Regija
Fantastična Cibona slavila u Baru, briljirali Prkačin i Gnjidić

Fantastična Cibona slavila u Baru, briljirali Prkačin i Gnjidić

Autor: Teo Cilar Photo: Mornar Barsko zlato/Media Pro

Odlično otvaranje ABA lige za Cibonu koja je na krilima talentirane mladosti došla do uvjerljive pobjede na teškom gostovanju u Baru.

Košarkaši Cibone slavili su uvjerljivo na gostovanju kod Mornara u Baru rezultatom 77:87. Nakon što su u prvom poluvremenu došli do 19 poena prednosti, u drugom su stečenu prednost uspješno održavali i tek su u jednom trenutku treće četvrtine malo pali, ali nisu dozvolili košarkašima Mornara da dođu na bliže od sedam poena minusa.  

Strahinja Mičović postigao je prve poene u ovogodišnjoj ABA ligi, bilo je to za početno vodstvo Mornara protiv Cibone, a na drugoj strani odmah uzvraća Roko Prkačin koji se tako upisao kao prvi hrvatski košarkaš s poenima u ovom natjecanju. Nakon što je Mornar došao do vodstva 7:4, krenuo je "uragan" Cibonine mladosti. Na krilima odličnih Danka Brankovića, Prkačina i Lovra Gnjidića, Cibosi rade seriju 14:0. Domaći su košarkaši bili više od tri minute bez poena i tek tada trener Barana Mihailo Pavičević zove minutu odmora. Nije pomoglo jer je Cibona opet zabila, točnije Amar Gegić za 7:20 vodstvo vukova. Domaćini u idućem napadu prekidaju post, ali do kraja četvrtine, Cibona ne posustaje i vodi 16:28. Valja spomenuti čak 12 poena Prkačina u prvih deset minuta, a nestvarno djeluje podatak da košarkaši Mornara nisu uhvatili niti jedan skok u prvom periodu. 

Cibona je malo pala na početku druge četvrtine. Naravno da je utjecalo na to i što je trener Vlada Jovanović odmarao Prkačina, Brankovića i Gnjidića. Barani su povisili agresivnost u obrani i serijom 6:90 prepolovili zaostatak. Nathan Reuvers je prekinuo post zakucavanjem kod Cibone. Povratkom Gnjidića i Prkačina, podigla se i prednost Cibone opet na dvoznamenkastu razliku. Za to je zaslužan bio Prka s dvije trice u nizu za 24:38 na polovici drugog perioda. Zanimljiv podatak, Prkačin je do tog trenutka zabio svih osam šuteva iz igre. Nakon što je stao Roko, nastavio je Gegić koji je u posljednje tri minute prvog poluvremena ubacio šest poena i jednom lijepo asistirao za zakucavanje Brankovića. Cibosi su na odmor otišli s visokih 32:51. Prkačin je u prvih 20 minuta ubacio 18 poena bez i jednog promašaja, a uhvatio je i 6 skokova, gegić je uz 11 poena asistirao čak 7 puta. Branković je zabio 8 (4/4) iz igre, a isti broj poena uz čak 3 blokade djelo su Reuversa. 

Mornar je bolje otvorio drugo poluvrijeme i samo minuta im je trebala za seriju 6:0, dvije trice je ubacio najbolji domaći igrač večeras, Vladimir Mihailović. Uzvratio je tricom Gnjidić, ali na nešto manje od šest minuta do kraja treće dionice, domaći smanjuju na minus 10. Nešto kasnije dolaze i do minus sedam i imaju kontru, ali nisu je realizirali što kažnjavaju prvo Gegić zakucavanjem, a nakon promašene trice domaćina i Reuvers na isti način za plus 11. Do kraja četvrtine domaćini bolji, agresivniji, što je rezultiralo s puno izgubljenih lopti, čak 9 u trećem periodu. Domaćini su smnajili na osam poena minusa uoči trećeg perioda. 

Odmah na početku posljednje dionice Gnjidić polaganjem uz prekršaj i pogođenim bacanjem donosi Ciboni plus 11, a idući napad lijepo asistira Reuversu za plus 13. Nisu dozvoljavali Mornaru da ozbiljnije zaprijeti u posljednjem periodu i na kraju su potpuno zasluženo slavili i na najbolji mogući način otvorili novu sezonu ABA lige. 

Prkačin je briljirao s 24 poena uz samo jedan promašaj iz igre (9/9 dvica, 2/3 trica) uz 6 skokova i valorizaciju 30. Reuvers je ubacio 18 uz 7 skokova i čak 5 blokada, Gegić je postigao 17 uz 7 asistencija, 4 skoka i 3 osvojene lopte, a odlično je igru vodio Gnjidić koji u napadu ne forsira već prvo gleda kako će razigrati suigrače, ubacio je 10 poena bez promašaja iz igre (2/2 dvica, 1/1 trica, 3/3 slobodna bacanja) a uz to je podijelio čak 8 asistencija uz 4 skoka, a igra Cibone s njim na terenu izgleda neusporedivo bolje nego kada je na klupi. Dvocifren je bio i Branković s 10 poena (5/5 dvica). Kod Mornara najbolji Marko Jeremić i Mihailović s po 18 poena.