Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Fantastična završnica u Baskiji i iznenađenje u Madridu

VIDEO: Fantastična završnica u Baskiji i iznenađenje u Madridu

Autor: Paulo Sarić

Debi Rudeža, dobra partija Radoševića i pobjeda Spahije obilježili su otvaranje petog kola Eurolige s aspekta hrvatske košarke.

Danas je susretom između Crvene zvezde i Brose Bamberga započelo peto kolo Eurolige. Njemački je sastav došao do svoje treće pobjede u elitnom europskom klupskom natjecanju svladavši regionalnog prvaka rezultatom 69-75. Osim beogradskog dvoboja, odigrane su još četiri utakmice. Fenerbahçe je na domaćem terenu svladao Valenciju, Maccabi je u Tel Avivu bio bolji od Armanija, dok je u poslastici večeri Baskonija velikim preokretom u posljednjoj minuti nadvisila Panathinaikosa 85-84. Osim Bamberga jedinu je gostujuću pobjedu upisao Himki koji je iznenađujuće slavio u srcu Madrida.

Momčad Željka Obradovića bez puno je muke došla do pobjede nad sastavom Txusa Vidorrete rezultatom 79-66. Turci su pred nešto više od 10 000 gledatelja došli do svog trećeg europskog trijumfa i pokazali da se dižu u formi. Susret je bio izjednačen prvih 12. minuta, a onda je krenula serija domaćina 13-2 koju je košem zaključio Jan Vesely i odveo svoju momčad do prve dvoznamenkaste prednosti (35-24). Španjolci su se nakratko uspjeli vratiti u utakmicu, pa su sredinom treće dionice prišli na samo četiri poena zaostatka (42-38), no bliže od toga nisu stigli. Razigrao se James Nunnally koji je ubacio osam koševa u kratkom roku te vratio Fener na dvoznamenkasto vodstvo. Valencija je posljednju šansu imala u 34. minuti nakon trice San Emeterija (67-62), no do kraja su zabili samo četiri poena pa je aktualni prvak Europe došao do uvjerljive pobjede. Najefikasniji u redovima Fenerbahçea bio je Luigi Datome sa 16 koševa, dok je najefikasniji u redovima poražene momčadi bio San Emeterio s 11 poena. Naš Damjan Rudež je na terenu proveo nešto više od pet minuta što mu je bilo dovoljno za dva koša.


Maccabi našeg Nevena Spahije na domaćem je terenu svladao Armani Milano 79-68. Izraelci su gotovo čitavo vrijeme vodili i zasluženo došli do pobjede. Nakon izjednačenih prvih deset minuta Spahijin je sastav ubacio u brzinu više te je malo po malo počeo graditi prednost. Serija 8-0 sredinom druge dionice odvela je Ponos Izraela do prvog dvoznamenkastog vodstva (31-21), a s istom se razlikom otišlo i u svlačionice. U nastavku smo gledali istu sliku. Domaćine nije služio šut za tri poena, no što su gubili u tom aspektu igre, nadoknadili su u ofanzivnom skoku pa su zahvaljujući mnoštvu drugih napada praktički iz minute u minutu povećavali razliku. Parakhouski je u 28. minuti odveo Maccabi na plus 20 (60-40) čime je pitanje pobjednika bilo riješeno. Gosti su do kraja uspjeli tek ublažiti poraz. Najefikasniji u domaćim redovima bio je Deshaun Thomas s 14 koševa i osam skokova, dok je talijanski sastav predvodio Dairis Bertans s 13 poena i četiri asistencije.


Najzanimljiviji susret dana odigran je u Fernando Buesa Areni u Vitoriji. Baskonija je nakon puno borbe, košem u zadnjoj sekundi, svladala grčkog prvaka Panathinaikosa rezultatom 85-84. Iako su Grci imali rano vodstvo, baskijski je sastav već u prvoj četvrtini serijom 15-0 napravio preokret i došao do osjetne prednosti (22-11). Ključni igrači u naletu Španjolaca bili su Janis Timma i Matt Janning koji su tricama odveli svoju momčad do dvoznamenkastog vodstva. No, nakon što je šut domaćina nakratko stao, PAO se počeo vraćati. Do poluvremena su smanjili na samo dva poena zaostatka (47-45), a u istom su ritmu nastavili i u trećoj dionici. Serijom 3-13 ponovno su došli do vodstva koje je nakon koša Jamesa Gista početkom posljednje četvrtine doseglo i sedam poena (65-72). Pedro Martínez je sve karte bacio u napad, pa smo na terenu često znali viđati i po trojicu ili četvoricu ubojitih šutera, no Grci su zahvaljujući raspoloženom Pappasu održavali prednost sve do posljednje minute u koju se ušlo s 80-84. Granger je tricom smanjio na minus jedan, a na semaforu je ostalo 28 sekundi do kraja. Trener gostiju Xavier Pascual pozvao je minutu odmor, loptu je u svoje ruke uzeo junak dotadašnjeg dijela susreta Nikos Pappas, no Šengelija je blokirao njegov pokušaj da bi bivši igrač Dallas Mavericksa Rodrigue Beaubois na drugoj strani sa zvukom sirene pogodio za pobjedu domaćina. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je trio junaka završnice. Granger je zabio 20 koševa, od čega šest trica, dok su po 15 poena dodali Beaubois i Šengelija. Panathinaikosu na koncu nisu pomogla niti 22 koša Pappasa.


U posljednjem je susretu večeri Himki na gostovanju u Madridu došao do najvećeg iznenađenja dana. Momčad Georgiosa Bartzokasa svladala je Real Madrid rezultatom 80-86. Gosti su od samoga početka pokazali da su večeras raspoloženi te su gotovo cijelo vrijeme bili u vodstvu. Real je jedinu prednost u prvom poluvremenu imao u 11. minuti nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Reyesa za 26-25. Rusi ubrzo odgovaraju serijom 2-13 i odvajaju se na plus deset sredinom druge dionice (28-38), da bi se na odmor otišlo sa šest poena viška gostujućeg sastava. Real je bolje otvorio nastavak te je nakon koša Ayona koji je zaključio seriju 9-0 ponovno došao u vodstvo (48-47). No, to je bila posljednja prednost Kraljevskog kluba u utakmici. Španjolci su zabili samo četiri poena u sljedećih pet minuta, pa se Himki ponovno odvojio na osjetnu prednost. Razigrali su se Šved i Anderson te su Madriđani morali uložiti puno energije u povratak. Kada su dvije minute prije kraja slobodnom bacanjima Facunda Campazza došli na samo posjed zaostatka (77-80), učinilo se da su u tome i uspjeli, no onda je umor uzeo svoje pa su domaćini zaredali s nekoliko pogrešaka. Prvo je Ayon promašio zicer, da bi potom napravio i faul u napadu, a seriju loših poteza je zaključio Dončić koji je zbog prevelike agresivnosti poklonio bacanja Rusima. Gill je bio precizan, no Carroll je lipom tricom vratio svoju momčad na 80-82. 


Posljednju je priliku za Kraljeve propustio mladi Luka Dončić koji je promašio neometan šut za vodstvo 18 sekundi prije kraja, nakon čega su gosti mirno priveli susret kraju s linije penala. Himki su do pobjede predvodili Aleksej Šved s 20 koševa i pet asistencija te James Anderson sa 16 poena, dok je najefikasniji u redovima domaćina bio Luka Dončić s 12 koševa i sedam skokova.