Europa i Svijet
Fantastična večer Nikole Vučevića, Bird opet na listi strijelaca Bostona

Fantastična večer Nikole Vučevića, Bird opet na listi strijelaca Bostona

Kroz prošlost, sadašnjost i u budućnost NBA lige vodi vas Davor Vitković.

Novost na portalu Basketball.hr je svakodnevno praćenje NBA lige. Kroz prošlost, sadašnjost i u budućnost NBA košarke lige svijeta vodi vas Davor Vitković.

U nastavku donosimo kratak pregled noćašnjih događanja na parketima najjače košarkaške lige Svijeta. Na rasporedu je bilo deset utakmica te je igralo svih šest momčadi sa hrvatskim igračima na rosteru.

PHILADELPHIA – BOSTON 92-102

Gosti iz Bostona stigli su bez tri ključna igrača; Gordona Haywarda, Marcusa Smarta i Marcusa Morrisa. Opasno su živjeli i u posljednju četvrtinu ušli sa tri koša zaostatka. No za razliku od prve dvije utakmice, u ovoj su odigrali odličnu završnicu i stigli do prve pobjede sezone. Kod Bostona najefikasniji je bio Kyrie Irving (21k, 6s, 4a), a još petoricu dvoznamenkastih predvodili su Al Horford (17k, 9s, 3a) i rookie Jayson Tatum (15p, 8s, 3bl).  Kod domaćina najefikasniji je bio veteran JJ Redick (19k,4a). Bivši igrač Bostona Jarred Bayless dodao je 18, a double-double učinak imali su Joel Embiid (11k uz loš šut 4/16, 14s, 3a) i rookie Ben Simmons (11k, 11s, 5a). Naš Dario Šarić bio je korak do double-double učinka (9k, 10s), a podbacio je prvi izbor drafta Markelle Fultz (6k, 3s).

 

PHOENIX – LA LAKERS 130-132

Dvoboj dviju najlošijih momčadi Zapada bio je pravi festival koševa. Nakon što su prvu utakmicu sezone izgubili sa čak 48 koševa razlike, ovog puta Sunsi su pali u posljednjem napadu kad je šut Marquissa Chrissa za produžetak blokirao Larry Nance Jr. U utakmici u kojoj je bilo isti broj asistencija kao i izgubljenih lopti (po 39) više sreće su imali gosti iz Los Angelesa. Nakon lošeg debija protiv Rocketsa, rookie Lakersa Lonzo Ball odigrao je odličnu utakmicu i bio na korak od triple-doublea (29k, 11s, 9a). Odlični su bili i Brandon Ingram (25k) te centar Brook Lopez (19k, 11s). Kod domaćina raspoložen je bio trojac Devin Booker (25k, 11s, 8a), Eric Bledsoe (28k) i TJ Warren (24k, 8s, 4a). Do hrvatskog dvoboja nije došlo pošto Ivica Zubac nije ulazio u igru, a sa druge strane Dragan Bender dobio je 19 minuta.

 

INDIANA – PORTLAND 96-114

Najbolji igrač Indiane Myles Turner zadobio je potres mozga i neće ga biti na nekoliko sljedećih utakmica. Bez njega Pacersi nisu imali šanse protiv raspoloženih gostiju i upisali su prvi poraz sezone. Sa po 17 koševa predvodili su ih Victor Oladipo i rookie TJ Leaf, a naš Bojan Bogdanović dodao je 11.  Kod gostiju koji su vodili čitavu utakmicu i na kraju imali 12 skokova više najbolji je bio CJ McCallum (28k, 7s). Odličnu pomoć imao je u Damianu Lillardu (18k, 7s, 7a), Evanu Turneru (17k, 3a) i Faruqu Al-Aminu (16k, 16s), dok je naš susjed Jusuf Nurkić dodao 11 koševa.

