Europa i Svijet
Hrvatska
EP U20 (M): Hrvatska bolja od Slovenije; 'debeli' double-double Tomislava Buljana

EP U20 (M): Hrvatska bolja od Slovenije; 'debeli' double-double Tomislava Buljana

Autor: HKS hks Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Dramatična i uzbudljiva utakmica

U utakmici 2. kola skupine A Europskog prvenstva mlađih seniora Hrvatska je u Podgorici pobijedila Sloveniju 77-74.

Izjednačena utakmica riješena je u dramatičnoj završnici. Nakon dva promašena slobodna bacanja slovenskog centra Roberta Jurkovića na minutu i pol prije kraja pri rezultatu 69-69, Vito Kučić dovodi Hrvatsku u vodstvo, a Leo Menalo krade loptu i zakucava za 69-73.

Jurković smanjuje na 71-73, a nakon Kučićevog promašaja 12 sekundi prije kraja Matej Bošnjak hvata odbijenu loptu i posprema je u obruč za 71-75. Jurković na drugoj strani zabija pod prekršajem pa četiri  sekunde prije kraja Hrvatska ima samo poen prednosti 74-75. Logično, Slovenci se odlučuju za brzi faul, a Kučić mirno pogađa oba bacanja i potvrđuje pobjedu Hrvatske (74-77).

Tijekom susreta ni jedna momčad nije imala više od sedam poena viška. I to samo jednom Hrvatska u završnici prve četvrtine (17-10). Na poluvremenu je bilo +4  za Slovence (32-36), a tijekom treće i četvrte četvrtine rezultat stalno na klackalici.

Odličnu utakmicu za Hrvatsku je odigrao Tomislav Mihael Buljan koji je uz 25 poena imao i 14 skokova. Vito Kučić je zabio 19, a Matej Bošnjak 15 poena uz 7 skokova. Leo Menalo je odigrao vrlo racionalnu utakmicu u koju je ugradio 8 poena, 5 asistencija, dvije blokade i jednu osvojenu loptu, onu u trenucima kada se utakmica rješavala.

Nakon dva kola Hrvatska ima jednu pobjedu i jedan poraz. U ponedjeljak s početkom u 21 sat protivnik Hrvatskoj bit će reprezentacija Belgije. Prijenos je na SportKlub 2.

Podsjetimo, sve reprezentacije koje nastupaju na Europskom prvenstvu će zaigrati u osmini finala, a u skupinama se razigrava za plasman koji će odrediti protivnika u toj fazi natjecanja.

Skupna A se ‘križa’ sa skupinom B pa su tako potencijalni protivnici Hrvatske u osmini finala Grčka, Portugal, Italija i Izrael.