Hrvatska
VIDEO: EP divizije B: Juniorke u zadnjoj četvrtini pregazile Nizozemsku

VIDEO: EP divizije B: Juniorke u zadnjoj četvrtini pregazile Nizozemsku

Protivnice su u zadnjih 10 minuta uspjele zabiti samo jednom iz igre.

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija ostvarila je i drugu pobjedu na Europskom prvenstvu divizije B kojem je domaćin bugarska Sofija.

Hrvatice su nakon Danske slavile i protiv Nizozemske (61-42) u susretu u kojem su protivnice bile u igru za pobjedu do početka posljednje četvrtine. Njihov zaostatak u tom je trenutku bio sedam poena (39-46), no u završnih deset minuta pored rastrčane i razigrane Hrvatske nisu mogle ništa. Postigle su tek tri poena, Hrvatska pet put više, za konačnih +19 (61-42).

Početak susreta pripao je Nizozemkama koje su povele 0-7, pa tu prednost ponovile još dva puta (4-11, 6-13), da bi Hrvatice preko Lucije Banović do kraja prve četvrtine smanjile prednost na 9-13.

U drugoj slijedi preokret. Nizozemke su bile u vodstvu do 14. minute (17-19), kada tricom Nine Novak započinje razdoblje bolje igre ekipe Deana Nemeca. Zaredalo se još šest hrvatskih poena za vodstvo 26-17, a zahvaljujući trici Vrolijk Lois na poluvrijeme se otišlo sa 'tek' plus 4 (26-22) za naše djevojke.

Rezultatska neizvjesnost je potrajala kroz treću četvrtinu u kojoj su Nizozemke tri puta stigle do poena zaostatka (28-27, 30-29, 33-32), a Hrvatice nekoliko puta imale +8 (40-32, 42-34, 44-36), a u posljednju četvrtinu ušlo se sa +7 na hrvatskoj strani (43-36).

Kada jedna ekipa u deset minuta postigne ima samo jedan ubačaj iz igre, onda je jasno kakav joj se protivnik suprotstavio s druge strane. Hrvatska je u ključnoj četvrtini zavladala parketom i zasluženo slavila 61-42.

Zara Valčić je postigla 21 poen uz 8 skokova, Lucija Banović je uz 13 poena imala 14 skokova, a Nina Novak uz 11 poena 5 skokova i 6 asistencija.

'Utakmicu smo započeli preopušteno, čak bih rekao i pomalo neodgovorno u obrani. Nizozemke su nam za 1.20 sekundi postigle 7 poena. Nakon 0:7 jasno je da je utakmica krenula tijekom koji nismo željeli. Trebalo nam je gotovo cijelo prvo poluvrijeme da stignemo tu početnu razliku protivnica i pređemo u vodstvo. Problem je bio više napad nego obrana. Nizozemska ima vrlo snažne i čvrste igračice koje su onemogućavale naše visoke igračice u igri pod košem, a niti vanjske nisu driblingom mogle stvoriti višak ili poentirati iz prodora. Nismo imali niti kvalitetna rješenja u kontranapadu. U drugom poluvremenu uspjeli smo postići ponovno obrambenu dominaciju nad protivnikom i postići nekoliko koševa iz kontranapada. Pobjedu su donijeli visoke igračice Valčić, Banović i Božan uz čiju pomoć  smo u zadnjoj četvrtini napokon riješili čvrstu obranu Nizozemske. Rezultat zadnje četvrtine 15:3 za nas bio je točka na i naše pobjede. Čestitam svojim igračicama koje su pokazale čvrstina i veliku želju da se u teškoj utakmici izvuku iz teškoća i ostvare uvjerljivu pobjedu protiv vrlo zahtjevnog i čvrstog protivnika', rekao je nakon utakmice trener Dean Nemec

Ponedjeljak je za hrvatske juniorke dan odmora nakon kojeg slijede susreti sa Sjevernom Makedonijom i Islandom.

4.7. Hrvatska – Sjeverna Makedonija 17.00
5.7. Island – Hrvatska 12.00

Sve utakmice možete pratiti na FIBA YouTube kanal OVDJE.