Europa i Svijet
Dvostruki NBA prvak kod Spahije?

Dvostruki NBA prvak kod Spahije?

Autor: Paulo Sarić

Od Miamija do Tel Aviva.

Bivši suigrač najboljeg košarkaša današnjice LeBrona Jamesa, Norris Cole, u kombinacijama je za odlaza u Izrael, javlja portal Eurobasket. Za 28-godišnjeg razigravača zainteresiran je telavivški Maccabi našega Nevena Spahije.

Malo je falilo da rođeni dejtonac završi kao igrač američkog nogometa, no na nagovor trenera Cleveland Statea Garyja Watersa odlučio se za košarku. Nakon neuvjerljive prve sezone kvaliteta pruženih partija poboljšavala se iz godine u godinu. Sve je kulminiralo izvrsnom posljednjom sezonom u kojoj je zabijao 21.7 koševa uz 5.8 skokova i 5.3 asistencije po susretu. Izabran je krajem prve runde na draftu 2011. godine od strane Chicago Bullsa, ali je nakon nekoliko tradeova završio u Miami Heatu. Priliku u tada ponajboljoj momčadi na svijetu je iskoristio na najbolji način te se okrunio s dva naslova NBA prvaka.


Početkom 2015. je zamijenjen u New Orleans Pelicanse u čijem je dresu pružao najbolje partije u karijeri. Nakon kratke i uspješne epizode u kineskom Shandongu tijekom koje je u prosjeku zabijao 19.1 poen uz 4.3 asistencije, vratio se u najjaču ligu svijeta te je završnicu prošle sezone odradio kao zamjena Russellu Westbooku u Oklahoma City Thunderu. Za nešto manje od deset minuta zabijao je 3.3 koša uz 1.1 asistenciju što nije impresioniralo potencijalne poslodavce iz NBA lige pa je odlučio iskušati preostale opcije.

Jedna od njih je, izgleda, došla iz Eurolige te bi iskusni Norris Cole mogao postati suigrač lanjskog igrača Cedevite Pierrea Jacksona.