Kolumne
Europski NBA se već igra, samo mi to još ne znamo

Europski NBA se već igra, samo mi to još ne znamo

Euroligaška setona na pola puta.

Euroliga u novom formatu s 18 klubova nije uspjela polovicu sezone zbog Svjetskog prvenstva ugurati do Nove pa je zadnje kolo igrano na startu nove Olimpijske godine. U 17 kola to znači 153 utakmice do sada, ali I da će ih do završnog turnira u Kölnu biti debelo preko 300. Za igraće užas, za gledatelje užitak. S obzirom na to da je moja malenkost prenosila tridesetak utakmica mislim da si mogu priuštiti lagani osvrt. Prije svega dojam je da je liga četvrtu godinu pod vodstvom jedne američke kuće sve sličnija NBA ligi, a po kvaliteti se mnoge utakmice ne bi posramile... Čak bih pretenciozno rekao da se europski NBA već igra samo što mi to još ne znamo.

Ako ste gledali ogled između CSKA I Panathinaikosa I 102:106 nakon produžetka pobjedu Grka protiv aktualnih prvaka Eurolige onda ste se mogli uvjeriti da je eksperiment u kome se željelo I gledateljima u Ruskoj eksklavi Kalinjingradu dovesti loptanje pod obručima nije pokazao uspješnim.

No, nas ne zanima poraz CSKA već veseli činjenica da smo kao neutralni slado..kusci  zaista mogli uživati. Oba su suparnika premašila “stotku”, a ruskoj momčadi ni 15 trica iz čak 40 pokušaja nije bilo dostatno za bodove. Ove sezone oba domaća poraza doživjeli su od Grka – Olympiacosa i sada Panathinaikosa.

Očito je u novoj sezoni prevagnula napadačka košarka pa sam brojao “stotke “do dvadeset, a  samo u ovom zadnjem kolu bilo ih je tri.

Napadi su munjeviti, a puno je I to točnih šuteva za tri pa vodeći u tom segmentu  CSKA, Real I Efes imaju po 40 % učinkovitoszi. Pun koš koševa, Pao zabija 88 ,Himki 87 a Efes još samo poen manje. Uostalom četiri prva strijelca lige Sved, James, Larkin I De Colo su na prosjeku preko 20 poena po utakmici.

Najbolje brojke uglavnom se poklapaju I s položajem na tablici a izuzetak su dodavanja. Najbolji asistenti su u Albi (preko 20) gdje trener Aito gradi sjajnu momčad poletaraca. Još jedan novak je sjajan. Francuzi dugo nisu imali euroligaša, a Asvel iz predgrađa Liona već je nanizao osam pobjeda.

Pogledate li tablicu uočit ćete da se trolist Efes, Real (po 14 iI Barcelona (13 pobjeda) malo izdvojio, no samo je sedam momčadi s više pobjeda nego poraza, a za ulazak među osam najboljih koji će u doigravanje kandidira barem 15 ekipa. Nema izrazito slabih jer su I Žalgiris I Alba I Zenit “skloni” pobjedama. Bit će gužve za Final Four jer premda sada nisu među prvih osam  tu će se željeti naći i Khimki i Baskonia i Olympiacos I Fenerbahçe. Prednjače momčadi koje su tek nadograđivale sastave. Efes je od tri poraza dva doživio – doma. Seriju od osam pobjeda za redom prekinuo je CSKA. Izgubili su još samo od Barcelone, nekompletni na startu te Olympiacosa. Pripreme u Zadru pokazale su im se uspješnim pa predmnijevamo da I šefica renomiranog okupljanja uoči sezone misli na njih. Tim više što će Olimpijada u Tokiju biti u kolovozu i ostaviti više prostora za još jedinu zvijezdu repaticu naše košarke - sedmo izdanje Zadar Basketball Tournamenta.

U Efesu imamo I perjanicu naše eurokošerke i jednog od samo četiri igrača u Europi. Kruno Simon s preko 20 minuta osam je puta bio dvocifren,  22 poena je isporučio Feneru, 21 CSKA i 19 Maccabiju - dakle najbolji protiv najboljih. Kada smo već kod naših spomenimo da kapetan Barcelone Ante Tomić u 17 minuta zabija po 7

poena, da je Radošević za svojih desetak minuta na tri koša, a 20-godišnji Krešo Nikić u prvih osam utakmica za Albu zabija prve koševe.

Uz Efes samo tri poraza ima i Real koji ih je doživio u početku da bi  potom nanizao 12 pobjeda za redom. Barcelonu korak iza njih vodi najbolji igrač prosinca i povratnik iz NBA Nikola Mirotić. Zanimljivo, prva tri na ljestvici su i prva  tri po izdvajanju za loptanje - između 40 I 41 milijun eura. Dakle koliko novaca toliko loptanja.

Sezona koja počinje svoj drugi dio obilježena je i povratkom brojnih igrača iz Kine premda ih godine ne štede. Luis Scola u travnju će napuniti 40, a nakon 37.g rođendana veliko slavlje već je upriličeno za Vassilisa Spanoulisa. Premda je sa svojim Olympiacosom poražen protiv Fenera trica pri kraju utakmice obilježila je njegovo prestizanje na tablici najboljih strijelaca Navarra. Navarro ga je čekao već u Barceloni kada mu je trebalo 12, a postigao tek dva poena. Sada se, ali samo na tjedan dana zaustavio na 4157 poena,  ali ide dalje. Duboki naklon čovjeku koji je i najbolji dodavač svih vremena. No, sjajni zemljak mu Nick Calathes ima tek 30 godina, a protiv CSKA je zabilježio čak 17 dodavanja!

PS

Zemlja koja ima pet naslova prvaka (tri Splićani, dva Cibona) nema predstavnika u europskim klupskim  natjecanjima.  Ove godine “slavimo” 25 godina od zadnje reprezentativne medalje.