Hrvatska
FOTO: Ewingova teorija pomogla Zaboku na teškom gostovanju u Šibeniku

FOTO: Ewingova teorija pomogla Zaboku na teškom gostovanju u Šibeniku

Autor: Saša Ćirić

Ozljeda Krešimira Radovčića je sugerirala tešku utakmicu za njegov Zabok protiv Šibenika. Ipak...

U susretu devetog kola HT Premijer lige Zabok je na Baldekinu svladao GKK Šibenik rezultatom 72-73 .

Dvoboj Šibenika i Zaboka je u svojoj najavi imao ovoljetnu sagu o statusu bivšeg mladog reprezentativca Krešimira Radovčića. Talentirani playmaker se nije nikako mogao dogovoriti o nastavku suradnje s matičnim klubom, pa je nakon tjedana i tjedana pregovora sredinom ljeta odjeknula vijest o njegovom potpisu za Zabok.

Ako stavimo po strani dvije utakmice Marka Tomasa koje su mu omogućile ekspresni transfer u Tursku, najkorisniji igrač momčadi Ivana Tomasa je bio upravo Radovčić. Prvi strijelac (15,0 poena) i asistent (4,1 asistencija) momčadi je bio čovjek kojeg je i Miro Jurić u najavi susreta apostrofirao kao središnju točku Zaboka. Već od prije je Aljoša Šarac bio na poštedi zbog ozljede, pa je sav teret na razigravačkoj poziciji trebao pasti na leđa mladog Šibenčanina.

No, na dobro poznatom parketu je u zagrijavanju prije utakmice Radovčić nezgodno proklizao i zaradio ozljedu stražnje lože. Bio je to težak udarac za Tomasa, koji je razigravačku palicu morao predati trećoj opciji, Andri Anzuloviću, kojeg su iz prvih redova bodrili otac, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Dražen Anzulović i majka Marija.

Šibenčani nisu bili spremni na ovakvu rošadu, a da to ne bude jedina nevolja za domaće, osjetila se i težina u nogama reprezentativca Martina Junakovića. Sjajne uvodne minute Ivana Batura, Antonija Črnjevića i Roka Galića su uvelike odredile tijek susreta. Polovicom prve četvrtine je na semaforu svijetlilo pomalo nevjerojatnih 3-16, a jedini domaći ubačaj iz igre je bila trica Domagoja Šarića. Ipak, Junaković i njegovi suigrači hvataju ritam i s dvije brze trice Tonija Nakića i Domagoja Bašića smanjuju zaostatak na sedam poena. Novi Črnjevićev ubačaj za prekid te serije je stabilizirao goste, koji održavaju dva do tri posjeda prednosti do same završnice četvrtine. Ipak, pred kraj dionice domaći nakon jednog pogođenog slobodnog bacanja Matije Poščića dolaze na -5, što je ujedno i razlika kojom se ide na prvi odmor (17-22).

Tomas, bez pomoćnika, liječnika ili makar vozača na klupi mora sam voditi računa o svim segmentima utakmice, čak i o priručnim semaforima za mjerenje napada. Naime, oni instalirani na konstrukcijama koševa su nastradali u jednoj malonogometnoj partiji, pa se preko nekoliko puta dogodilo da momčadi nisu iskoristile svoje 24 sekunde za šut na koš. Zabok je u drugoj četvrtini pogonjen zadarskim gorivom. Pod košem, dok je imao snage, je ordinirao Marino Šarlija, dok je s vanjskih pozicija Batur ulazio u seriju koševa. Sa deset poena u nizu iskusni Zadranin polovicom druge četvrtine vraća svoju momčad na dvoznamenkastu razliku (23-34). Trica Nakića je znak Tomasu da pozove minutu odmora i spriječi Šibenčane u novom povratku. Ipak, već u prvoj akciji po povratku na teren goste zbunjuje mali semafor, što galvanizira domaću momčad, ali i publiku. Nakon dva ubačena slobodna bacanja Tonka Vuke, Šibenčani na manje od dvije minute do poluvremena dolaze na svega dva poena zaostatka (32-34). No, u posljednjih nekoliko akcija domaća momčad reagira jako loše, pa gosti prekidaju taj niz i na poluvrijeme odlaze s četiri poena prednosti (36-40).

Foto: GKK Šibenik

Premda je rezultat bio praktički u egalu, raspoloženje u momčadima je moglo dočarati vrijeme koje su proveli u svlačionicama. Dok su gosti na zagrijavanje izašli nakon 5-6 minuta, Šibenčani su izašli na teren tek tri minute prije početka drugog poluvremena.

