Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Euroliga današnjom odlukom minirala most koji ju je spajao s ABA ligom, što će napraviti Partizan?

Euroliga današnjom odlukom minirala most koji ju je spajao s ABA ligom, što će napraviti Partizan?

Autor: Branko Tabak

Euroligaška sezona je poništena, a u sljedećoj će nastupiti isti klubovi.

Euroliga se poništava, nema doigravanja, nema prvaka, nitko ne ispada, a sljedeće sezone nastupit će u njoj isti klubovi kao i u ovoj.

Što to znači za ABA ligu? Da Crvena zvezda i dalje ostaje euroligaš dok Partizan, unatoč velikim ulaganjima i sjajnoj sezoni i u regionalnoj ligi i u ULEB-ovom Eurokupu te 'sigurnim' informacijama iz dobro obaviještenih krugova da će dobiti pozivnicu, neće u elitu.

A hoće li crno-bijeli prema FIBA-inoj ligi prvaka poput Rytasa, Baskonije i Darussafake? Mornar, koji ulaže ekstremne novce u momčad i logistiku, već je tamo. Što će napraviti Budućnost? Mijenjaju li se stavovi hrvatskih klubova koji su već neko vrijeme na klackalici? Hoće li Cedevita ostati vjerna ULEB-u?

Samo jedan odlazak ABA ligu bi mogao dovesti do najveće krizu od njezina osnutka, a nije da ih nije bilo.

Kakvu god odluku sada donijelo vodstvo regionale lige, širilo ju ili preslikavalo ovakvu kakva jest na sljedeću sezonu, njezina budućnost je neizvjesna, a opstojnost ugrožena.

ABA sama po sebi ne može zadovoljiti apetite onih sudionika koju su u njoj vidjeli most prema Euroligi. Euroliga je današnjom odlukom taj most minirala i ostavila regiju na brisanom prostoru.

Crvena zvezda se brže-bolje oglasila i ovakvu odluku nazvala najpravednijim rješenjem. Partizan za sada na svojim društvenim mrežama i službenoj stranici niti ne spominje ovu vijest već reklamira svoj ljetni kamp.

Nije tajna da HKS silno želi hrvatske klubove, makar jedan, u Europi, dakako onoj pod okriljem FIBA-e. Isto tako je poznato da su Cibona, Zadar i Split još na završnici Kupa Krešimira Ćosića u veljači bili na razgovorima s izaslanikom FIBA-e. Unutar klubova se vode računice, zbraja se i oduzima, množi se i dijeli, pa je kod nekih došlo i do podjela. Jedni bi prema FIBA-i, drugi ostali u ABA-i.  

Najjači argument ABA lige je njezina financijska isplativost jer pokriva one najznačajnije troškove koji nastaju pri putovanju i organizaciji utakmice. No, samo jedan odlazak prema FIBA-i mogao bi potopiti naoko stabilnu, a iznutra prilično krhku konstrukciju regionalnog broda.