Time-out
Evolucija košarke na Olimpijskim igrama

Evolucija košarke na Olimpijskim igrama

Autor: Z.D. Photo: Marin Sušić/HKS

Na olimpijskim igrama se odigravaju najveći sportski spektakli, a među njima se ističe košarka.

Budući da je košarka jedna od najomiljenijih sportova na Olimpijskim igrama, istraživanje njezine evolucije pružat će nam uvid u dublje razumijevanje sportske strasti i olimpijskih vrijednosti.

Olimpijske igre su svjedočile usponu mnogih legendarnih igrača, ikoničnih momčadi i nezaboravnih trenutaka koji su oblikovali povijest košarke. Od skromnih početaka do globalne senzacije, košarka je ostavila neizbrisiv trag na Olimpijskoj pozornici. 

Saznajte više o košarci i njezinim usponima na Olimpijskim igrama na bet365 link. Bez obzira jeste li novi u svijetu sportskog klađenja ili ste već iskusni igrač, bet365 vam pruža sve relevantne informacije o najboljim kladionicama, njihovim ponudama, bonusima i mogućnostima klađenja na razne sportske događaje. 

Na bet365 portalu također možete pronaći informacije o mobilnom klađenju, klađenju uživo i mnogim drugim aspektima klađenja. Uz mogućnost klađenja uživo, možete pratiti tijek Olimpijskih igra u stvarnom vremenu i donositi brze odluke kako biste povećali svoje šanse za dobitak.

Povijest košarke na Olimpijskim igrama

Košarka je prvi put uključena u program Olimpijskih igara 1936. godine u Berlinu, ali samo u muškoj konkurenciji. No, njezin put prema Olimpijskim igrama počeo je mnogo prije toga.  Košarka se prvi put pojavila na Olimpijskim igrama kao demonstracijski sport u St. Louisu 1904.

Pravila košarke su se mijenjala kako bi se prilagodila olimpijskom formatu i osigurala fer i uzbudljiva natjecanja. Prvo uključenje košarke na Olimpijskim igrama 1936. godine je otvorilo vrata za daljnji razvoj ovog sporta.

Tijekom 20. stoljeća, košarka je doživjela značajne promjene na Olimpijskim igrama. Prve olimpijske turnire obilježile su promjene u pravilima, kao i dominacija Sjedinjenih Američkih Država. SAD je postao poznat po izuzetno talentiranim košarkašima i osvajao je većinu zlatnih medalja.

Dominacija SAD-a je prekinuta 1972. u jednoj od najkontroverznijih utakmica u povijesti, kada ih je Sovjetski Savez pobijedio u igri za zlatnu medalju za jedan bod. Međutim, reprezentacija SAD-a je ponovno osvojila zlatnu medalju 1976., a Jugoslavija, koja je u polufinalu pobijedila Sovjetski Savez, po drugi je put završila kao drugoplasirana. 

Zbog izostanka SAD-a 1980. godine zbog bojkota, Jugoslavija je postala treća reprezentacija koja je osvojila zlato, nakon što je ponovno pobijedila Sovjetski Savez u polufinalu i Italiju u finalu. 

SAD je vratio naslov 1984., pobijedivši Španjolsku u finalu. Dok je Sovjetski Savez drugi put osvojo zlatnu medalju 1988. godine, nakon što je u polufinalu drugi put pobijedio reprezentaciju SAD-a, a u finalu Jugoslavene.

Ženska košarka

Razvoj košarke na Olimpijskim igrama nije se zaustavio samo na pravilima. Ženska košarka je uključena na Olimpijske igre 1976. godine, što je označilo važan korak prema ravnopravnosti u sportu. Također, broj timova se povećao, a globalna konkurencija postala je sve jača. Olimpijski turniri su postali mjesto inovacija u igri, gdje su se predstavljale nove tehnike i strategije.

Prvi turnir za žene održan je na Olimpijskim igrama 1976. Sovjetski Savez je pobijedio u pet utakmica zaredom, postavši inauguracijski prvak. Sljedeća dva turnira pratila su format šest momčadi uzastopno, pri čemu su Sovjeti branili svoj naslov 1980. usred bojkota predvođenog SAD-om, a SAD je pobijedio 1984. protiv Južnokorejaca, usred bojkota predvođenog Sovjetskim Savezom. 

Turnir se proširio na osam momčadi 1988. godine, gdje je SAD pobijedio Jugoslaviju u igri za zlatnu medalju. Zatim je 1992. godine Ujedinjena reprezentacija, koja se sastojala od bivših sovjetskih republika, pobijedila Kinu u igri za zlatnu medalju. Tek 1996. godine se turnir ustalio u sadašnjem formatu s 12 momčadi; SAD je od tada osvojio sve turnire, pobijedivši u 48 uzastopnih utakmica.

Olimpijske legende i ikone

Kroz godine, košarka je proizvela mnoge legendarne igrače i momčadi. Imena poput Michael Jordan-a, Magic Johnson-a i Larry Bird-a postala su sinonim za vrhunsku košarku. Osim pojedinaca, postoje i legendarne momčadi, poput "Dream Team-a", koje su oblikovale povijest košarke na Olimpijskim igrama.