Europa i Svijet
Hrvatska
Europsko prvenstvo za žene: Hrvatska u kvalifikacijskoj skupini sa Srbijom i Bugarskom

Europsko prvenstvo za žene: Hrvatska u kvalifikacijskoj skupini sa Srbijom i Bugarskom

Prvi ciklus je na rasporedu od 11. do 14 studenoga.

Nešto prije podneva današnjeg petka, 20. kolovoza, u Münchenu su izvučene kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo za žene.

38 europskih reprezentacija razvrstano je u 10 skupina koje će po principu “svatko sa svakim” igrati utakmice kod kuće i u gostima. Osam skupina broji po četiri reprezentacije, a dvije se sastoje od tek tri ekipe. Sudomaćini Europskog prvenstva koje će se igrati 2023. godine, Izrael i Slovenija, će također biti dio kvalifikacija, no sa zagarantiranim prolaskom na prvenstvo.

Hrvatska se našla u skupini E s europskim prvakinjama Srbijom i Bugarskom, odnosno jednom od samo dvije skupine sa samo tri ekipe. Prvi kvalifikacijski ciklus Žensku seniorsku reprezentaciju Hrvatske očekuje već od 11. do 14. studenog ove godine, a sljedeća dva kvalifikacijska prozora su u studenom 2022. godine i veljači 2023. Na Europsko prvenstvo će se plasirati 10 najboljih reprezentacija po skupinama te četiri najbolje druge uz dva domaćina, što čini ukupno 16 ekipa.

Uoči ždrijeba, prema kriteriju poretka na rang ljestvici FIBA-e, Hrvatska je bila smještena u četvrtu jakosnu skupinu od ukupno osam.