Europa i Svijet
Fenerbahce poveo 1-0 u četvrtfinalnoj seriji protiv šuterski neraspoloženih Baska

Fenerbahce poveo 1-0 u četvrtfinalnoj seriji protiv šuterski neraspoloženih Baska

Autor: Saša Ćirić

Domaći sastav je veći dio posla obavio u prve dvije četvrtine; nakon dvadeset minuta su imali 17 poena prednosti i apsolutnu kontrolu nad utakmicom.

Nakon pobjede u finalu prošlogodišnjeg izdanja ZDBT turnira, Željko Obradović je izjavio da mu je ona poprilično pomogla u prepoznavanju pravca u kojem bi htio da njegova momčad ide ove sezone. S obzirom na činjenicu da mu je glavni napadački adut, Bogdan Bogdanović, odlučio okušati sreću u najjačoj svjetskoj ligi, legendarni Žoc je morao napraviti neke taktičke preinake. Upravo je prva utakmica četvrtfinala protiv gostiju iz Vitorije pokazala kako je prebolio odlazak svog go-to guya.

Prva četvrtina dvoboja je išla u dobro poznatom ritmu Fenera, koji postupno lomi svoje protivnike. Od prve do zadnje minute je prednost rasla jednakom putanjom, pa je košem Luigija Datomea minutu prije kraja perioda prednost domaćih po prvi put otišla u dvoznamenkaste brojke (21-11). 

Druga četvrtina se nastavlja u istom ritmu, pa do četvrte minute Fenerbahce ne pronalazi načina kako da se odvoji na osjetniju razliku. Obradović tada u igru vraća Jana Veselya, i njegov učinak na obje strane terena postaje iskra koja im je bila nasušno potrebna. Da Luca Vildoza nije izigrao Brada Wanamakera u posljednjim sekundama druge dionice, Baskonia bi ostala bez poena u posljednjih 4:30 četvrtine. Ovako su domaći serijom 15-4 došli na najvećih 20 razlike (43-23) dvadesetak sekundi prije poluvremena. Spomenutim Vildozinim poenima gosti smanjuju rezultat na 43-26 pa se tim rezultatom ide na veliki odmor.

U nastavak Baski ulaze s puno želje za povratkom u utakmicu, ali na svaki njihov pritisak Fenerbahce odgovara adekvatno i ne dopušta im da preuzmu kontrolu nad tempom utakmice. Ipak, tri minute prije kraja bivši Cibos Matt Janning s dvije vezane trice smanjuje zaostatak svoje momčadi na 13 poena. Tom razlikom i završava četvrtina, rezultat nakon 30 minuta igre je 65-52.

Prve dvije minute posljednje četvrtine su razbjesnile Obradovića, a kako i ne bi - Wanamaker i  Nicolo Melli promašuju šuteve a Datome gubi loptu, dok s druge strane Rodrigue Beaubois s četiri i Marcelinho Huertas s dva poena dovode Baskoniju na svega sedam razlike (65-58). Na scenu tada ponovno stupa Vesely, koji s četiri uzastopna slobodna bacanja vraća razliku na ugodni(ji)h 11 poena. Međutim, uskoro dobiva četvrtu osobnu grešku, pa ga je Obradović primoran zamijeniti. U sljedećem napadu Tornike Shengelia sjajnim prodorom od koša do koša ponovno vraća razliku na tri posjeda lopte (71-63), ali se dečki iz Istanbula u tim trenucima maksimalno koncentriraju i organiziranom igrom u obrani ne dopuštaju gostima da utakmicu odvedu u neizvjesnu završnicu. Posljednji čavao u lijes Baskonijinih nadanja zabija Wanamaker tricom 1:20 prije kraja za 80-69. Gosti su preko Johannesa Voigtmanna i Shengelie pokušali nešto, ali vremena jednostavno nije bilo dovoljno te utakmica završava konačnim rezultatom 82-73.

Kod domaće momčadi najistaknutiji pojedinci su bili Wanamaker (16 poena, 5 skokova), Vesely (13 poena, 8 skokova) i Kostas Sloukas (10 poena, 11 asistencija). Baskonijin najbolji pojedinac je bio Shengelia (16 poena, 6 skokova), a podrška su mu bili Beaubois (13 poena, 6 skokova) i Janning (11 poena, 3 trice, 3 ukradene lopte).

Druga utakmica je na rasporedu 20. travnja u 19:45 prema srednjoeuropskom vremenu.