Europa i Svijet
Eurobasket u susjedstvu

Eurobasket u susjedstvu

Autor: Paulo Sarić

Dvije grupe Latviji, dvije grupe plus završnica Srbiji.

Na današnjem sastanku Europskog odbora Međunarodne košarkaške federacije odlučeno je da će se Europsko prvenstvo za žene 2019. godine igrati u Latviji i Srbiji.

U Pragu su se tijekom dana okupili čelnici FIBA-e i razmatrali četiri kandidature za ženski Eurobasket koji je na rasporedu za dvije godine. Glavni favoriti su bili Rusija i Srbija koje su se kandidirale za organizaciju grupne i završne faze turnira, dok su Izrael i Latvija podnijeli prijave za organizaciju samo grupne faze. Nedugo prije ključnog sastanka Izrael je povukao svoju kandidaturu, a među preostalim triom najgore je prošla Rusija koja je na koncu ostala bez ičega.

Latvija je dobila organizaciju dvije grupe koje će se igrati u Rigi, dok je Srbiji pripala čast ugostiti dvije grupe te samu završnicu prvenstva. Grupna faza će se igrati u Nišu i Zrenjaninu, dok će završnicu ugostiti Beogradska arena.

- Odbor je bio vrlo zadovoljan kvalitetom i profesionalnom pripremom kandidatura. Ovom prilikom želim zahvaliti svim trima nacionalnim savezima na izvrsno odrađenom poslu – kratko je izjavio predsjednik FIBA Europea Turgay Demirel.

Prvenstvo će se održati u lipnju 2019., a ždrijeb kvalifikacija koje počinju u studenome ove godine na rasporedu je 4. srpnja u Münchenu.