorita turnira, a tu je ulogu potvrdila već u prve tri utakmice u kojima je bez ikakvih problema svladala protivnike i mirno zaplovila prema konačnom cilju – povratku u A diviziju. Izabranici Damira Rajkovića su daleko najefikasnija reprezentacija na turniru, s gotovo deset poena po susretu više od prvih pratitelja, mladih Iraca. Ujedno imamo i najbolji postotak šuta iz igre i najviše asistencija.

Premda je u prvome planu momčadski uspjeh naše reprezentacije koja ovo ljeto ne igra samo za sebe, već i za generaciju koja dolazi, treba istaknuti i vrlo dobre partije većine naših igrača. Među njima prednjači dvojac mladih Šibenčana Roko Badžim i Krešimir Radovčić. Badžim je trenutno drugi strijelac prvenstva s dva postignuta koša manje od prvoga Jordana Davisa koji nastupa za Azerbajdžan, dok je mladi igrač Alkara Domagoj Vrkić najefikasniji po pitanju postotka šuta iz igre.

 Splićanin Mate Kalajžić se nalazi na petome mjestu po broju asistencija po susretu, a zanimljivo je primijetiti da niti jedan igrač hrvatske reprezentacije nije među prvih 40 igrača s najvećom minutažom na prvenstvu. Pošto su zasad pokazali da su najmanje klasu iznad dvojih suparnika, izbornik Damir Rajković rotira sve igrače i svima daje priliku da na parketu pokažu što znaju.

Posebno je zanimljiv podatak da su prema naprednim statistikama Player efficiency ratinga čak dvojica Hrvata među prvom trojicom. Iako PER očito favorizira napadački doprinos igrača, svejedno je kvalitetniji alat za procjenu statističkog i ukupnog igračkog doprinosa od osjetno jednostavnijih metoda analize poput valorizacije koja se koristi u Europi.

Prvi na ljestvici Player efficiency ratinga u prva tri dana Europskog prvenstva B divizije je Gruzijac George Korsantia, a odmah iza njega dolazi hrvatski dvojac – Roko Badžim i Krešimir Radovčić. Iako bi za prvoga to mogli i očekivati, upravo je zrela i zaokružena igra potonjega jedna od stvari koja najviše veseli. Radovčić je i na pripremama bio među najboljim igračima naše reprezentacije, a prema najavama trebao bi i iduću sezonu ostati na Baldekinu i predvoditi ostatke šibenske mladosti na putu kroz Premijer ligu.