Intervjui
Edi Rački: Pauza je prilika za završetak školovanja

Edi Rački: Pauza je prilika za završetak školovanja

Trener mlađih kategorija ŽKK Trešnjevka.

Šestu sezonu Edi Rački radi kao trener mlađih kategorija ŽKK Trešnjevka 2009. Veliki broj medalja i osvojenih turnira je iza njega, a svoje višegodišnje iskustvo odlučio je podijeliti s nama. Na početku ovog razgovora uvijek zanimljivo pitanje kako se odlučio za rad u ženskoj košarci.

”Pa posljednju sezonu kao igrač sam proveo u VERN-a i nakon problema s ozljedama odlučio sam završiti igračku karijeru. U to doba moja sestra je bila aktivna igračica Trešnjevke i poznavajući trenera Deana Nemeca koji je ostao bez jednog trenera odlučio sam da krenem raditi u klubu. Imao sam trenersku ambiciju koju evo imam i danas” - ističe Edi ponosan na svoje godine u Trešnjevci.

”Iza mene je jedno prekrasno razdoblje i vjerujem da će tako biti i dalje. Učio sam i učim od kvalitetnih stručnjaka kao što su Dean Nemec, Željko Ciglar, Šime Vidaković, Danica Talajić do kondicijskih trenera. Završio sam i tečaj trenera košarke, a ostala su mi još dva ispita na KIF-u Višoj trenerskoj školi i sada ovaj period bez košarke pokušavam iskoristiti da se što bolje pripremim za te ispite”.

Ove sezone krenuo je vodeći samostalno U13 selekciju.

”To je bila moja primarna selekcija, ali odlaskom trenera Ciglara jedno vrijeme sam paralelno vodio i U15 i U17 selekciju. Završena su prvenstva za U13 i U15 gdje smo osvojili druga mjesta. Selekcije U15 i U17 su izborile završni turnir WABA lige koji zbog poznatih razloga nije odigran.” - dodaje Edi koji uz rad s mlađim selekcijama Trešnjevke 2009 sudjeluje u većem broju akcija koje ima gradska selekcija, pa je tako posljednje dvije godine vodio kadetsku selekciju Zagreba do drugog mjesta na turniru ”4 Grada”.

Još su svježa sjećanja na dva nedavna izgubljena finala u PH za djevojčice i kadetkinje.

”Nismo uspjeli doći do prvog mjesta jer su naše suparnice u tom trenutku jednostavno bile bolje. Kadetkinje su izgubile od Akademije ”Žana Lelas” koje su se odlično pripremile za finalnu utakmicu, a mi smo prije te završnice imali prilično problema s ozljedama i bolešću naših igračica”.

Najveći trenerski uspjeh je svakako osvajanje prvog mjesta na mjestu izbornika U14 reprezentacije Hrvatske na prošlogodišnjem tradicionalnom turniru u Slovenj Gradecu.

”Imali smo relativno mali broj dana da se pripremimo za taj jaki turnir na koji prošle godine nisu pristigli Italija i Španjolska. Bez obzira na to imali smo nekoliko jakih utakmica protiv agresivnih suparnica i napravili najveći naš rezultat u povijesti tih turnira”.

Ovo sezone aktivno sudjeluje i u radu ženske kadetske reprezentacije kao asistent Željku Ciglaru.

”Imali smo dva okupljanja u Poreču i Velikoj. Sada smo trebali imati i za Uskrs, ali nažalost kao i sve i to je otkazano. Vjerojatno će biti otkazalo i EP koje se u srpnju treba igrati u Portugalu. Rad u reprezentaciji je nešto što svaki trener s velikim zadovoljstvom treba prihvatiti”.

Edija smo pitali i što misli kako će se okončati ova sezona u Prvoj ženskoj ligi, te kako vidi odličan start naše seniorske reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket.

”Odluka kako će se završiti ova sezona je na HKS-u. Vidim da je puno država u okruženju proglasilo prvaka i ako to napravi HKS i proglasi Ragusu i to neće biti pogreška. Naravno da smo svi sretni kako je reprezentacija krenula u kvalifikacije. Stipe Bralić ima bogato iskustvo, a već je našu reprezentaciju odveo bio i na OI u London. Ova teška situacija će se reflektirati i na sport i nadamo se da će naše cure i na jesen igrati u kvalitetnim ligama i klubovima kako bi nastavile uspješan put prema Eurobasketu”.

Trešnjevka 2009 svako ljeto ostaje bez ponajboljih igračica koje odlaze u SAD.

”Tamo je usklađeno školovanje i košarka. To je njihova odluka i odluka njihovih roditelja. Mi smo sretni što iz našeg kluba odlaze kvalitetne igračice u SAD iako nas to oslabi u ciljevima prve ekipe. Vidjeli smo da Amerikanke koje smo dovodili kao neka zamjena nisu bile na nivou tih igračica. Mi se i dalje okrećemo radu s najboljim mladim igračicama u Zagrebu i Hrvatskoj jer je to jedini ispravni put. Rezultati koje postižemo nisu primarni, jer je najvažnije da dobijemo što kvalitetnije igračice”

I ove slobodne dane uz pripremu posljednja dva ispita na KIF-u Edi stigne pogledati broja trenerska predavanja i pročitati zanimljivu literaturu razmišljajući što nakon završetka koronavirusa.

”Košarka je sada u drugom planu. Ostaju nam naši domovi i razmišljanja što i kako dalje jednog dana. Ja sam zadovoljan što sam odabrao rad u ženskoj košarci i u ovom trenutku se ne vidim u muškoj košarci. Naravno da postoji ambicija i želja da jednog dana vodim i seniorsku ekipu, ali sve u svoje vrijeme” - kaže uvijek raspoloženi Rački na kraju razgovora.