Hrvatska
Regija
Džikić „pokopao“ Špiru Guberinu, Naglić ga „dizao“ sa stolice

Džikić „pokopao“ Špiru Guberinu, Naglić ga „dizao“ sa stolice

Autor: Paulo Sarić

Izvrstan nastavak izvrsne utakmice.

Na Višnjiku već dugo atmosfera nije bila kao na današnjem susretu. Navijalo se, slavilo, smijalo. A dobro se raspoloženje prelilo i u press centar nakon utakmice. Za to su, uz dobru igru Zadra, najzaslužniji stratezi današnjih suparnika koji su opušteno pristupili konferenciji za medije na kojoj je bilo riječi i o Velome mistu, kilaži, Špiri Guberini... Ali, i o košarci.

- Čestitam Zadru. Više su željeli pobjedu, naročito u prvome dijelu. Nismo imali istu energiju u prvome poluvremenu kao u trećoj četvrtini kada smo se bili vratili i poveli. A onda je Gibson udario glavom u lakat… To nas je malo poremetilo. U posljednjoj smo dionici promašivali slobodna bacanja, a oni su pogodili trice. Volio bih da smo malo bolje, s malo više respekta, čuvali neke igrače s klupe Zadra,. Prije svih tu mislim na Domagoja Vukovića. No, ne postoji niti jedna ekipa koja cijele godine igra na istoj razini – kazao je Aleksandar Džikić nakon poraza svoje momčad u Zadru.

Novinare je zanimalo zamjera li što svojim igračima koji su kao favoriti došli u Hrvatsku, ali se vraćaju pognutih glava.

- Zamjeram im što su se čudili što je kriterij bio takav kakav je bio. Moji igrači su se čudili, čudili… A kada su se prestali čuditi, onda smo poveli. Ja sam još u prvom kolu rekao da je ova ekipa Zadra dobra. A onda su se neki sprdali. Odavde. Iz ovoga grada. Ja sam tada rekao svoje te i dalje stojim pri tome. Ne znam gdje je to točno Zadar slab. Na kojoj je to poziciji Zadar slab? Ako mi možete reći, ja bih to volio znati… - upitao se jedan od ponajboljih trenera Jadranske lige.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Nakon nešto više od pola sezone Budućnost se nalazi na čelu Jadranske lige sa samo dva poraza, dok Zadar s polovičnim učinkom zauzima četvrto mjesto. Stoga nije isključeno da se ove dvije momčadi još koji put susretnu ove sezone. Džikić je na to imao zanimljiv odgovor.

- Ne znam je li pokojni Špiro Guberina rekao… A živ je? Izvinjavam se. Uglavnom kako ide onaj citat iz jedne, doduše splitske, a ne zadarske serije: „Ima puno lipih stvari, ali ne smin reći“ – zaključio je svoje obraćanje novinarima  trener Budućnosti.

Domagoj Vuković je odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu Zadra i jednu od ponajboljih u dosadašnjoj karijeri te je večeras bio, Amerikanci bi rekli, pravi X faktor svoje momčadi.

- Čestitao bih dečkima na nesebičnoj igri i velikoj borbi. Znali smo da se s njima može igrati, pogotovo jer su došli bez dva igrača. Ušli smo u utakmicu s idejom da pobijedimo te smo uz fanatičnu obranu, a vidim i dobar šut, to i ostvarili. Moram se i zahvaliti ovim ženama, ljudima, navijačima…ma svima na velikoj podršci – rekao je junak večerašnjeg susreta Domagoj Vuković.

Zadovoljan je bio i domaći trener Aramis Naglić koji sve sretniji izlazi pred novinare nakon utakmica. A kako i ne bi kad je Zadar ušao u izvrstan niz te reda pobjede. Njegovo je zadovoljstvo vidljivo ne samo iz riječi, već i iz šala koje u zadnje vrijeme zbija. Večeras je na red došao gostujući trener koji mu je idealno „servirao loptu“ kada je u jednom trenutku zatražio pomoć od svog zadarskog kolege na što mu je ovaj odgovorio protupitanjem:

- Što ti treba pomoći da ustaneš iz stolice? Zaglavio si se?

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Izazvalo je to, jasno, salve smijeha u press salonu dvorane Krešimira Ćosića, a nasmijao se i sam Džikić. Nastavak je ipak bio u ozbiljnijem tonu.

- Oni su imali jedan poraz do danas te je ova pobjeda zaista velika. Ja ne volim euforiju i velike riječi, ali ova pobjeda ima svoju težinu. Igramo zaista dobru obranu u posljednjih par kola, pogotovo u odnosu na početak sezone. Prilično smo nepropusni. Uspjeli smo limitirati Gordića u kreaciji, što nam je i bio cilj. Doduše opet se dogodila ta treća četvrtina. Naša treća četvrtina… No, počeo sam razmišljati da prvo moramo čučnuti da bismo skočili. U trećoj četvrtini malo čučnemo, ali se vratimo natrag. Uspjeli smo u onome što smo zamislili. Na kraju smo dosta igrali s niskom postavom, s Ivom Ivanovom i Vukovićem, što  je dobro funkcioniralo jer smo mogli dosta switchati. Žao mi je što je Lovre rano napravio četvrtu osobnu pogrešku. Nedostajao nam je u jednom dijelu treće četvrtine da malo stanemo na loptu – započeo je nakon zaista velike pobjede trener Zadra.

Vrlo dobrim igrama u posljednje vrijeme unatoč, riječki je stručnjak s obje noge na zemlji te odbija mijenjati ciljeve postavljene pred početak sezone.

- Možda bismo mogli osigurati ostanak prije nego smo planirali. Tek onda ćemo razgovarati o drugim stvarima. Mislim da nam iskakanje iz tračnica nije potrebno. Prvo ćemo se posvetiti Šibeniku, a tek oko Nove godine ćemo podvući crtu, vidjeti što smo ostvarili i planirati što još možemo napraviti. Idemo jednu po jednu utakmicu. Mogu reći da uživamo u trenutku. Uživamo u košarci, a vjerujem i vi. Idemo korak po korak, pa gdje dođemo – zaključio je Aramis Naglić nakon novog trijumfa dalmatinske momčadi.