 

BROOKLYN – ORLANDO 126-121

Nakon što su saznali da su zbog ozljede koljena do kraja sezone ostali bez ponajboljeg igrača Jeremy Lina, košarkaši Netsa odličnom su igrom stigli do prve ovosezonske pobjede. Bila je to prava pobjeda momčadi, s obzirom da je 9 igrača postizalo 9 i više koševa. Najefikasniji trojac bili su DeAngello Russell (17k, 6a), DeMarre Carroll (17k, 8s) i igrač s klupe Trevor Booker (17k, 11s). Kod poraženih gostiju iz Floride drugačija slika. Briljirao je Crnogorac Nikola Vučević (41k, 12s), no kakvu-takvu pomoć imao je samo u Francuzu Evanu Fournieru (22k, 9s, 5a) koji je tri sekunde prije kraja promašio tricu za produžetak.


MILWAUKEE – CLEVELAND 97-116

Najavljivani derbi Istoka epitet je opravdao samo u prvom poluvremenu. U drugom su dugogodišnji vladari Istoka ubacili u više brzinu i stigli i do druge pobjede sezone. Standardno najbolji  bio je LeBron James (24k, 5s, 8a), a još petoricu dvocifrenih predvodili su Kevin Love (17k, 12s, 6a) i šuter s klupe Kyle Korver (17k, trice 5/6). Naš Ante Žižić ni ovog puta nije ulazio u igru. Slavlje Cavsa malo je samo pomutila ozljeda gležnja playmakera Derricka Rosea. Kod domaćina ponovo je briljantan bio Grk Giannis Antetokounmpo (34k, 8s, 8a), no osim njega jedini dvocifreni bio je lanjski rookie godine Malcolm Brogdon (16k). A sa samo dva raspoložena igrača ne može se igrati protiv stroja iz Clevelanda.

 

CHARLOTTE – ATLANTA 109-91

Košarkaši Hornetsa opravdali su ulogu velikih favorita i rutinski svladali goste iz Atlante, iako su gosti bolje startali i prvu četvrtinu dobili sa 10 koševa razlike. Dominacija u skoku (57-38) preokrenula je utakmicu na mlin Hornetsa koji su imali tri vrlo raspoložena igrača. All-star playmaker Kemba Walker (26k, 4s, 9a) te dvojica centara Dwight Howard (20k, 15s) i Frank Kaminsky (21k, 6s) bili su dovoljni za pobjedu nad ratničkom, no poprilično limitiranom momčadi Hawksa kod koje je istaknuo tek njemački playmaker Dennis Schroder (25k, 5a).

 

MINNESOTA – UTAH 100-97

U možda i najzanimljivijoj utakmici dana, gosti iz Salt Lake Citya u posljednjih su pet sekundi imali čak tri šuta za izjednačenje i produžetak no nisu uspijeli. Tako su Wolvesi stigli do prve pobjede sezone. Prema očekivanju predvodila ih je njihova velika trojka Karl-Anthony Towns (20k, 10s), Andre Wiggins (21k, 5s) i Jimmy Butler (13k, 7s, 5 uk.l), a veliku pomoć imali su u 37-godišnjem veteranu Jamaalu Crawfordu koji je sa klupe ubacio 17 koševa. Kod gostiju do ozljede prepone briljirao je Rodney Hood koji je u samo 24 minute upisao 20 koševa. Odlični su bili španjolski playmaker Ricky Rubio (19k, 5s, 10a) i francuski centar Rudy Gobert (10k, 13s, 2bl), no nedostajala im je podrška igrača s klupe.