No, Jurićeve riječi kao da se nisu primile za njegove igrače. Zabočani nakon manje od dvije minute igre opet podižu razliku na sedam poena (38-45), nakon čega slijedi razdoblje jurnjave bez većeg učinka. Prvi potežu Šibenčani, koji tricama Šarića i Pave Paića dolaze na minimalan zaostatak (44-45). Tomas zove minutu odmora i smiruje svoju momčad. Oni mu vraćaju na najbolji mogući način, Šarlija polaganjem i Batur s dva ubačaja vraćaju u manje od dvije minute na +7 (44-51). Jurić uzvraća time-outom, nakon kojeg Šarić ekspresno zabija floater. Imali su Šibenčani još jedan napad za smanjenje, no Bašićevu ubačenu loptu iz auta je na putu prema Junakoviću, pred očima oca i majke, ukrao Anzulović i položio na suprotnoj strani (46-53). Kraj četvrtine se igra praktički koš za koš, pa u posljednjih deset minuta ulazimo s potpuno otvorenim rezultatom (55-60).

Batur i Črnjević opet love domaće na krivoj nozi, pa u minutu i pol opet vraćaju na +9 (55-64), pa Jurića tjeraju na novu rundu animiranja njegove indisponirane momčadi na minuti odmora. Teškom mukom domaći dolaze do poena, prvo kapetan Bašić, a nakon njega i Junaković. No, kao i u većem dijelu susreta, kad je bilo najpotrebnije za Zabok, pojavio se sjajni Batur. Tricom za 59-67 šest i pol minuta prije kraja je još jednom ubio momentum domaćeg povratka. Junaković na drugoj strani muku muči s visokim Šarlijom, koji unatoč manjku fizičke spreme mudrim postavljanjem u nekoliko navrata kvalitetno zatvara ulaze reprezentativnog razigravača. Jurić vidi da je njegov startni playmaker pri kraju snaga, pa ga odmjenjuje šuterski raspoloženim Šarićem. 

Foto: GKK Šibenik

Upravo iz Šarićevih asistencija su Nakić i Bašić novim tricama (65-67) vratili nadu domaćim navijačima na tri i pol minute do kraja. Za novi antiklimaks na Baldekinu je ponovno zaslužan Anzulović, koji tri minute prije kraja pogađa tricu s istekom napada za 65-70. Odmor(e)ni Junaković preuzima stvari u svoje ruke u završnici, pa s dva pogođena slobodna bacanja i tricom u idućem napadu dovodi Šibenčane do prvog izjednačenja (70-70). Tomas čuva posljednji time-out za penal-završnicu, a to koristi spretni Nakić, koji polaganjem minutu prije kraja dovodi Narančaste u prvo vodstvo na utakmici. Batur na drugoj strani izjednačava, pa domaći ulaze u posljednjih trideset sekundi s napadom za pobjedu. Junaković ne pogađa tricu, loptu hvata Črnjević, a prekršaj radi Bašić. Kapetan gostiju pogađa drugo slobodno -bacanje za minimalnu prednost (72-73), pa Jurić zove novi time-out i crta akciju za posljednji napad. Junaković je odigrao s Poščićem pick na strani, pokušao iz teške pozicije ubaciti preko dva čuvara, no nije uspio. Vrijeme je isteklo i gosti su počeli slaviti. 

Zabok je tako uspio prebroditi neigranje svog najkorisnijeg igrača u dosadašnjem dijelu prvenstva, pa smo kroz pošalicu prokomentirali kako su Tomasovi momci sigurno puno čitali o Ewingovoj teoriji, u kojoj momčad izvuče dodatnu snagu nakon ozljede glavnog igrača. Gostujući trener nam je rekao kako će se Radovčićevo stanje evaluirati u ponedjeljak, te se nada da će ozljeda prvog strijelca momčadi biti lakše prirode.

Na samom kraju utakmice lijepa gesta gostujućih igrača, koji su se pljeskom zahvalili domaćoj publici na korektnom navijanju i ugodnoj košarkaškoj atmosferi.

U redovima domaćih najefikasniji su bili Šarić (17 poena, 4 asistencije), Junaković (15 poena, 6 asistencija) i Nakić (13 poena, 4 skoka), dok je kapetan Bašić trebao samo pet lopti za 11 poena. U gostujućim redovima je uvjerljivo najraspoloženiji bio Batur (29 poena, 7 skokova, šut iz igre 12-16), a Črnjević je imao dobru rolu pod košem (12 poena, 8 skokova). Važne poteze su imali i Šarlija (6 poena, 7 skokova, 3 blokade), te Anzulović (7 poena, 5 asistencija, 4 ukradene lopte).

Nakon devet odigranih utakmica Šibenik je na omjeru 3-6, dok se Zabok nakon tri uzastopne pobjede usidrio u sredini ljestvice s omjerom 5-4. Sljedeći protivnik Šibenčana je Bosco, dok će Zabok za tjedan dana na svom terenu dočekati Split.