Time-out
Euroligaška trivija uz Dariusa Garuolisa: Doznajte kojih deset Hrvata je postiglo najviše poena u Euroligi, ali i poneke neslavne rekorde naših igrača

Euroligaška trivija uz Dariusa Garuolisa: Doznajte kojih deset Hrvata je postiglo najviše poena u Euroligi, ali i poneke neslavne rekorde naših igrača

Autor: Saša Ćirić

Ima i Litva svog Miroslava Nađa.

Već smo poslovično naviknuti na redovne statističke zanimljivosti iz ABA lige koje vrijedno sakuplja naš suradnik Miroslav Nađ. Ipak, takvih košarkaških entuzijasta ima još, a gdje ih je lakše naći nego u Litvi, zemlji košarke. 

Darius Garuolis je košarkaški entuzijast koji na svom Twitteru gotovo svakodnevno objavljuje razne zanimljive statističke podatke, mahom vezane uz Euroligu. Posljednjih dana je fokus stavio na ljestvice najboljih strijelaca po nacionalnosti, a premda već godinama nemamo relevantnog (ili ikakvog, kad smo već kod toga) euroligaša, još uvijek tu i tamo izbacimo kakvog košarkaša koji se može izboriti za ozbiljniju ulogu u nekom od klubova u drugom najjačem košarkaškom natjecanju na svijetu.

Deset najboljih strijelaca Hrvata u povijesti Eurolige prema Garuolisu izgleda ovako:

Garuolis je složio još nekoliko zanimljivih ljestvica, a od onih koje bi mogle zanimati hrvatske ljubitelje (euroligaške) košarke moramo istaknuti dvije. U prvoj se nalaze igrači koji su najviše puta bili u zapisniku, ali nisu ulazili u igru. Na toj listi imamo nekoliko zanimljivih, ali i nekoliko neočekivanih imena.

Posljednja, ujedno i najneobičnija lista, broji tek tri imena. Radi se o igračima koji su u minimalno dvadeset minuta igre upisali sve nule u statističkim kategorijama (iako, Garuolis ističe kako kriterij ne obuhvaća promašene šuteve iz igre ili slobodnih bacanja), a među tri igrača našao se i jedan igrač Zadra.

Tko zna kakve će još zanimljive statističke podatke iskopati vrijedni Darius. Ne sumnjamo da će i na njima biti mjesta za hrvatske košarkaše, a nadamo se da će u budućnosti padati i neki od ovih pozitivnih rekorda.