 

NEW ORLEANS – GOLDEN STATE 120-128

Domaći Pelicansi su u jednom trenutku imali i 17 koševa razlike, no nisu uspijeli zadržati visoku razinu igre i svladati NBA prvake.  Kod domaćih briljirao je centarski dvojac Anthony Davis (35k, 17s) i DeMarcus Cousins (35k, 14s), no igrači na vanjskim pozicijama daleko su od njihovog nivoa. Sjajna igra osovine Davis / Cousins donijet će im dosta pobjeda, no Warriorse ne možete dobiti sa samo dva igrača. Kod pobjednika najbolji su po običaju bili Klay Thompson (31k), Steph Curry (28k), dok je Kevin Durant uz 22 koša upisao i za njega rekordnih 7 blokada. Tako su se Warriorsi nakon iznenađujućeg poraza na otvaranju sezone vratili starim navikama.

 

WASHINGTON – DETROIT 115-111

Košarkaši Wizardsa teže od očekivanog svladali su goste iz Detroita. Standardno odličan bio je all-star bekovski par John Wall (26k, 10a) / Bradley Beal (25k, 4a, 3bl), no ključni čovjeke pobjede bio je krilni igrač Otto Porter (28k, 9s, 4uk.l). Kod gostiju koji su imali čak sedmoricu dvocifrenih igrača bolji od ostalih bili su Reggie Jackson (21k, 5a, 5uk.l) i Avery Bradley (18k). I u ovoj utakmici se pokazalo da će najveći problem Washingtona biti kratka i anemična klupa. Rezervisti gostiju nadigrali su ih sa 38-22. Protiv Pistonsa to ih nije koštalo pobjede, no protiv jačih momčadi bit će itekakav problem.

 

DALLAS – SACRAMENTO 88-93

U još jednom derbiju začelja Zapada ponovo su bili uspješniji gosti. Dallas je igrao bez ozlijeđenog sjajnog rookiea Dennisa Smitha Jr. i playmakera Devina Harrisa kome je neposredno pred početak utakmice u saobračajnoj nesreći smrtno stradao brat. Harrison Barnes (24k, 4s) nije mogao sam. Dirk Nowitzki (10k, 9s) više nije onaj stari i ova momčad Mavsa teško može očekivati neki bolji rezultat. Kod gostiju najbolji George Hill (21k, 5s), a istakli su se i centar Willie Cauley-Stein (10k, 11s) te rookie DeAaron Fox (9k, 6s, 10a). Odlučujući faktor bila je velika dominacija Kingsa u skoku (59-38). 

 

Današnji nastup Hrvata:

Dario Šarić je u porazu od Bostona za 24 minute za parketu upisao 9 koševa, 10 skokova, 2 asistencije i 1 blokadu. No imao je loš šut 4/10 iz igre (0/4 trica) te čak 6 izgubljenih lopti . Do međusobnog susreta Dragan Bender i Ivica Zubac nije došlo. Bender je za 19 minuta upisao 3 koša (trica 1/2), 7 skokova, 2 blokade i ukradenu loptu, dok Zubac nije ulazio u igru. Poput Zubca, u pobjedi Cavsa ni Ante Žižić nije ulazio u igru. Bojan Bogdanović je sa 11 koševa bio jedini dvocifreni Hrvat. U 24 minute na terenu uz šut 4/9 upisao je i 4 skoka. Mario Hezonja je u porazu svog Magica dobio 16 minuta koje nije dobro iskoristio. Samo 3 koša (šut 1/5, trica 1/2), 3 skoka, 1 asistencija i 1 uk.lopta.

 

Najbolji igrač dana:

Epitet najboljeg igrača dana zaslužio je crnogorski centar Nikola Vučević. Za samo 35 minuta igre upisao je rekord karijere od 41 koša (šut iz igre 17/22, trica nevjerojatnih 6/8), 12 skokova i 3 asistencije.

Video

Zanimljivost dana:

Nakon 25 godina među strijelce Boston Celticsa upisao se Bird. Ne, nije se legendarni Larry Bird, ponajbolji igrač u NBA povijesti vratio iz mirovine, nego je svoje prve koševe zabio rookie Celticsa Jabari Bird. Protiv Sixersa zabio je 3 koša i fali mu još samo 21788 da stigne svog slavnog prezimenjaka.