Hrvatska
Emilio Kovačić na zadarskom Višnjiku brusi Bayernove uzdanice

Emilio Kovačić na zadarskom Višnjiku brusi Bayernove uzdanice

Direktor razvojnoga programa i skautinga tri sata dnevno provodi u dvorani s jednim igračem.

Svrati li između osam i 11 sati čovjek ovih dana u pomoćnu dvoranu tri u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, ugledat će zanimljiv dvojac na parketu (budu malo i u teretani) kako ustrajno radi. Taj dvojac čine Diego Flaccadori (23), talijanski branič koji je nekoliko sezona igrao u Trentu i triput bio proglašen najboljim ligaškim igračem do 22 godine, te Emilio Kovačić, zadarski nekadašnji košarkaš, potom skaut i sad direktor razvojnoga programa i skautinga u aktualnom njemačkom prvaku, minhenskom Bayernu, objavljeno je na službenim stranicama Sportskog centra Višnjik

– Naš dolazak u Zadar, na Višnjik, dogovoren je u hipu na relaciji kluba i direktora Denisa Karlovića. Zašto sam u Bayernu predložio baš Zadar i Višnjik? Zato što na Višnjiku na visokoj razini postoji ama baš sve što je potrebno za ovakve programe i zato što je takve programe u ovo doba godine bolje odrađivati u Zadru nego u Muenchenu – govori Emilio Kovačić.

Prošle je godine Bayern u svoj sustav prvi put, prema praksi kakva odavno vlada u NBA, ugradio poziciju i ulogu koju je preuzeo baš Emilio.

– Kao direktor razvojnih programa i skautinga odgovaram sportskom direktoru i glavnom menadžeru. Prethodno sam radio primarno kao skaut što je značilo i do 200 dana godišnje na putovanjima, a kako mi je to u mojim godinama malo i dodijalo, a Bayern otvarao to mjesto, dogovorili smo se brzo.

Emilio u svom poslu, a s njim rade još dvojica trenera, ima široku autonomiju, dakako i odgovornost, a jedan od ciljeva njegova djelovanja jest integracija dovedenih igrača u klupski sustav.

– Flaccadorija smo uočili, procijenili, testirali – ali ne samo njega, naravno – te zaključili da će ga Bayern angažirati. On i igrači koji na takvoj bazi dolaze u klub, zapravo su projekti za budućnost. Bayern je veliki sustav, ima proračun kakav ima i politiku popune i dopune prve momčadi dijelom temelji i na djelatnosti koju vodim.

Osim prve momčadi Bayern ima i drugu (naravno i mnoštvo mlađih kategorija) koja igra u njemačkoj trećoj ligi i koja je, inače, njemački prvak U – 19.

– Imamo najbolje njemačke igrače u godištu 1999., dvojicu u godištu 2000., tu je i hrvatski mladi reprezentativac Matej Rudan

Emilijova pozicija, dakle, nije samo uočavanje darovitih i perspektivnih igrača i dovođenje u klub, nego i rad s njima.

– Diego Flaccadori ima pred sobom strmu planinu preko koje ga usmjeravamo u prvu momčad. Još su trojica u sličnom programu i oni će uskoro isto doći u Zadar i proći određeni program. Radimo tri sata dnevno, a sva četvorica naših igrača proći će svoje programe do 15. srpnja. Tad ću i ja na godišnji odmor, ha, ha, ha…

Diego Flaccadori i Emilio Kovačić na neki su način otvorili suradnju ŠC-a Višnjik i BC-a Bayern.

– Da, može se reći da je ovo prvi korak, kao i da, bude li sve u redu, u bliskoj mogućnosti ne treba isključiti nove oblike znatno šire, potom i dugoročne poslovne suradnje Višnjika, koji doista ima sjajne uvjete i Bayerna – zaključio je Emilio Kovačić.

Kako je bilo na jednom jutarnjem treningu, pogledajte u galeriji.